Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli

Vyhledávaný samosběr zeleniny ve Vojnici nedaleko Olomouce nezačal šťastně. Zeleninu zde pěstuje rodinná zemědělská firma a lidé si ji mohou vlastnoručně nasbírat. Někteří toho zneužívají, zeleninu kradou, a dokonce pěstitele i napadli.

Pěstitel Ladislav Kašpar se na letošní samosběr moc těšil. "Podle reakcí a telefonátů jsme očekávali obrovský zájem. Naše idea byla taková, že chceme pěstovat zdravou čerstvou zeleninu za slušné ceny. Lidé jsou zvyklí na zeleninu, která uměle dozrává a už nejsou zvyklí na chuť poctivě pěstovaného ovoce,“ říká pěstitel.

Na poli mohli zákazníci najít tři druhy cibule, mrkev, petržel, různé druhy dýně nebo melouny. "Zkoušel jsem rajčata a jsou výborná. Vím, kterou odrůdu budu pěstovat další roky. Zelí na krouhání bude až v polovině září,“ objasňuje pěstitel.

O zeleninu se pečlivě staral a nic chemicky nestříkal. "Chytám zkušenosti a vím, co lidi chtějí, ale dbal jsem na zdravost a nic jsem nestříkal. Samozřejmě vlhko a chladno některé zelenině neprospívá,“ dodal.

První den samosběru se nesl v duchu krádeží

U pole připraveného na příchod zákazníků byly už před zahájením davy lidí. Někteří byli jako zběsilí a zeleninu kradli. 

"Jsem psychicky úplně na dně, někteří lidi jsou opravdu agresivní. Tak třicet procent lidí odešlo bez placení. Některé jsme chytili a obhajovali se, že když kradou jiní, můžou taky. Takže teď neděláme nic jiného, že naháníme lidi na polích. Absolutně nic nerespektují. Včera mě dvakrát fyzicky napadli a několikrát mi vyhrožovali,“ řekl smutně pěstitel.

Jak to bude příští rok, netuší. "Nevím, jestli chci samosběr příští rok pořádat. Buď to neuděláme vůbec, nebo jinak,“ dodal Kašpar.

Pokračování v příštích dnech je nejisté 

Lidé na sociálních sítích krádeže odsuzují. "Ti, co panu Kašparovi zeleninu kradou, by se měli stydět, je to hnus. Zelenina za pár korun a oni mají ještě potřebu ho za jeho práci a ochotu okrádat,“ okomentovala krádeže například Andrea Hrazdilová.

Našli se i lidé, kteří snahu pěstitele ocenili a pochutnali si. "Na samosběru jsme byli včera a přijeli jsme až v pět odpoledne. Mrkev je nádherná, petržele víc než dost. Spousta cuket, dýní, červené řepy a naprosto luxusní melouny,“ hodnotí úlovek z pole Hana Sedláčková.

Ve čtvrtek bylo pole kvůli počasí a kvalitě zeleniny uzavřeno. Jak to bude dnes a v dalších dnech ukážou počasí a zájem lidí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Samosběr zeleniny Vojnice

Štítky samosběr, zelenina, Olomouc, pěstitelé, Vojnice, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hugo Pilný

Jen tak hádám, kolík z nich bylo asociálů... A pro místní pomatence, kteří dokáží se svou úchylkou zamotat do jahod i Babiše: ten, kdo tu kradl, byli havel, klaus a jejich zlodějské suity...

Sobota, 28. srpna 2021, 17:04Odpovědět

Hana Škabradová

Ať pan bere předem zálohu třeba 200 Kč a ta se pri placení odečte,,,NEKTERI LIDI JSOU ZMETKOVE !!!

Sobota, 28. srpna 2021, 16:51Odpovědět

Jitka Markytánová

Ti lidé jsou horší než zvěř,nedivila bych se kdyby pan příští rok nesazel

Sobota, 28. srpna 2021, 15:41Odpovědět

Anna Janechová

Prosím vás, ti co do toho zatahujete politiku a prý se až nyní krade, kde žijete, kolik vám je let? Za komunismu kradli všichni, všichni si mysleli, že všechno je všech. Jak jste někteří, co to svádíte na vládu, vychovávali své děti? Že teď ti třicátníci kradou? A díky vládě? Že to vůbec dokážete napsat. Místo, abyste toto počínání odsoudili prostě "nějak", tak to svádíte na politiky? Počkáme si tedy na novou vládu a uvidíme, zda se přestane krást, vy chytráci.

Sobota, 28. srpna 2021, 12:51Odpovědět

Dušan Dojcsán

Zavedl bych okamžitě pro takové zmrdy stanné právo....bez účtenky zastřelit

Sobota, 28. srpna 2021, 11:15Odpovědět

Milan Garl

Věra Kovaříková ANO, 30%... To odpovídá

Sobota, 28. srpna 2021, 10:20Odpovědět

Jiří Beránek

Když krade premiér a celá prezidentská banda jako straky a nic se neděje tak si to jejich obdivovatelé vyložili po svém a podle toho se chovají. V Americe by je farmář postřílel jako divé svině a tak by to mělo být.

