Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na Svatý Kopeček dorazil statný Odin. Zoo získala samce vzácného pižmoně

Jeřáb přenesl do výběhu těžkou bednu s majestátním pižmoněm aljašským, který doplnil chov těchto vzácných zvířat v olomoucké zoo. Osmiletý samec Odin přicestoval na začátku listopadu na Svatý Kopeček z Kolína nad Rýnem. Ve svém novém domově se už seznamuje se samicí Ragnou.

„Na doporučení samce vhodného pro naši samici jsme dlouho čekali, protože pižmoňů není v evropských zoo mnoho. Samec přijel v bedně určené pro malé nosorožce, kterou jsme pomocí jeřábu snesli do výběhu. Do vnitřní ubikace přešel bez jakýchkoliv časových průtahů,“ vylíčila zooložka Libuše Veselá s tím, že seznámení s olomouckou samicí Ragnou už poté nestálo nic v cestě. „Nový samec je majestátní, statné, vyrovnané zvíře. Doufáme, že se mu v naší zoo bude dobře dařit, a že se dočkáme mláďat,“ podotkla zooložka.

Pižmoň žije v oblastech tunder a arktických stepí za severním polárním kruhem. Pro tamní život je dobře přizpůsoben, jeho tělo pokrývá dlouhá, hustá srst. Samci kolem sebe šíří pronikavý pach, díky němuž si vysloužili i svůj český název. Jedná se o výměšek žláz umístěných v srsti nad očima. 

Zoo Olomouc získala nové klokánky. V přírodě jsou nadšenými houbaři

Nový druh rozšířil kolekci zvířat chovaných v Zoo Olomouc, návštěvníci mohou pozorovat dva klokánky rudohnědé. Protože se jedná o živočichy s noční aktivitou, našli dva noví samci domov v pavilonu netopýrů, který má obrácený denní režim.

 

Olomoucká zoo se rozhodla pro chov těchto velkých zvířat na konci devadesátých let. „Chovatelské zařízení, které obývají, bylo vybudováno přímo pro ně. Prvním pižmoněm v naší zoo byla samice Sněhurka. Žila zde až do roku 2015 a téměř každým rokem přivedla na svět mládě. V červenci roku 2020 jsme pak přivezli zmíněnou Ragnu,“ dodává Libuše Veselá.

V průběhu 19. století čelili pižmoni ve volné přírodě hrozbě vyhubení. „Na poslední chvíli ale byly vydány zákony na jejich ochranu. Díky tvrdému režimu ochrany počet pižmoňů aljašských znovu stoupá a dnes se pohybuje mezi 50 až 60 tisíci zvířaty. Dokonce se v některých oblastech Kanady povoluje původním obyvatelům – Eskymákům – omezený lov několika desítek kusů ročně,“ poznamenala mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. V současné době je populace pižmoňů ohrožena i globálním oteplováním. Jestliže se v oblasti jejich výskytu přežene déšť, promokne pižmoňům srst, následně mohou přimrznout a vzniklý ledový krunýř jim znemožní přístup k potravě.

V obranném útvaru hájí pižmoni i mrtvé
U pižmoňů se vyvinul jeden z nejlepších způsobů obrany proti predátorům. Při objevení nepřítele se vylekaná zvířata rychle sbíhají do kompaktního kruhovitého tvaru. Natisknou se k sobě tak, že zadek mají vevnitř a hrozivou hradbu skloněných čel s nebezpečnými rohy vně kruhu. Uvnitř kruhu se nacházejí telata a slabší zvířata. Nejstarší a nejsilnější členové stáda provádějí proti nepříteli tryskové útoky, které odradí i vyhladovělou smečku vlků. Zatímco proti vlkům tato technika jednoznačně uspěla, proti člověku nikoli a stala se jim osudnou. Statečnost a soudržnost pižmoňů je pověstná už od pradávna. V novodobé historii se nejednou stalo, že lovec, který chtěl zabít jen několik kusů pro svou potřebu, musel zabít celé stádo. Pižmoni totiž hájí a neopustí ani mrtvá zvířata.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, pižmoň aljašský, Olomouc, Svatý Kopeček, Libuše Veselá, Kolín nad Rýnem, Zoologická zahrada Olomouc, Sněhurka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Svatý Kopeček dorazil statný Odin. Zoo získala samce vzácného pižmoně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.