Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Přerovská firma vyrobila první violoncello na světě na 3D tiskárně. MyCello sklízí úspěch i ve světě

Softwarová firma Sensio v Přerově představila první cello z 3D tiskárny na světě. Výrobek pojmenovali MyCello a každý kus je originál. Cena nástroje se pohybuje okolo dvaceti tisíc korun.

Ze softwarové firmy výrobce 3D cell

Vše vzniklo nečekaně. Dva kamarádi Jan Tobolík a Ondřej Kratochvíl založili poměrně obyčejnou softwarovou firmu v Přerově, která se věnuje vývoji informačních systémů pro základní umělecké školy.

V březnu roku 2020 se svět obrátil vzhůru nohama kvůli pandemii. Firma si objednala 3D tiskárnu, aby se zapojila do tištění ochranných obličejových štítů. Tiskárna přišla až o šest týdnů později, a to už byla první vlna pandemie u konce. Majitelé postupně přicházeli na to, že na tiskárně jdou vytisknout i hudební nástroje. Shodou okolností je Ondřej Kratochvíl violoncellista, a tak bylo jasné, jakým směrem se vydají.

"Je to první reálné violoncello tištěné na 3D tiskárně. Ve světě už byly pokusy, ale jen jako polofunkční prototypy. My jsme celou koncepci vymysleli a dotáhli do současného zcela funkčního stavu,“ říká hrdě Tobolík, spoluzakladatel firmy Sensio.

Crowdfundingová kampaň přinesla víc než milion

V období od února do března probíhala crowdfundingová kampaň, ve která se podařilo vybrat docela vysokou částku.

"Už od začátku jsme vše pečlivě tajili a v jeden okamžik pak spustili crowdfundingovou kampaň na Hithitu, kde jsme cílovou částku vybrali během 24 hodin a celkově vybrali víc než milion kroun. Nechtěli jsme se omezovat jen na domácí trh, ale vydali jsme se do světa pomocí zahraničních kampaní. Díky tomu dodáváme do celé řady zemí, například do Norska, Francie, Německa, Ameriky nebo na Taiwan. Zájem dokonce projevili dva distributoři hudebních nástrojů z Japonska,“ vysvětluje Tobolík.

Z počátku trval tisk jen pár hodin, ale postupně se celá výroba prodloužila na osmdesát hodin. "Dnes nám trvá tisk komponentů sto hodin a finální kompletace pak dalších osm až deset hodin. Díky tiskové farmě jsme schopni tisknout souběžně, a vyrábět tak rychleji," dodal zakladatel firmy.

MyCello je podle Tobolíka levnější než klasické dřevěné cello. "Do hodnoty nástroje je nutné rozpočítat nákladný vývoj v řádu milionů korun. Aktuálně je cenovka MyCella něco málo přes dvacet tisíc korun,“ doplnil Tobolík.

Každé MyCello je originál

Jedna z velkých výhod MyCella je to, že dokáže být velmi hlasité, ale i velmi tiché. To vše díky snímači se zesilovačem. Takže je vhodné na trénování doma, ale i na koncerty. MyCello je vyrobené přímo na míru a každý kus je originál i co se týče barvy, tvaru nebo zvoleného materiálu.

Je lehčí a skladnější než klasické dřevěné cello. Má zároveň i spoustu vychytávek, jako jsou držáky na mobil, na smyčec nebo na tužku. Součástky se dají vyměnit, takže pokud se něco pokazí, není nutné měnit celé cello.

Firma chce ve výrobě pokračovat i v budoucnu. „Vše závisí na zájmu zákazníků. Nápadů mají hodně, stejně tak i my, takže určitě chceme nástroj stále vylepšovat. Máme v zásobě i další myšlenky,“ uzavřel s úsměvem Tobolík.

Přerovské muzeum představuje Děsivé školní obrazy. Jde o dobové didaktické pomůcky

Zpestřit začátek školního roku se rozhodlo Muzeum Komenského v Přerově. V seriálu s názvem Děsivé školní obrazy představuje sugestivní dobové didaktické pomůcky, které měly zapůsobit na naše předky a zůstat jim v paměti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sensio

Štítky cello, 3D tisk, hudba, muzika, Přerov, violoncello, HitHit, Japonsko, Německo, Francie, Norsko, Tchaj-wan, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovská firma vyrobila první violoncello na světě na 3D tiskárně. MyCello sklízí úspěch i ve světě  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.