Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Hranickou propast prozkoumá speciální robot z Maďarska. Má otevřít další cestu do hlubin

Za detailnějším poznáním hlubin Hranické propasti se vydá v tomto týdnu speciální robot z Maďarska. Prostory nejhlubší zatopené jeskyně na světě bude snímat do hloubky zhruba 200 metrů. Zaměří se také na zúžení neboli restrikci zvanou Mikádo, která je vstupem do další části propasti.

Za pomoci sondy byla dosud zaznamenána hloubka propasti 404 metrů, dna však nedosáhla. Podle odborníků je Hranická propast výrazně hlubší. Speleologové se na průzkum a mapování zatopených částí Propasti s označením Jezírko, Severozápadní kanál, Mokrá rotunda a Lift I. připravovali měsíce dopředu, s maďarskými odborníky jejich robot o průměru jednoho metru a váhy 100 kilogramů letos v červnu testovali v zatopeném vápencovém dolu Köbánya v Budapešti.

Nadcházející průzkum by jim mohl otevřít cestu k dalšímu zkoumání. "Pokud se podaří vytvořit 3D mapu těchto prostor, bude to asi největší posun v dosavadním mapování propasti," říká Michal Guba, předseda České speleologické společnosti.

Ultrafialové hrátky se sklem. Zbrašovské aragonitové jeskyně hostí expozici zvanou DNA

Skleněná umělecká díla se světelnými efekty ozvláštňují letní prohlídky Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou. Jeskynní prostory zdobí různorodé výtvarné instalace už řadu let. Autoři musejí při tvorbě počítat s typickými...

Na akci se podílí několik desítek lidí, kromě českých speleologů nebudou chybět ani odborníci z Maďarska a Portugalska, kteří se podílejí na vývoji softwaru, a velké množství techniky. Podvodního robota vyvinula za pomoci nadnárodního grantu firma Unexmin GeoRobotics Ltd. Kvůli náročnosti hloubkového průzkumu budou spolupracovat mimo jiné hasiči ze Záchranného útvaru v Hlučíně, kteří budou mít na starosti například mobilní hyperbarickou komoru, pomohou také odborníci z báňské záchranné stanice a lidé z Mendelovy univerzity, kteří se podílejí dlouhodobě na výzkumu propasti.

Odborníci mají dosud detailně zmapovánu horní část zatopené propasti - jde o Jezírko do hloubky 36 metrů a prostory od Zubatice směrem nahoru k Rotundě. Prostor Liftu I je zmapován do 170 metrů, z hloubky do 200 metrů směrem k Mikádu však mají pouze částečné informace. "Mapování člověkem je v těchto místech velmi složité, byl by to obrovský posun. Získali bychom tak přehled, jak to v této hloubce opticky a fyzicky vypadá," doplnil Guba.

Klíčové protipovodňové opatření na Bečvě bude mít podobu suché nádrže, schválila vláda

Klíčové vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má chránit před povodněmi více než sto tisíc obyvatel v povodí Bečvy, bude mít podobu boční suché nádrže. Voda do ní nateče, a sníží se tak průtok v řece. Tuto variantu protipovodňové ochrany...

Dodal, že si zároveň touto akcí chtějí vyzkoušet vlastnosti robota v náročných podmínkách Hranické propasti. Pokud se navíc díky němu podaří zmapovat okolí Mikáda v hloubce 200 metrů, otevře jim to cestu k dalšímu hloubkovému průzkumu Propasti. To mají v plánu příští rok. Podle Richarda Zoltána Pappa z firmy Unexmin GeoRobotics, která vyšle speciální zařízení do hlubin propasti, se může robot ponořit až do hloubky 500 metrů. Nyní ale tak hluboko nezamíří. „Příští léto bychom chtěli pokořit rekord ponoru 400 metrů. Pokud to bude možné, tak další rok bychom mohli dosáhnout i hloubky 1500 metrů,“ uvedl na sociálních sítích Papp. Podle výzkumu Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, který byl publikován před dvěma lety, se hloubka propasti pravděpodobně pohybuje okolo jednoho kilometru.

Hranická propast se nachází v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní. V hloubce 69,5 metru začíná jezero, které navazuje na další zatopené části, na jejichž dno se odborníci dosud nedostali. Ponor v členitém krasovém terénu je náročný a riskantní, hloubku speleologové zkoumají řadu let a hranice postupně posunují. Své světové prvenství si propast drží od září roku 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů. Na dno se však nedostali - došel jim komunikační kabel k robotu, jehož délka byla "pouze" 500 metrů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hranická propast - ZO ČSS 7-02 Hranický kras

Štítky Věda, výzkum, Hranická propast, jeskyně, propast, hloubka, 3D, robot, Maďarsko, průzkum, Česká speleologická společnost, Mendelova univerzita v Brně, Budapešť, Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranickou propast prozkoumá speciální robot z Maďarska. Má otevřít další cestu do hlubin  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.