Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Arcibiskupské lesy snižují rozsah holin v regionu. Plánují i opravy stezek či loveckých chat

Doznívající pandemie spolu s událostmi z minulého roku se podepsaly na hospodaření lesníků arcibiskupských lesů u Olomouce. I přes nedostatek pracovníků a prudké zdražení energií a růst cen dřeva se jim podařilo vysadit čtyři miliony sazenic a snížit tak počet holin. Následující rok by se měl nést v duchu dalších investic.

I přes nepříznivé podmínky minulého roku se podařilo lesníkům v arcibiskupských lesích a statcích snížit počet holin z 965 na 624 hektarů a v podobném rozsahu snížit i těžbu – podle jednatele lesů Arnošta Bučka o pětatřicet procent. „To vnímáme jako jedno z hlavních pozitiv hospodaření v roce 2022 a věříme, že se nám podaří tento trend udržet,“ vysvětlil v tiskové zprávě.

Podle něho prochází lesnický sektor v posledních deseti letech opravdu těžkou zkouškou. Ke stále trvající kůrovcové kalamitě se přidal nestabilní trh se dřívím, energiemi, i pracovními silami. Podle Bučka se Arcibiskupské lesy a statky Olomouc snaží s podobnými překážkami vyrovnávat nejen jejich efektivním řešení, ale i hledáním nových příležitostí.

Orli královští v Česku loni trhali rekordy. Z jižní Moravy se rozlétli i do dalších krajů

Radost udělali ornitologům na jižní Moravě orli královští. Ačkoliv tito ptáci patří k nejohroženějším dravcům Evropy, v tuzemsku se loni jejich populace rozrostla o devatenáct mláďat. Poprvé opeřenci také zahnízdili i za hranicemi Jihomoravského...

Jednou takovou příležitostí je pořádání dražeb cenných sortimentů dříví. „V loňském roce se nám podařilo zorganizovat dvě úspěšné aukce, z jejichž výnosů jsme mohli pokrýt část nákladů na obnovu lesa,“ objasnil jednatel s tím, že podnik hodlá tyto varianty prodeje opakovat i v budoucnu.

Za významnou strategii považují lesníci rozšiřování lesní školky u Kroměříže. Tam totiž už třetím rokem pěstují vlastní sazenice dubů a buků. Se sběrem žaludů na jejich pěstování jim pomáhá i široká veřejnost. „Věříme, že v letošním roce vyprodukujeme něco okolo 130 tisíc sazenic, které vysadíme především do lesů v okolí Kroměříže. Rok od roku se nám daří množství osiva navyšovat, stejně jako množství vypěstovaných kvalitních sazenic,“ doplnil šéf arcibiskupských lesů. Ačkoliv jsou sazenice významnou podporou, tvoří jen zlomek celkového množství vysázených stromků. V loňském roce lesníci vysadili přes čtyři miliony kusů.

Lesní hospodaření ale není jen o sázení stromků. V loňském roce investovali lesníci do obnovy lesních cest, studánek, turistických odpočívadel a loveckých chat. „Z lesních cest je asi nejvýraznější oprava zhruba dvou kilometrů dlouhého úseku silnice v Bílanech u Kroměříže, která vede k sídlu polesí Kroměříž a je také oblíbenou stezkou pro pěší a cyklisty,“ objasnil Buček.

Od sobotní třetí hodiny ranní jsou v plném zápřahu hasiči napříč Olomouckým krajem. Do poledne zasahovali u 150 událostí kvůli silnému větru. Řešili vyvrácené stromy, zajišťování utržených střech nebo drátů elektrického vedení.

V rekonstrukcích loveckých chat z přelomu dvacátého století, které slouží veřejnosti ke krátkodobému pronájmu, budou lesy pokračovat i letos. Doposud museli lesníci řešit pouze havarijní situace a opravovat to nejnutnější. Teď ale mají vytipovaných několik chat, u kterých zahájí nebo zahájili rekonstrukci většího rozsahu. „Novou podobu tak dostala například oblíbená chata Kvedlena nedaleko Červenohorského sedla, opravujeme chatu Podzámeckou na Rejvízu či Chaloupku pod Kelčským Javorníkem nedaleko Rajnochovic,“ uvedl jednatel s tím, že zároveň připravují aktualizaci rezervačního systému na webových stránkách.

Investice půjdou i do pilařského závodu Vápenná. Na tom se podařilo zaměstnancům arcibiskupských lesů zpracovat dvaapadesát tisíc metrů krychlových dříví. „Jsme velmi rádi za tuto bilanci, protože situace na trhu s řezivem i surovým dřívím byla v uplynulém roce velmi turbulentní,“ vysvětlil Buček. Podle něho se lesy vypořádali s nedostatkem dříví i padajícími cenami dřeva. Letos by chtěli zahájit plánování projektové dokumentace na výstavbu peletkárny. „V rámci úsporných opatření chceme ještě letos na pilu umístit také fotovoltaické panely,“ doplnil v závěru jednatel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcibiskupské lesy a statky

Štítky arcibiskupské lesy, lovecké chaty, lesní hospodaření, Olomouc, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arcibiskupské lesy snižují rozsah holin v regionu. Plánují i opravy stezek či loveckých chat  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.