Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prostějov zametl s kritiky a nepustil je do odborných komisí. Radnice pošlapala demokracii, zuří opozice

Vedení prostějovské radnice udělalo krátký proces s opozicí. S nejhlasitějšími kritiky zametlo a nepustilo je do odborných komisí, v některých z nich opozice vůbec nemá své zástupce. Primátor Prostějova František Jura z ANO prohlásil, že rada vybrala odborníky.

Prostějovskou radnici po nedávných komunálních volbách ovládla koalice hnutí ANO, ODS a Pévéčka. V rámci povolebních rozhovorů ANO ani nejednalo se všemi politickými subjekty zvolenými do zastupitelstva, nyní vedení města s opozicí zametlo podruhé.

Druhý nejsilnější klub v zastupitelstvu nemá v některých odborných komisích své zástupce, nejhlasitější kritici radnice se do komisí, ke kterým mají nejblíž, vůbec nedostali. "Kauza komisí je pošlapáním základních principů demokratického řízení města. Restrikce našich navržených zástupců znamená útok na volební výsledek a pohrdání občany, kteří nám dali ve volbách svůj hlas," komentoval tento stav lídr hnutí Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení) Aleš Matyášek.   

Původně přitom vedení města vyzvalo hnutí k nominaci dvou až tří členů do každé komise, v 11 z nich má ovšem hnutí pouze jediného zástupce a ve dvou nikoho. Sám Matyášek neprošel do komise sportovní, kde dlouhá léta pracoval. Přitom je předsedou největší sportovní organizace na Prostějovsku a jedné z největších v Olomouckém kraji.

Smůlu měl také další výrazný opoziční politik Petr Ošťádal (Na rovinu!), který například upozornil na nezákonné vybírání tisícikoruny při žádost o městský byt. Do komise životního prostředí se nedostala ani Jana Jílková (Na rovinu!), nováček v zastupitelstvu, která bojuje proti jedovatým postřikům plevele a ostře kritizovala snahu radnice povolit výstavbu u lesoparku Hloučela.

Prostějov dal 86 tisíc za speciální přílohu v novinách. Volební kampaň za veřejné peníze, hřímá opozice

Vedení města Prostějova si těsně před komunálními volbami objednalo v místním týdeníku speciální přílohu za 86 tisíc korun. Podle opozice jde o předvolební kampaň radních za veřejné peníze. Primátor František Jura z ANO to odmítá, nejrůznější...

Primátor Prostějova František Jura (ANO) na zastupitelstvu řekl, že do komisí rada vybírala z navržených kandidátů, což je v její kompetenci. "Trvám na tom, že jsme vybrali a schválili lidi, kteří jsou kompetentní, mají odbornost pro danou problematiku a kteří chtějí pracovat ve prospěch našeho města," prohlásil Jura. To že se na všechny kandidáty nedostalo, vysvětlit mimo jiné velkým zájmem o práci v komisích. To však podle opozice není pravda, například jeden kandidát je totiž hned ve třech komisích, ale je to člověk z ANO.

Podobný problém má i sousední Přerov, kde rovněž volby vyhrálo ANO. Opozice zde nemá většinu v kontrolním výboru ani rovnoměrné zastoupení ve finančním výboru. 

"Považuji za silně nedemokratické a hlavně zbabělé nedovolit opozici plnit svou roli. Předseda kontrolního výboru se stane pouze loutkou, bude moci činit návrhy, ale koaliční většina ho vždy přehlasuje. Rozhodnutí koalice je podezřelé a zdá se, že žádnou kontrolu nechtějí," komentoval to zastupitel za Piráty Jaroslav Krejčí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Město Prostějov

Štítky komise, zástupci, opozice, kritika, nominace, rada, volby, Prostějov, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov zametl s kritiky a nepustil je do odborných komisí. Radnice pošlapala demokracii, zuří opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.