Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přední umělci jsou proti sloučení divadla a filharmonie. Současný stav znamená nejistotu, oponuje Olomouc

Přední čeští umělci protestují proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie v Olomouci. Otevřený dopis podepsali například houslový virtuos Václav Hudeček, operní pěvkyně Dagmar Pecková nebo zakladatel Semaforu Jiří Suchý. Město argumentuje tím, že spojení přinese úspory, obě prestižní značky zůstanou zachovány.

K otevřenému dopisu primátorovi Olomouce Miroslavu Žbánkovi (ANO) a jeho náměstkovi odpovědnému za kulturu Viktoru Tichákovi (ProOlomouc a Piráti) se kromě Václava Hudečka, Dagmar Peckové a Jiřího Suchého připojili také dirigent Tomáš Netopil, Vladimír Válek, Petr Vronský či Libor Mathauser, režiséři Olga Sommerová, Václav Marhoul, Jan Hřebejk, Břetislav Rychlík nebo bývalý ministr kultury Daniel Herman.

O nastartování procesu sloučení rozhodlo vedení města minulý týden. Dopis podepsala celkem sedmdesátka umělců. Proti je i olomoucký senátor a ambasador Moravské filharmonie Lumír Kantor (KDU-ČSL). "Každý z nás na vystoupení filharmonie nebo divadla někdy byl. Návštěvnost je přes 115 tisíc lidí ročně. Sloučení povede k postupnému oklešťování, redukci zaměstnanců a omezování repertoáru. V univerzitním městě s vysokou mírou vzdělání zůstane torzo klasického umění. To si Olomouc ani náš kraj nezaslouží," protestuje Kantor.

Z materiálů, které jsou k dispozici, podle něho navíc vyplývá, že úspora je velmi diskutabilní. Nelíbí se mu zároveň, že do diskusí o sloučení město nezapojilo Olomoucký kraj. Proti sloučení divadla a filharmonie vznikla také petice.

Olomouc chce sloučit Moravské divadlo s Moravskou filharmonií. Obě značky zůstanou zachovány

Dvě nejprestižnější kulturní instituce v regionu, Moravské divadlo a Moravská filharmonie, se sloučí. Radní Olomouce schválili přípravu celého procesu a tvrdí, že město by jinak jejich provoz neutáhlo. Vedení radnice slibuje, že obě značky...

Náměstek primátora Tichák ubezpečuje, že obě prestižní značky zůstanou v každém případě zachovány. "Současný stav, k jehož zachování umělci vyzývají, znamená každoroční boj o rozpočet, postupné propouštění a tlumení kulturní služby. Připomeňme zrušení letošní Dvořákovy Olomouce. Znamená to nejistotu, která se dříve či později projeví i na kvalitě. Tento stav opravdu zachovat nechceme," vysvětlil náměstek.

Vedení města se snaží najít peníze na provoz obou institucí i pro další roky s ohledem na městský rozpočet. "Hledáme cesty, které by oběma institucím zajistily především víceletý horizont, jistotu a možnost uměleckého růstu, což za současných podmínek není možné," upozorňuje Tichák. 

Jednou z možností je financování provozu z více zdrojů, všechny varianty proto počítají se zapojením především Olomouckého kraje. To by měl umožnit zákon o Veřejné kulturní instituci, který by v červnu měla projednat vláda. Zákon by umožnil více zřizovatelů jedné kulturní instituce. Dohromady jsou náklady na provoz divadla a filharmonie přes 200 milionů korun ročně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Morvaské divadlo, Moravská filharmonie, sloučení, kritika, dopis, umělci, Olomouc, kulturní instituce, Jan Hřebejk, Václav Marhoul, Václav Hudeček, Dagmar Pecková, Vladimír Válek, Petr Vronský, Tomáš Netopil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přední umělci jsou proti sloučení divadla a filharmonie. Současný stav znamená nejistotu, oponuje Olomouc  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.