Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přerov a Litovel chystají volby do osadních výborů. Prostějov naopak utahuje šrouby

Zatímco prostějovská radnice utahuje šrouby a převzala kontrolu nad osadními výbory, Přerov a Litovel chystají do těchto orgánů volby. V Přerově je do výborů místních částí, které zastupují obyvatele okrajových čtvrtí města, navrženo téměř devadesát kandidátů.

"Celkem jsme obdrželi 88 nominací od obyvatel z dvanácti místních částí, například v Předmostí máme zaevidováno jedenáct nominací," potvrdila Pavla Vodáková z kanceláře primátora Přerova.

Seznam kandidátů bude od příštího týdne veřejný, volby proběhnou ve druhé polovině ledna. Výsledky na svém únorovém zasedání projedná ještě přerovské zastupitelstvo. "Většina nominovaných jsou muži, ženy tvoří zhruba třetinu. Podmínkou nominace je trvalé bydliště v dané místní části a věk 18 let. Nominace zaslali hlavně obyvatelé místních částí, v jednom případě se jednalo o zástupce sportovního klubu," dodala Vodáková.

V Přerově budou výbory pracovat v Předmostí, Lověšicích, Kozlovicích, Dluhonicích, Újezdci, Čekyni, Henčlově, Lýskách, Popovicích, Vinarech, Žeravicích a Penčicích.

Volby do osadních výborů chystá také Litovel na Olomoucku, proběhnou zároveň s prezidentskými volbami. Obyvatelé místních částí, kteří mají zájem kandidovat, při prvním kole voleb vyplní zvláštní lístek a vhodí ho do speciální urny. Město pak vytvoří seznam kandidátů, samotné volby do osadních výborů proběhnou při druhém kole prezidentských voleb.

"Zvolení členové osadních výborů navrhnou ze svých řad předsedu, kterého schválí zastupitelstvo," uvedlo město Litovel na webu. Litovel má osadní výbory v Březové, Chudobíně, Myslechovicích, Nasobůrkách, Nové Vsi, Rozvadovicích, Savíně, Třech Dvorech, Unčovicích, Vísce a v ulici Chořelice.

Prostějov zametl s kritiky a nepustil je do odborných komisí. Radnice pošlapala demokracii, zuří opozice

Vedení prostějovské radnice udělalo krátký proces s opozicí. S nejhlasitějšími kritiky zametlo a nepustilo je do odborných komisí, v některých z nich opozice vůbec nemá své zástupce. Primátor Prostějova František Jura z ANO prohlásil, že rada...

Naopak Prostějov jde opačnou cestou. Nové vedení radnice tvořené ANO, ODS a Pévéčkem osadní výbory zrušilo a místo toho zavedlo komise městských částí podřízené přímo radě. Komise jsou tři, Vrahovice, Čechůvky, dále Krasice, Čechovice, Domamyslice a Žešov.

"Orgány, v nichž se projednávají záležitosti místních částí města, už nejsou osadní výbory, které zřizuje zastupitelstvo jako v minulosti, nýbrž pouze komise rady. Nově tak nebude mít zastupitelstvo přímou kontrolu nad jejich činností. Kauza komisí je pošlapáním základním principů demokratického řízení města," kritizoval obsazování všech komisí opoziční prostějovský zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!).

Primátor Prostějova František Jura (ANO) na zastupitelstvu řekl, že sestavení komisí je v kompetenci rady. "Trvám na tom, že jsme do komisí vybrali a schválili lidi, kteří jsou kompetentní, mají odbornost pro danou problematiku a kteří chtějí pracovat ve prospěch našeho města," prohlásil Jura.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky osadní výbor, komise, místní část, volby, kontrola, kritika, Přerov, Prostějov, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov a Litovel chystají volby do osadních výborů. Prostějov naopak utahuje šrouby  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.