Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici zbavuje děti strachu z vyšetření panenka Ája

Pomocí panenky Áji začali zdravotníci ve Fakultní nemocnici Olomouc přibližovat dětem průběh chystaných výkonů, aby snížili jejich stres a usnadnili lékařské vyšetření či zákrok. Děti si mohou předem prohlédnout také edukační sešity, v nichž panenka Ája vystupuje v roli dítěte.

Za projektem stojí olomoucká pobočka Společnosti pro ranou péči a personál jednotky intenzivní a resuscitační péče dětské kliniky FN Olomouc.

"Loni absolvovalo 15 sestřiček z našeho oddělení kurz krizové intervence, který pořádala Společnost pro ranou péči. Byly to skvělé semináře. Probíhaly v uvolněné a tvůrčí atmosféře. A jedním z výsledků našich setkání byl i nápad využít panenku Áju jako pomyslnou asistentku a průvodkyni nejčastějšími vyšetřeními, která u nás děti absolvují," uvedla zdravotní sestra Alžběta Marabeti.

Autorkou zhruba půlmetrové látkové panenky je Michaela Golová, matka dvou dětí a dobrovolnice Společnosti pro ranou péči. "Ája nepomáhá jen u nás na jipce. Další je v ambulanci dětské kliniky a také na odběrovém místě vzorků pro vyšetření covid-19," uvedla Marabeti.

Personál jednotky intenzivní a resuscitační péče dětské kliniky FN Olomouc sestavil scénář edukačních materiálů. "Mají vlastně charakter leporela. Ája v nich vystupuje v roli dítěte. Na každé stránce je fotografie jedné z fází vyšetření a k ní vždy jen krátký popis toho, co se na fotografii odehrává a co mohou dítě a jeho rodiče očekávat. Touto jednoduchou a názornou formou jsme zatím zpracovaly pět témat - kontrolu srdce, měření tlaku, odběr krve, inhalaci a zavádění kanyly,“ uvedla zdravotní sestra Zuzana Bantová.

Hlavním cílem řady sešitů s názvem Ája v nemocnici je podle Bantové ulehčit dětem chvíle u lékaře a zbavit je stresu. "Když vidí, co je čeká, a dozví se to zábavnou formou, mohou být klidnější a samotný výkon je potom rychlejší a jednodušší nejen pro ně, ale také pro zdravotníky," podotkla Bantová.

Společnost pro ranou péči loni v prosinci darovala dětské klinice FN Olomouc krabici plnou edukačních pomůcek a hraček v celkové hodnotě 50 tisíc korun. "Pomůcky slouží pro stimulaci a podporu psychomotorického vývoje dětí se zdravotním postižením, závažným onemocněním nebo jinak ohroženým vývojem, které budou na klinice hospitalizovány," řekla ředitelka olomoucké pobočky Společnosti pro ranou péči Pavla Matyášová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky nemocnice, děti, panenka, Fakultní nemocnice, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, klinika, ája, Pavla Schorná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Fakultní nemocnici zbavuje děti strachu z vyšetření panenka Ája  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.