Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Zvířatům pomáhá i drastickými fotkami. Dokument Ve stínu přináší příběh terénní zooložky

Při své práci přispívá k ochraně bezbranných zvířat v daleké Indonésii i v jiných částech světa. Příběh terénní zooložky a oceňované enviromentální fotografky Lucie Čižmářové přibližuje další díl z dokumentární série Ve stínu. Odbornice z olomoucké zoo se věnuje pomoci ohroženým druhům i tvorbě fotek, které přitahují pozornost k důležitým tématům.

Na loňskou premiérovou sérii dokumentů Ve stínu navazuje další pokračování, které se opět zaměřuje na pozoruhodné osudy lidí z regionu Olomoucka. Filmaři Jakub Plánka a Marek Pešl ze společnosti PP-Production chtějí poukázat na příběhy významných, ale tak trochu „ve stínu“ ukrytých osobností. „Jsou to lidé, kteří svou prací přesahují hranice státu a kontinentu. Letos jsme upustili od materiálně tvůrčích umělců a kreativců a zaměřili se spíše na enviromentální témata,“ objasňuje Jakub Plánka.

V prvním díle druhé série se tak divákům představí Lucie Čižmářová - terénní zooložka v ZOO Olomouc, enviromentální fotožurnalistka a spoluzakladatelka The Kukang Rescue Program - programu na ochranu a boj proti ilegálnímu obchodu s ohroženými druhy zvířat a ochranu outloňů v Indonésii na ostrově Sumatra.

Skromně ukrytí Ve stínu. Divadelníci s kamerou představují úspěšné osobnosti z Olomouce

Covidové restrikce kulturního dění stály na počátku dokumentární tvorby, do které se pustili dva přátelé z olomouckého divadla Jakub Plánka a Marek Pešl. Po úspěšném snímku Za zavřenými dveřmi, který na YouTube přibližoval osud restaurací a barů...

 

Z rodinného hospodářství se Lucie Čižmářová dostala až k práci s exotickými zvířaty v rozlehlé zemi v jihovýchodní Asii. Na Sumatře s kolegy postupně vybudovala záchrannou stanici pro ochranu outloňů a dalších ohrožených zvířat. Důležitá je podle ní také preventivní osvětová práce, které se pracovníci věnují například ve anglicko-enviromentální škole pro místní děti. Zároveň ale nejen kampaní Ukradená divočina upozorňuje, že svou roli v ilegálním obchodu se zvířaty mají i země v Evropě včetně České republiky.

Ve dvanáctiminutové epizodě dokumentu Ve stínu přibližuje Lucie i svou zálibu a působení v enviromentální fotografii. Autentickými i ateliérovými snímky se snaží upozornit veřejnost na problémy, které souvisí s pašováním či lovem zvířat a poškozováním jejich přirozeného prostředí. „Fotkami chci lidem ukázat realitu, chci přinést svědectví. Fotky jsou často brutální, k vidění jsou i v olomoucké zoo. Někteří lidé se nad tím pohoršují, vidí v tom drastičnost. Realita ale taky není líbivá,“ říká v dokumentu olomoucká zooložka.

„Natáčení probíhalo v Pevnosti poznání, na přírodovědecké fakultě UPOL a v ZOO Olomouc. Chceme touto cestou ukázat, jak je Olomouc pestré město na talentované lidi, zapálené pro svou práci, která je i jejich koníčkem a posláním,“ komentuje pokračování řady krátkých dokumentů Marek Pešl.

Motiv enviromentální ochrany ponese i druhá epizoda, kterou chystají tvůrci z PP Production na leden 2023.  „Představíme divákům Jana Kirnera, který pracuje na pozici zoologa v Zoo Olomouc a v rámci své práce navštívil Somaliland, tedy neuznaný stát na území severního Somálska, kde pomohl založit záchrannou stanici a naučil domorodce jak se zvířaty správně pracovat,“ doplnil Jakub Plánka.

 

Ohodnoť článek

Foto PP Productions, FB Ukradená divočina, Kukang Movie

Štítky Dokument, natáčení, film, zooložka, Lucie Čižmářová, Ve stínu, PP Production, Jakub Plánka, Marek Pešl, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zvířatům pomáhá i drastickými fotkami. Dokument Ve stínu přináší příběh terénní zooložky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.