Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sváteční radost v pavilonu opic. V Zoo Olomouc je k vidění maličké mládě gibona

Dva dny před Štědrým dnem se v zoologické zahradě na Svatém Kopečku narodilo mládě gibona zlatolícího. Podle chovatelů se aktuálnímu přírůstku daří skvěle a pravděpodobně se bude jednat o poslední rozšíření populace zahrady v tomto roce. V Zoo Olomouc přišlo na svět za takřka 35 let chovu gibonů celkem jedenáct mláďat.

„Mládě se narodilo samici po více než osmileté pauze. První dny jsou vždy plné očekávání, během nichž nechceme start žádného mláděte zakřiknout. Toto ale prospívá na výbornou. Dnes ho dokonce poprvé zachytil i objektiv našeho fotografa,“ prozradila v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková. První giboni přímo z Vietnamu se zabydleli v olomoucké zahradě poprvé v roce 1988.

VIDEO: Zvířatům pomáhá i drastickými fotkami. Dokument Ve stínu přináší příběh terénní zooložky

Při své práci přispívá k ochraně bezbranných zvířat v daleké Indonésii i v jiných částech světa. Příběh terénní zooložky a oceňované enviromentální fotografky Lucie Čižmářové přibližuje další díl z dokumentární série Ve stínu. Odbornice z...

Obě pohlaví gibonů zlatolících se rodí ve světlé barvě. Po zhruba roce věku života se však přebarvují do černé. Samcům již toto zbarvení zůstává, samice se ale v období pohlavního dospívání znovu přebarví zpět na světlou barvu. „Přiznat barvu bývá u gibonů mnohdy riskantní, neboť pro samici je výhodnější ‚tvářit se‘ déle jako samec, který je z rodiny k samostatnému životu vyháněn později,“ vysvětluje mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Giboni jsou ohrožováni především ztrátou a degradací životního prostředí, odchytáváni, aby se stali domácími mazlíčky, loveni pro maso a některé části těl se využívají v tradiční asijské medicíně. Gibonům zlatolícím jsou blízce příbuzní giboni annámští, v pralesní rezervaci v Kon Ka Kinh na rozloze 42 tisíc hektarů jich žije posledních zhruba osm set. Program, který vede k ochraně těchto gibonů, funguje od roku 2011 pod vedením primatologů z Hanojské univerzity. „Zoo Olomouc tento program podporuje od roku 2017 a zvyšuje osvětu mezi návštěvníky. Přirozeným biotopem pro tyto primáty jsou lesy v oblastech Asie. Živí se rostlinnou potravou jako jsou různé plody a listy,“ podotkla mluvčí olomoucké zahrady Gronská.

Lidé, kteří si přivstanou, mohou obdivovat giboní zpívání. Označují si tak teritoria a jejich hlas bývá slyšitelný do vzdálenosti až jeden a půl kilometru. Tyto opice se pohybují velmi elegantním způsobem který se označuje jako brachiace, pomocí níž zvládnou překonat vzdálenost v průměru až 8 metrů během jediného zhoupnutí. Přibližně ve věku sedmi roků musí rodinu opustit všechna mláďata – v tuto dobu jsou dospělá. „Mladé samičky většinou vyhánějí matky, samce zase otcové. V rodině tak většinou zůstává chovný pár s mláďaty různého věku,“ doplnila Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, gibon zlatolící

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sváteční radost v pavilonu opic. V Zoo Olomouc je k vidění maličké mládě gibona  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.