Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

Přerovské výlohy ožijí. Město dá prostor místním fotografům

V příštích měsících budou mít lidé možnost obdivovat fotografie ve výlohách v centru Přerova. V prosinci se v nevyužitých výlohách objeví fotografie zimního města od přerovských fotografů, později se připomenou nedožité osmdesátiny zpěváka Pavla Nováka a prostor dostanou také děti ze Základní umělecké školy.

Město Přerov plánuje na příští měsíce několik výstav. V prosinci tu místní fotografové představí své snímky se zimní tématikou, v březnu se připomenou nedožité osmdesátiny zpěváka Pavla Nováka a později děti ze základní umělecké školy ve výlohách představí své obrázky Přerova a jeho osobností. Před letními prázdninami čeká Přerovany také soutěž.

Městské výlohy jako výstavní plocha působily už v minulosti. „Až dosud jsme využívali k prezentaci budovu na adrese TGM 16, která se ovšem začne v nejbližších dnech rekonstruovat, takže tento prostor musíme opustit. Proto teď využijeme výlohy na adresách TGM 8 a TGM 5,“  řekl přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

„Ještě předtím, než rozjedeme první zimní výstavu, dáme výlohy na TGM 8 do lepšího stavu. Máme už odezvu od přerovských fotografů, kteří vítají možnost prezentovat svou tvorbu ve veřejném prostoru. K tomuto využijeme i výklad v budově na TGM 5, která bude po dobu adventního programu využita jako zázemí účinkujících,“ uvedl náměstek Miloslav Dohnal.

Ve výlohách se objeví snímky Jana Gebauera, Ladislava Štulpy, Ivana Nevtípila nebo Leony Malátkové. Na jaře pak celé město zavzpomíná na zpěváka a skladatele a přerovského rodáka Pavla Nováka. Ten by se v březnu dožil osmdesáti let. „Před deseti lety Galerie města pořádala retrospektivní výstavu k jeho nedožitým sedmdesátinám. Teď nabídne tuto expozici ve zúžené podobě – tedy co výlohy dovolí. Máme už zkušenosti s výstavami ve výloze, které si Přerované oblíbili, teď v nich chceme pokračovat,“ uvedla vedoucí Galerie města Lada Galová.

Ve stejném čase, kdy bude město vzpomínat na Pavla Nováka se ve výlohách objeví obrázky dětí ze ZUŠ Bedřicha Kozánka. Děti svými kresbami a malbami představí přerovské osobnosti – Oldřicha Mikuláška, Josefa Kainara nebo Janu Novotnou. Později také výlohy připomenou 120 let parku Michalov a přes prázdniny se Přerované budou moci zapojit do fotosoutěže.

Tímto kreativním způsobem budou výlohy v centru města využity, než bude rozhodnuto o jejich dalším osudu. Stejně tomu bylo v případě nemovitosti na TGM 16, kde vsoučasnosti probíhá poslední výstava. Ta připomíná historii, současnost i budoucnost této části přerovského náměstí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Přerov, výlohy, fotografie, výstava, soutěž, ZUŠ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovské výlohy ožijí. Město dá prostor místním fotografům  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.