Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

VIDEO: 450 metrů! Rekord Hranické propasti padl, robot už hlouběji nemohl

Mezinárodní tým výzkumníků a specialistů slaví úspěch u Hranické propasti. Nejhlubší zatopená jeskyně světa má od pondělí novou naměřenou hloubku 450 metrů, dna však vědci ani tentokrát nedosáhli. Aktuální technické možnosti robota firmy Unexmin Georobotics už dál nepustily. Dosavadní rekord překonal o 46 metrů.

Od minulého týdne probíhá výzkum Hranické propasti na Přerovsku, které se mimo místních speleologů účastní také řada zahraničních odborníků. Ti se starají o speciálního podvodního robota. Po víkendové opravě se přístroj pustil do dalšího průzkumu. „Šestý den průzkumu Hranické propasti se stal zlomovým. Podařilo se nám opravit a otestovat podvodního robota a i přes nepřízeň počasí pokračovat v průzkumu,“ uvedli zástupci Zákládní organizace České speleologické společnosti Hranický kras na sociálních sítích. Dnešním programem byl průzkum zúžení neboli restrikce Mikádo v hloubce 200 metrů a poté už robot směřoval do hlubších částí. „Prostory, které jsme zkoumali a mapovali jsou obrovské a ve 450m hloubce nás zastavila technická omezení podvodního robota. Starý hloubkový rekord 404 metrů jsme překonali o 46 metrů a dosáhli jsme cílové hloubky,“ napsali hraničtí speleogolové.

Robot o průměru jednoho metru a váze 100 kilogramů snímá své okolí s pomocí šesti kamer a sonarových paprsků. Z dat, která získá, vypracují specialisté podrobnou 3D mapu.

Robot poslal důležitá data z Hranické propasti. Z hlubin ho ale museli zachraňovat potápěči

Významný posun ve zmapování Hranické propasti zaznamenali speleologové na přelomu července a srpna. V nejhlubší zatopené jeskyni na světě probíhá průzkum s využitím robota, který podvodní prostředí zkoumá s využitím šesti kamer a sonarových...

 

Pro zástupce z České speleologické společnosti z Hranického krasu je současný průzkum s podvodním robotem, kterého vyvinula za pomoci nadnárodního grantu firma UNEXMIN GeoRobotics Ltd., klíčový. Na základě získaných údajů budou moci v 3D mapě umístit například místa vývěrů teplé vody, jejichž vzorky dlouhodobě zkoumají odborníci z Mendelovy univerzity.

Hranická propast nacházející se v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní si své světové prvenství držela od září roku 2016 s hodnotou hloubky 404 metrů. Průzkum propasti ztěžuje specifické jeskynní prostředí s členitým terénem, ale i proměnlivá viditelnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hranická propast - ZO ČSS 7-02 Hranický kras

Štítky Výzkum, věda, Hranická propast, jeskyně, robot, technika, Hranická propast hloubka, Hranická propast rekord, Olomoucký kraj, průzkum, Mendelova univerzita v Brně, Česká speleologická společnost, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: 450 metrů! Rekord Hranické propasti padl, robot už hlouběji nemohl  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.