Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Krajské odpadové centrum spustilo EIA. Kapacitně by třídící linka zvládla i Prostějov, ten však z projektu vystoupil

Třídící linka, kterou chce ve Chválkovicích vybudovat krajská odpadová společnost, kapacitně počítá i s Prostějovem, který ovšem z krajského projektu na likvidaci odpadů nedávno vystoupil. Linka přijde na půl miliardy, zaplatit by ji měly obce, dotace a úvěr.

Odpady Olomouckého kraje 
Přímými akcionáři jsou Olomouc, Přerov, Šumperk, Hranice, Lipník nad Bečvou, Uničov, Litovel, Mohelnice, Konice, Loštice, Bludov, Šumvald, Úsov a spolek Odpady Olomouckého kraje, který má 72 členů. Na programu je prodej akcií Svazku obcí Šternbersko, který zastupuje 18 obcí. V současnosti tak projekt bude obhospodařovat odpady od zhruba 300 tisíc obyvatel kraje. 

Úřady nyní zahájily zjišťovací řízení o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvanou EIA. Kapacita třídící linky komunálních odpadů ve Chválkovicích v Olomouci bude 40 až 50 tisíc tun ročně. V dokumentu EIA je výslovně uvedeno, že 20 až 25 tisíc tun bude odpad z města Olomouce a přilehlých obcí a 20 až 25 tisíc tun odpad z okolních měst a obcí, jako jsou Prostějov, Přerov, Hranice, Lipník nad Bečvou a Uničov. 

Město Prostějov přitom z krajského odpadového projektu, ve kterém jsou zapojeny desítky obcí a měst regionu, vystoupilo a rozhodlo se, že odpady bude likvidovat po svém. 

"Informace o Prostějově je v pořádku a nijak nepředjímá, nevylučuje, ale ani jiným způsobem nevypovídá o způsobu, jak je statutární město Prostějov zapojeno, nebo naopak nezapojeno do municipálního řešení odpadového hospodářství na území Olomouckého kraje," vysvětlil radní Olomouckého kraje pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída (Piráti).

Primátor Prostějova František Jura (ANO) tvrdí, že ekonomika celého krajského projektu je nejasná. "Už nyní jsme do něj měli vložit desítky milionů korun, aniž bychom za ně v dohledné době cokoliv dostali. Dále je problematická udržitelnost komunálního odpadu. Potřebujeme univerzálnější cestu, která se kvůli jedné libovolné změně legislativy nezhroutí," vysvětlil v Radničních listech primátor.

Od debat ke stavbě dotřiďovací linky. Prostějov se s ukončením členství unáhlil, míní krajský radní

Po dlouhém období diskuzí a příprav se rozsáhlý projekt společného odpadového hospodářství v Olomouckém kraji posouvá do klíčové etapy. Členské obce a města schválily zaslání prvního finančního příspěvku, což umožní zahájit přípravu potřebné...

Krajský radní Šmída však namítá, že celý projekt počítá s návratností v jednotkách či nižších desítkách let. Samotná linka přijde asi na půl miliardy, pak přijde na řadu další infrastruktura. "Investici pokrývají právě sami akcionáři svým příspěvkem na realizaci. Dalším zdrojem jsou dotace od státu a zbytek budeme financovat úvěrem od Národní rozvojové banky, která garantuje nejvýhodnější úrok. V dalších obdobích budeme na investice používat zisk společnosti, čímž tento majetek měst a obcí ještě více zhodnotíme," objasnil Šmída.

Komplikací může být plán na zavedení povinného zálohování PET lahví, který by ekonomice projektu mohl uškodit. Linka ve Chválkovicích však podle Šmídy bude schopna získat přes 94 procent veškerého PET materiálu na trhu včetně výrobků, se kterými zálohování nepočítá. To zahrnuje pouze PET lahve od slazených nápojů a minerálek. 

Firma, která chce u Mostkovic budovat odpadové centrum za stamiliony, nemá průhlednou vlastnickou strukturu

Firma, která chce poblíž Mostkovic u Prostějova budovat zařízení na zplyňování odpadů za stamiliony, nemá průhlednou vlastnickou strukturu. V Evidenci skutečných majitelů o ní chybí údaje, což je porušení zákona. Společnost tvrdí, že ji vlastní...

Ke krajskému odpadovému projektu se podle Šmídy může připojit jakákoliv obec nebo město z regionu včetně Prostějova, pokud by své rozhodnutí změnil. Později však nebudou tak výhodné podmínky. Letos Olomoucký kraj prodává akcie Servisní společnosti za 20 korun, pro příští rok počítá s cenou 30 korun. Také samotný příspěvek na investici je letos 1500 korun na akcii rozložený na šest let. Pokud se někdo připojí později, bude muset příspěvek zvýšený o inflaci doplatit.

"Nadále bude platit pravidlo, že ti kteří přistoupí později, nemohou mít lepší podmínky, než ti, kteří již v projektu jsou," podotkl Šmída.

Samotný Prostějov má nyní ve hře pouze jednu možnost, jak se v  budoucnu zbavovat odpadů. Spoléhá na plánované zařízení na plazmové zplyňování odpadů za stamiliony korun u Mostkovic poblíž Plumlovské přehrady, které zde chce vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. Zdejší obyvatelé jsou ovšem proti, petici podpořilo přes 770 lidí a v obci bude referendum, protože projekt odporuje územnímu plánu.

Prostějov chtěl s firmou dokonce už dvakrát za zády Mostkovic uzavřít memorandum o spolupráci, ale radní celou věc pokaždé odložili. Naposledy vyšlo najevo, že o PGP Terminal chyběly údaje v Evidenci skutečných majitelů, což bylo porušení zákona.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto google.cz/maps

Štítky odpady, třídící linka, projekt, Prostějov, EIA, Olomoucký kraj, Martin Šmída, Chválkovice, Olomouc, Přerov, PGP Terminal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské odpadové centrum spustilo EIA. Kapacitně by třídící linka zvládla i Prostějov, ten však z projektu vystoupil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.