Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jeseník mění veřejné osvětlení. Ušetří tím statisíce

Výměna svítidel v Jeseníku začala už na konci října. Do konce roku bude více než 360 lamp nahrazeno energeticky úspornými LED svítidly. Postupně se do budoucna počítá s obnovou osvětlení v celém městě. Díky úspornějším lampám město ušetří až 150 megawatthodin elektrické energie.

Během minulého týdne vyměnili pracovníci svítidla v ulicích Husova, Zlatá stezky, Na svahu nebo Nerudova. Postupně také tento týden pokračovaly práce v ulicích Beskydská, Moravská nebo na parkovišti u budovy Policie ČR.

„Zhotovitel provádí práce po jednotlivých větvích veřejného osvětlení tak, aby minimalizoval dopad na běžný provoz, který bude omezen pouze dočasným stáním automobilu s plošinou,“ vysvětlil Marek Fatura z Oddělení investic jesenického městského úřadu.

Na Jesenicku hořelo ve zchátralém domě, hasiči v přízemí našli mrtvého člověka

K oznámení o požáru budovy v obci Mikulovice v severní části Olomouckého kraje vyjížděly v pondělí večer jednotky hasičského záchranného sboru. Ze starého domu stoupal hustý kouř, uvnitř hořela spousta odpadu a dalšího materiálu. Při zásahu...

V příštích týdnech bude vyměněna asi pětina lamp v celém Jeseníku. „Samotná výměna osvětlení nebude probíhat po ulicích, ale po rozvaděčích, na které jsou napojena. Může se tak stát, že půlka ulice bude vyměněna a druhá ne,“ vysvětlil postup vedoucí Odboru investic a majetku Jiří Uher.

Cílem výměny je úspora energie. Podle radnice by město mělo ušetřit až statisíce korun. Nová svítidla mají díky režimu stmívání nižší spotřebu a ročně tak uspoří až 150 megawatthodin elektrické energie. Cena zakázky, která je z téměř 70 procent hrazena z programu EFEKT Ministerstva průmyslu a obchodu, podle registru smluv dosahuje hodnoty 5,8 milionu korun bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jeseník

Štítky Jeseník. veřejné osvětlení, svítidla, LED svítidla, výměna, EFEKT, úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník mění veřejné osvětlení. Ušetří tím statisíce  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.