Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

Starší manželský pár zasáhl v Jeseníkách výboj blesku

Starší manželský pár zasáhl při procházce po hřebenech jesenických hor při bouřce sekundární výboj blesku. Oba upadli do bezvědomí.

Žena se po chvíli probrala a šla hledat pomoc, jejího manžela našli po chvíli turisté. Podle horské služby měli manželé obrovské stěstí, nebyli totiž zasaženi přímo bleskem, ale jen výbojem, proto neutrpěli žádné vážné zranění, i přesto však skončili v rukou lékařů. Podle šéfa jesenické horské služby Michala Klimeše v těchto místech před lety po zásahu bleskem zemřel člověk.

Manžele ochromil výboj blesku na skalním vyhlídkovém vrcholu Vozka ve výšce 1377 metrů nad mořem. "Blesk zřejmě udeřil vedle do skály nebo do stromu, výboj šel poté zemí a vodivostí do těla turistů. Šok byl tak naštěstí menší," řekl dnes Klimeš.

Manželé upadli po zásahu do bezvědomí, jak dlouho na skalnatém vrcholu leželi, není možné jednoznačně říci. První se probrala žena, která byla silně dezorientována. "Byla v silném šoku, zmatená, ale vydala se do údolí hledat pomoc. Na nejbližší chatu to bylo přitom několik kilometrů, odkud se jí nakonec podařilo zavolat o pomoc," uvedl Klimeš.

Žena nechala muže v bezvědomí na místě, kde jej našli dva turisté. Nakonec se i on probral, turisté zatím zavolali záchrannou službu.

V souvislosti s tímto případem varuje horská služba turisty před odpoledními túrami, které jsou v dnešních horkých dnech velkým zápřahem pro lidský organismus. Doporučuje se na túry vyrazit spíše ráno.

"V těchto dnech se obvykle v té době v Jeseníkách objevují bouřky a hrozí nebezpečí zasažení bleskem," uvedl Klimeš. V případě, že turisty taková bouřka v horách zastihne, měli by sejít do údolí. Lidé by se neměli před bouřkou také schovávat mezi skalními útvary a pod stromy.

Autoři

Štítky manželé, bouřka, Jeseníky, bezvědomí, Michal Klimeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starší manželský pár zasáhl v Jeseníkách výboj blesku  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.