Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Co lidé, kteří nedojdou na další pobočku, zlobí se primátor Olomouce. Chce jednat o rušení pošt

, aktualizováno 3. dubna 2023, 14:35

Olomoucká radnice chce s vedením České pošty jednat o pobočkách, které tento státní podnik navrhl zavřít. V Olomouci jde o sedm ze čtrnácti pošt, skončit by měly pobočky na Horním náměstí a především v okrajových částech. Radnice chce vědět, jak jejich výběr probíhal.

V Šumperku nebude bezbariérová pošta
"V Šumperku jste nechal zrušit hned tři pobočky ze čtyř. Patříme mezi hospodářsky a sociálně vyloučené lokality. Dalším snižováním dostupnosti základních služeb jen prohlubujete problém, který se snažíme ze všech sil řešit. Dává smysl, že pobočka v Jesenické ulici v Šumperku byla nedávno Českou poštou zrekonstruovaná za peníze daňových poplatníků a teď ji rušíte? Navíc se na mě začali obracet zoufalí hendikepovaní spoluobčané, jimž hodláte zrušit právě ty pobočky ve městě, které nabízí bezbariérové služby. Naopak jediná zbylá pošta, kterou v Šumperku zachováte, bezbariérová není."
Z dopisu starosty Šumperka a senátora Miroslava Adámka (ANO) České poště 

Zrušení tří set poboček oznámila Česká pošta minulý týden. Tvrdí, že zájem o poštovní služby klesá, za posledních pět let šlo o 40 procent. "Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta," vysvětlil Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

S transformací pošty a rušením poboček nesouhlasí vedení Olomouce, ale i další města v regionu. V celém Olomouckém kraji jde o dvacet poboček.   

V samotné Olomouci jde kromě pošt v okrajových částech i o pobočku v samotném centru na Horním náměstí, která lidem sloužila po mnoho desetiletí. "Tato pobočka je frekventovaná. Lidé si zde naopak stěžují, že v některých časech není otevřený dostatečný počet překážek. Zajímalo by mě, jakou formou chce Česká pošta tuto pobočku nahradit," divil se primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Česká pošta v Olomouckém kraji zruší dvacet poboček. Nejvíce je jich v Olomouci, skončí například pošta na Horním náměstí a pošty v Nemilanech, Pavlovičkách, Slavoníně nebo Holici. Redukce se týká také Prostějova, Přerova, Šumperka, Litovle,...

Rozzlobilo ho také rušení pošt v Holici, ve Slavoníně, v Nemilanech, v Pavlovičkách, v Litovelské ulici a v Hněvotínské ulici u Fakultní nemocnice. "Pokud jde o okrajové části, budeme se snažit zjistit, jak pobočky byly využívány, a s předsedy komisí městských částí mluvit o tom, jak jsou pro lidi důležité. Chceme také znát odpověď na další otázky, jak zajistí pošta službu těm, kteří nedojdou další dva tři kilometry na další pobočku. Aby se zkrátka nenaplnil scénář, kdy Česká pošta malým obcím garantuje, že se u nich pobočky rušit nebudou, a velká města, která vznikla integrací menších obcí, o tyto pobočky přijdou," uvedl v tiskové zprávě primátor.

V následujících dnech Žbánek vyzve zástupce České pošty ke společnému jednání. "Nebráním se racionalizaci v případě, že bude zachovaná rozumná dostupnost, zajištěny kvalitní služby a v exponovaných časech budou na pobočkách otevřené odpovídající počty přepážek," prohlásil. 

Také proti rušení dvou poboček v Přerově protestuje primátor města Petr Vrána (ANO) a osadní výbor v Předmostí. "Zdejší pobočka je bezbariérová, z tohoto důvodu se sem pobočka stěhovala, v blízkosti je zastávka MHD a parkoviště. Po zrušení pobočky budou muset jezdit obyvatelé na pobočky v ulicích Kratochvílova nebo Husova, což je hlavně pro starší občany a maminky s dětmi komplikované a pro některé až nedostupné. Pobočka Kratochvílova je ve zvýšeném přízemí, jsou zde schody," zlobí se Svatava Doupalová z Místního výbor Předmostí.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/Pavel Snášel

Štítky pobočka, rušení, kritika, Olomouc, Česká pošta, primátor, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co lidé, kteří nedojdou na další pobočku, zlobí se primátor Olomouce. Chce jednat o rušení pošt  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.