Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucká třídírna odpadů získala klíčové povolení, výstavba má začít příští rok

Budování nové automatické dotřiďovací linky v olomouckých Chválkovicích zdárně pokračuje. Projekt Odpady Olomouckého kraje obdržel potřebné povolení EIA, že linka nemá negativní vliv na životní prostředí. Stát by měla kolem půl miliardy korun.

V Olomouci ve Chválkovicích by do roku 2026 měla vzniknout velkokapacitní automatická linka určená k dotřiďování odpadu. Spolek Odpady Olomouckého kraje, do jehož agendy linka patří, získal potřebné environmentální povolení Environmental Impact Assessment (EIA). Zmiňovaný dokument rozhodl, že výstavba linky nemá negativní vliv na životní prostředí. Povolení musí přiložit k žádosti o realizaci veškeré velké stavby a všechny podniky, které by na životní prostředí mohly mít výrazný dopad.

Odpady Olomouckého kraje 

Přímými akcionáři jsou Olomouc, Přerov, Šumperk, Hranice, Lipník nad Bečvou, Uničov, Litovel, Mohelnice, Konice, Loštice, Bludov, Šumvald, Úsov a spolek Odpady Olomouckého kraje, který má 72 členů. Na programu je prodej akcií Svazku obcí Šternbersko, který zastupuje 18 obcí. V současnosti tak projekt bude obhospodařovat odpady od zhruba 300 tisíc obyvatel kraje. 

„Díky tomuto dokumentu můžeme začít stavět dotřiďovací linku, za což jsem velmi rád, protože v současné situaci, kdy byla v Brně zamítnuta stavba třetího kotle, je náš projekt ještě potřebnější než dříve. Je to dáno tím, že kotle v Olomouckém kraji přijímají pouze specifikovaná paliva, která se bez technologické úpravy odpadu na paliva nedají vyrobit,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a Starostové).

Výstavba projektu odhadem za půl miliardy korun tak může pokračovat. „Teď probíhá výběrové řízení na projektanta stavby, následovat bude výběrové řízení na samotnou technologii linky a pak na realizátora stavby,“ vysvětlil krajský radní Martin Šmída (Piráti) plán, podle kterého bude projekt postupovat. „Pokud půjde vše podle plánu, tak by se stavba mohla v příštím roce začít realizovat,“ doplnil Šmída, který zároveň působí coby předseda spolku.

Krajské odpadové centrum spustilo EIA. Kapacitně by třídící linka zvládla i Prostějov, ten však z projektu vystoupil

Třídící linka, kterou chce ve Chválkovicích vybudovat krajská odpadová společnost, kapacitně počítá i s Prostějovem, který ovšem z krajského projektu na likvidaci odpadů nedávno vystoupil. Linka přijde na půl miliardy, zaplatit by ji měly obce,...

Linku by měla tvořit soustava třídících prvků. Úplně na začátku by mělo být síto, které oddělí jemné odpady od větších. „Předpoklad je, že ty větší kusy budou právě ty využitelné a recyklovatelné,“ rozvedl Šmída.

Následně by odpad měl putovat přes magnety a elektromagnety, které zase vytřídí kovové složky a hliník. Třetí, nejmodernější, část by zase měly tvořit optické separátory. „Ty fungují tak, že čidlo dokáže identifikovat typ materiálu na páse a za ním bude fukar, který vytipované materiály odfoukne do příslušných komor,“ objasnil radní s tím, že takové separátory by měly být ve Chválkovicích hned tři. „Takže bychom hned natřikrát měli dokázat určit, že se jedná typicky o PET lahev nebo tetrapakový obal,“ pokračoval Šmída.

Další výzvě, které projekt v tuto chvíli čelí, je v rámci odpadové problematiky také zvažované zavedení zálohování PET lahví a plechovek. „Linka počítá s vytřiďováním PET a nápojových plechovek z komunálních odpadů a zisky z prodeje tohoto materiálu by tak zůstaly obcím. Vyjmutí PET lahví z odpadu by mohlo znamenat výpadek přes padesát milionů korun ročně,“ upozornil radní.

Firma stáhla žádost o klíčové povolení pro odpadovou linku v Mostkovicích. Místní mají dál obavy

Zastupitelstvo Mostkovic poblíž Prostějova oznámilo stažení žádosti investora na změnu územního plánu pro zamýšlenou výstavbu odpadového centra. Proti budování zařízení určeného k plazmovému zplyňování odpadů se dlouhodobě hlasitě ozývají místní...

Akcionáři Servisní společnosti v čele s městem Olomouc se proti zálohování vymezili. Zastupitelé města na svém šestém zasedání odhlasovali usnesení proti zálohování a připojili se k iniciativě společně posílit stávající systém sběru a třídění všech separovaných odpadů včetně PET lahví a nápojových plechovek. Kromě svazů a sdružení měst a obcí odmítá zavedení zálohování i Asociace krajů.

„Zavedení zálohování PET lahví by ekonomicky poškodilo nejen náš projekt, ale celý trh. Na druhou stranu by se strojní třídění plastů stalo technologickou nutností a vlastně jedinou možností, jak plasty dotřídit, protože ruční dotřiďovačky ztratí svůj význam. Náš projekt by kvůli zálohování tedy určitě nezanikl,“ vysvětlil radní Šmída. „Projekt Odpady Olomouckého kraje má tedy smysl za každých okolností, ať už zálohování bude, či nebude,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Olomoucký kraj, odpadové hospodářství, EIA, odpadky, třídění odpadů, modernizace, dotřiďovací linka, Olomouc, Chválkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká třídírna odpadů získala klíčové povolení, výstavba má začít příští rok  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.