Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

VOLBY 2021: Nejvíc lidí přišlo letos k volbám v Janoušově na Šumpersku

Největší volební účast u letošních voleb zaznamenal v Olomouckém kraji Janoušov na Šumpersku, jedna z nejmenších obcí v republice, kde volilo 86,84 procenta voličů. Naopak nejméně hlasů dostali kandidáti v Měrovicích nad Hanou na Přerovsku, kde přišlo k urnám jen 44,83 procenta voličů.

V Janoušově šlo volit 33 z 38 zdejších oprávněných voličů. Pomyslné druhé místo patří Branné na Šumpersku, kde byla účast na 85,78 procenta, zájem o volby byl také ve Vikanticích, kde se volební účast vyšplhala na 81,82 procent.

Přes 80 procent dosáhly volební účasti i některé obce na Přerovsku a to v Tučíně, Teplicích nad Bečvou, v Dolních Těšeticích a v Miloticích nad Bečvou. Na Jesenicku byla v počtu voličů nejúspěšnější Ostružná s volební účastí 80,58 procenta. Na Olomoucku a na Prostějovsku hranici 80 procent žádná obec nepřekonala.

VOLBY 2021: Olomoucký kraj má 12 poslanců. KDU-ČSL uspělo v koalici SPOLU

Olomoucký kraj bude ve Sněmovně zastupovat 12 poslanců. Pořadím kandidátů zamíchaly preferenční hlasy. Na společné kandidátce se Starosty se neprosadili Piráti, ODS má pouze jednoho poslance. Nejvíce preferenčních hlasů měl lídr kandidátky SPOLU...

V Janoušově uspělo hnutí ANO, které posbíralo rovnou polovinu hlasů, a SPD se ziskem přes 15 procent.

Úspěch ANO na severu kraje vidí politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Jakub Lysek v méně hospodářsky a infrastrukturně zajištěných lokalitách kraje. „Olomoucký kraj je poměrně levicový a objektivně chudší než jiné regiony. Jsou zde vyloučené lokality na severu a na Jesenicku a vnitřní periferie, kam spadají obce na rozhraní okresu Prostějov a Přerov. Tam se volí ANO a SPD,“ vysvětlil.

Volební účast byla vyšší něž před čtyřmi lety

Nejmenší zájem o volby naopak projevili obyvatelé Měrovic nad Hanou, kde volilo 221 z 493 oprávněných voličů. Volby nebyly hlavním tématem ani v Polomi na Přerovsku, kde byla účast 49,57 procenta. Pod padesátiprocentní hranici se dostaly také Obědkovice na Prostějovsku či v Jindřichov na Šumpersku.

Z okresních měst si nejlépe vedla Olomouc, kde přišlo k volbám 65,89 procenta voličů, druhé místo obsadil Šumperk z 63,21 procenty, v Prostějově přišlo odvolit 62,47 procenta voličů, Jeseník měl volební účast 61,77 procenta a poslední z okresních měst je Přerov s 62,11 procenty. V celém kraji přišlo k volbám 64,69 procenta voličů, o 4,92 procenta více než před čtyřmi lety.

V Olomouckém kraji jsou sečteny všechny hlasy. Vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU. PIRÁTI a STAROSTOVÉ v závěru sčítání předběhli SPD. Volební účast v Olomouckém kraji byla přes 64 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, účast, sněmovna, Janoušov, Olomoucký kraj, okres Šumperk, volební účast, okres Přerov, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, okres Jeseník, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Nejvíc lidí přišlo letos k volbám v Janoušově na Šumpersku  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.