Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Ludéřově lidé volí v barokní sýpce. Tady na vás dýchá historie, říkají členové komise

Netradiční historické kulisy poskytla voličům zrekonstruovaná barokní sýpka v Ludéřově na Olomoucku, která je pozůstatkem bývalého panského dvora při tvrzi ze 14. století. Jako volební místnost slouží poprvé. Hlasovací lístky házejí lidé do urny v prostorách bývalé obranné bašty.

Členové volební komise v Ludéřově si netradiční prostory pochvalují, dýchají podle nich historií. Jejich obavy z toho, že obyvatele odradí umístění sýpky mimo centrum obce, voliči rozptýlili.

"Mám na toto místo krásné vzpomínky. Jako děcko, když tady byla sýpka, tak jsme z těch hambálek skákali do slámy a foukaného stohu. Jsem strašně rád, že se to nezbouralo. Je to hezký pocit tady volit, je to určitě lepší než ve škole nebo v kulturáku, má to slavnostní nádech," řekl například Petr Schneider.

Do objektu barokní sýpky se s modrými obálkami vydali lidé vůbec poprvé, dosud v Ludéřově volili ve školce, v kulturním domě i v hasičské zbrojnici.

"Obec nás o to požádala a my jsme jim vyhověli. Jde o prostory bývalé tvrze z přelomu 13. a 14. století, museli jsme je proto pro volební účely upravit a připravit zázemí," řekl Karel Váňa, předseda občanského sdružení U nás založeného na záchranu pozůstatků bývalé Ludéřovské tvrze.

Sýpka se měla původně bourat 

Netradiční volební místnost je symbolická i pro místopředsedu volební komise, bývalého starostu Drahanovic. Obec, pod kterou Ludéřov spadá, totiž chtěla původně v roce 2003 zchátralou sýpku zbourat. To byl nakonec impuls pro partu nadšenců, aby založili občanské sdružení a památku, která je pozůstatkem kdysi rozsáhlého opevněného panského dvora ze 14. století, zkusili zachránit.

Obec jim ji předala tehdy za jednu korunu, sami sehnali na dotacích šest milionů korun na materiál a objekt opravili vlastními silami. Před výsledkem dnes bývalý starosta Ivo Richter smekl. "Tady tu historii opravdu zažijete," podotkl.

V prostorách barokní sýpky se nyní konají kulturní akce, ale i svatby, nad dočasnou volební místností je v podkroví umístěna originální prvorepubliková expozice, kde se návštěvníci vrátí do dob svých prababiček.

Lidé volí prodejně i v ústavu pro chov skotu

V Olomouckém kraji lidé volí ve 932 volebních místnostech. Kromě obecních úřadů, hasičských zbrojnic či škol jsou v seznamu i další atraktivní volební místa, nacházejí se především v malých obcích.

Například v Pohořanech lidé míří na turistickou základnu, v Dobromilicích do místního muzea, v Bílém Potoku na Jesenicku poskytli voličům svou základnu myslivci, v Králové mohou lidé odvolit v prodejně smíšeného zboží a v Rapotíně ve Výzkumném ústavu pro chov skotu.

Voliči však míří s hlasovacími lístky také do prostor plaveckých areálů. A v Bělkovicích-Lašťanech se hlasuje v bývalém hostinci s trefným názvem Parlament.

Obyvatelé Tovačova rozhodují v referendu o pokračování těžby. Hlasovaly již stovky lidí

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku spolu s parlamentními volbami rozhodují v referendu rovněž o pokračování těžby štěrkopísku. Další těžební jezero chce u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk. Zájem o referendum je velký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK

Štítky volební místnost, sýpka, volby, sněmovna, Ludéřov, Olomoucký kraj, historie, tvrz, Karel Váňa, Výzkumný ústav pro chov skotu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ludéřově lidé volí v barokní sýpce. Tady na vás dýchá historie, říkají členové komise  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.