Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

ANKETA: Nová parkovací politika v Olomouci budí velké diskuse. Souhlasíte se změnou?

Nová parkovací politika v Olomouci platná od začátku září budí diskuse. Od podzimu si totiž držitelé dlouhodobých parkovacích karet, ať už se jedná o obyvatele města nebo podnikatele, připlatí, na jaře se pak oblasti, ve kterých se bude za parkování platit, rozšíří.

Souhlasíte se změnou parkovací politiky v Olomouci?

Celkem hlasovalo1749 čtenářů

Kromě všeobecné kritiky na růst cen za parkovací karty se objevují i ohlasy, které zpochybňují samotný smysl nové parkovací politiky. "Rozhodnutí tohoto charakteru bych chápal, kdyby byla postavena příslušná infrastruktura, ale v momentě, kdy se na to v Olomouci dlouhodobě kašle, parkovací domy nejsou, odstavné a záchytné parkoviště nikdo neřeší, radikálně zavést tohle je prostě jen chamtivost města," je přesvědčen například Marek Váňa, který svůj názor sdílel na sociálních sítích.

Podle něho to bude znamenat, že auta se z centra přesunou na sídliště, kde se už dnes nedá zaparkovat. 

Kritikům dává opatrně za pravdu Robert Runták, který stojí za hnutím spOLečně spoluovládajícím olomouckou radnici. "Největší slabinou nového parkování v Olomouci je absence velkých parkovacích kapacit pro dojíždějící. O tom město ví a intenzivně pracuje na tom, aby se tento hendikep v rámci možností co nejdříve odstranil," reagoval Runták. 

Na problémy se připravuje například Petr Hofman. "Jakožto člověk dojíždějící do Olomouce někdy musím i vlastním autem. To si nedovedu vlastně představit, jak to budu řešit. Můj zaměstnavatel sídlí v historické budově, která nemůže mít vjezd," stěžoval si, že za parkování bude muset platit přemrštěné částky.

Olomouc spustí online prodej parkovacích karet. Rezidenti i podnikatelé si od září připlatí

Do další fáze vstupuje se začátkem září nová parkovací politika v Olomouci. Od podzimu si připlatí držitelé dlouhodobých parkovacích karet, ať už se jedná o místní obyvatele či podnikatele, kteří mají v placených zónách sídlo nebo provozovnu....

Vedení olomoucké radnice však novou parkovací politiku jednoznačně obhajuje a ubezpečuje, že po rozšíření placených zón na další části města se zlepší situace s parkováním zejména pro Olomoučany, kteří mají v hanácké metropoli trvalé bydliště. 

"Zavedení nové parkovací politiky je nezbytné pro dlouhodobé řešení problémů spojených s parkováním i regulací dopravy obecně," vysvětlil náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti), do jehož gesce spadá rozvoj města.

Od září začal fungovat speciální e-shop, ve kterém si zájemci o dlouhodobou parkovací kartu budou moci vyřídit toto oprávnění on-line. Kontrola bude probíhat přes digitální databázi a papírové potvrzení za oknem vozu už nebude potřeba. Na elektronický systém se bude přecházet postupně tak, jak budou majitelům vozidel končit platnosti jejich dlouhodobých parkovacích karet. Při pořízení nové parkovačky si připlatí.

Pro rezidenty bude stát roční parkování pro jedno auto v centru města dva tisíce korun, což je dvojnásobek oproti předchozímu ceníku. Ještě znatelnější je nárůst u abonentů, kteří oproti stávající částce 10 500 korun budou platit o 1 500 korun více. Výrazné zvýšení ceny se zavádí u druhého a dalšího vozidla jak u abonentů, tak i rezidentů. Za další vůz totiž dají nově 16 až 18 tisíc korun, registrace se ovšem váže na konkrétní osobu, nikoliv domácnost.

Na jaře příštího roku se pak oblasti, ve kterých se bude za parkování platit, budou rozšiřovat do dalších částí Olomouce.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky parkování, zóny, platba, kritika, diskuse, ohlasy, Olomouc, politika, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nová parkovací politika v Olomouci budí velké diskuse. Souhlasíte se změnou?  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.