Sobota, 28. srpna 2021, 10:18Odpovědět

Věra Kovaříková

Když 30% lidí kradlo, znamená to, že 70% je poctivých, to asi vypovídá o stavu naší společnosti, což není zase tak hrozné - pořád je o dost víc těch poctivých. Bohužel pro podnikatele je to likvidační, protože přichází o zisk, takže příště už bude méně sluníčkařit a více počítat. Realita je bohužel někdy tvrdá, ale lepší ji přijmout a vycházet z ní, než si lhát do kapsy ......

Sobota, 28. srpna 2021, 10:06Odpovědět

Roman Baier

Zemedelec se snazi vypestovat kvalitni a zdravou zeleninu k tomu se samosberem ze si clovek muze dokonce i vybrat kus ktery se mu libi stejne tak to funguje i v nemecku ale cesi jsou zmetci a co neni privarene ukradou ,nehlede zde na pitomce zdegenerovane co tady pletou politiku jste palice covidem vymlete. A pane Ladislave Vam preji hodne stesti

Sobota, 28. srpna 2021, 10:02Odpovědět

Stanislav Hrouzek

Proto Zeman, Babiš a jejich voliči nemají důvěru a respekt od slušných lidí. A z principu nikdy mít nemohou a mít nebudou...

Sobota, 28. srpna 2021, 09:43Odpovědět

Petr Salák

Nechápu proč se zde najdou jedinci kteří do krádeže zeleniny dokáží zatáhnout polotikaření ???

Sobota, 28. srpna 2021, 09:37Odpovědět

Ludmila Kašpárková

Stanislave Hrouzku, mluvíte mi z duše.

Sobota, 28. srpna 2021, 09:36Odpovědět

Stanislav Hrouzek

Ve skutečnosti požadujete respekt ke lhaní, pomlouvání, manipulaci s realitou, bezohledností, sobectvím, ignorování morálky a práva...

Sobota, 28. srpna 2021, 09:24Odpovědět

Stanislav Hrouzek

Pane Vildo Navrátile, Vy požadujete respekt k demokratický zvolenému prezidentovi a premiérovi. Zjevně Vám uniká, že ve slušné zemi, kde většina národa respektuje právo a morálku, by se takoví exoti k moci nikdy nedostali.

Sobota, 28. srpna 2021, 09:22Odpovědět

Aleš Palounek

Jak je známo, tak jsme národ, zkurvených, zavistivých zlodějů, mezi kterými se najde naštěstí více poctivých lidí. Nadarmo se neříká: Pro dobrotu na žebrotu. Tak panu Ladislavu Kašparovi držím pěsti a těm co si tam nakradli ať se pořádně poserou. A pochybuji, že náš i když debilní prezident a spol může za to, že se chováme jak se chováme. Ale snaha o omluvu dobrý ????. Ono se pár trotlů najde kteří to takhle vyloží. I když se kradlo, krade a krást bude ???? a nezáleží na vládě atd.

Sobota, 28. srpna 2021, 08:51Odpovědět

Ludmila Kašpárková

Lidé začínají mít vzor v hrubosti, neomalenosti a nenažranosti našich hlavních představitelů.

Sobota, 28. srpna 2021, 08:42Odpovědět

Oto Loos

cmoudi kradou a budou kract voni totiz jinou mentalitu maj

Sobota, 28. srpna 2021, 08:37Odpovědět

Milan Garl

Všeci kradnú, proč bych nemal ja? Příště nastražit pasti v podobě talířů koblih a bude to v pohodě. Každopádně Babišova a Zemanova stopa tu zůstane nejen v obřím dluhu, ale i například tím, co se děje někde, kde výjimečně není Babišova řepka. A pak brečte, že se zelenina dováží

Sobota, 28. srpna 2021, 08:18Odpovědět

Lenka Kubíčková

Jeli jsme pro zeleninu 50 kilometrů,bylo do božský.Nechapu lidí kteří jsou schopni krádeže.Zelenina je nádherná. Cena taky. Pokud to bude i příští rok přijedeme zase. Panu Kašparovi přeji příjemné zákazníky .

Sobota, 28. srpna 2021, 07:23Odpovědět

Lenka Kubíčková

Jeli jsme pro zeleninu 50 kilometrů,bylo do božský.Nechapu lidí kteří jsou schopni krádeže.Zelenina je nádherná. Cena taky. Pokud to bude i příští rok přijedeme zase. Panu Kašparovi přeji příjemné zákazníky .

Sobota, 28. srpna 2021, 07:23Odpovědět

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.