Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Osteotomie může zachránit koleno. Speciální řez do kosti zkušeně zvládají na olomoucké ortopedii

Nohy do O nejsou jen estetickou záležitostí a doménou profesionálních fotbalistů a hokejistů, odchýlení dolních končetin od přímé osy může způsobovat zdravotní komplikace řadě lidí. Ty mohou postupně vyvrcholit až k potřebě úplné náhrady kolenního kloubu. Kritické situaci lze předejít díky operaci zvané osteotomie, které se s úspěchem věnují specialisté ve Fakultní nemocnici Olomouc.

U celé řady sportů, kde dochází k zatěžování nohou, může dojít i vlivem úrazů a genetických předpokladů k rozvoji vyosení dolních končetin. Problém se pak napravuje při takzvané osteotomii. „Osa končetiny je zcela zásadní pro přenos sil v oblasti kolena a čím je vyšší stupeň osové odchylky, tím je zatížení větší a může vést velmi rychle k rozvoji nevratných změn na kloubní chrupavce. Pacienti poté trpí bolestmi kolene různé intenzity, mohou se tvořit opakovaně výpotky nebo se může rozvinout nestabilita. Bolesti mohou být zpočátku pouze při zátěži, později však i v klidu a v noci,“ upozorňuje Jiří Lošťák, lékař Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a týmový lékař fotbalistů SK Sigma Olomouc.

Podle specialisty na oblast kolenního kloubu by mohly z operačního výkonu profitovat stovky až tisíce pacientů napříč Českou republikou. Osteotomie by měla odstranit příčinu problémů, nezaměřuje se na pouze dočasné a částečné řešení. „Pokud například ošetříte chrupavku a nekorigujete osu končetiny, pak je jen otázka času, kdy se chrupavka zase opotřebí. Laicky a s nadsázkou to lze přirovnat k situaci, kdy jedete do pneuservisu s poškozenou pneumatikou a pokud ji jen zalepíte bez toho, aniž byste řešili geometrii kola, pak je jasné, že se vám jednoho dne pneumatika ojede nerovnoměrně a rozletí se,“ vysvětluje Jiří Lošťák.

Lékaři provedli první letecký transport novorozence z Olomouce do Motola. Využili speciální držák inkubátoru

Lékaři z Olomouce a Prahy provedli první letecký transport novorozence z Fakultní nemocnice na speciální jednotku dětské chirurgie do Motola. Převoz inkubátoru umožňuje speciální držák ve vrtulníku. Lékaři tak mohou pomoci i těm nejohroženějším...

 

Samotné srovnání nohou do O nebo X se provádí otevřením nebo vytínáním klínu nejčastěji v holenní kosti, která se následně zafixuje speciální dlahou a šrouby. Lékaři tak během výkonu nezasahují do kolenního kloubu. Operace trvá přibližně hodinu, a poté následuje rekonvalescence. Po dvou až třech týdnech s ortézou a sedmi týdnech chůze o berlích lékaři postupně povolují pacientům plnou zátěž. „Pooperační režim je zcela zásadní pro hojení osteotomie. Většina pacientů si uvědomuje, proč je tento výkon důležitý a není pro ně těžké se rozhodnout. Chtěl bych však zdůraznit, že je to zejména dlouhodobá investice do kolena, která může zcela zachovat vlastní kloub, a to je to nejcennější. Je to však výkon, který vyžaduje opravdu důslednou spolupráci od pacienta,“ podotýká olomoucký ortoped.

Postupem času se menší mezera vzniklá při operaci vyplní novou kostí. „Pokud je potřeba větší rozevření, tak se prostor vyplní buď kostí cizí, umělou, nebo odběrem vlastního štěpu například z pánve,“ objasňuje Jiří Lošťák, který je jedním ze tří olomouckých odborníků provádějících operační srovnání dolních končetin.

Odchýlení od osy mají často pacienti na obou nohou, a tak většinou podstupují operaci dvakrát. „Je to dáno také efektem osteotomie, která přinese úlevu od bolesti. Lidé se tak vrací s prosbou o srovnání i druhého kolena,“ poznamenal lékař, v jehož péči je také celá řada profesionálních sportovců.

(NE)OBYČEJNÍ: Sezona bolesti a úspěchů. Když zavlaje česká vlajka, je to pecka, libuje si kulturista Patrik Šerý

Zdravotní komplikace i radost ze skvělých výsledků prožil v roce 2022 olomoucký kulturista Patrik Šerý. Ostřílený závodník díky své zarputilosti překonal bolest spojenou s dlouhodobým přetížením kolenních vazů a v závěru sezony slavil úspěch na...

 

Právě u lidí s aktivním stylem života může přinést osteotomie výrazný efekt, vhodná je pro pacienty zpravidla do 65 let věku. „Osteotomie kolena je jednoznačně výkon, který aktuálně zažívá obrovský boom, hlavně z důvodu zachování vlastního kloubu a záchrany kolena před umělou náhradou,“ říká Jiří Lošťák a dodává: „Jde o velmi specializovaný výkon, zkušenost operatéra je zvlášť důležitá. Zrovna minulý týden jsem měl tu čest se aktivně zúčastnit 1. Středoevropského osteotomického sympozia v Českých Budějovicích. Sympozium se konalo pod záštitou Dr. Lukáše Hanáka, který působí v Německu a bez diskuze patří mezi celosvětové špičky v osteotomiích. Od Lukáše jsme převzali jeho techniku dvourovinné osteotomie,“ zmínil ortoped specialista další posun v možnostech důležité operační metody. Osteotomie prováděl ve FN Olomouc jako první od roku 2010 Miroslav Uvízl a od té doby proběhlo na ortopedické klinice přes 400 těchto výkonů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ortopedickeoperace.cz

Štítky Zdraví, operace, koleno, osteotomie, lékař, Jiří Lošťák, pacient, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Osteotomie může zachránit koleno. Speciální řez do kosti zkušeně zvládají na olomoucké ortopedii  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.