Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Bobři na Nemilance v Olomouci dělají vrásky ochranářům. Občas pokácí i nové stromy nebo keře

Bobři, kteří se usadili na Nemilance v Olomouci, dělají vrásky ochranářům. Potomci zvířat, která se v devadesátých letech vypouštěla zpět do krajiny, občas pokácí i nové stromy nebo staví hráze na nevhodných místech. Olomoucký magistrát je připraven pomoci lidem, kteří mají škodu.

Bobři žijí v Olomouci v celém ramenném systému řeky Moravy, na přítocích a jsou téměř na všech uzavřených vodách v okolí. Jde o potomky bobrů, kteří se pod vedením profesora Štěrby vraceli do krajiny v rámci záchranného programu bobří populace v devadesátých letech. Usadili se například i na říčce Nemilance, v lokalitě nemají přirozené nepřátele. Pro bobry jsou zde naopak dobré podmínky a dostatek potravy.

První výsadky bobrů proběhly v listopadu roku 1991, další v letech 1991 a 1992, kdy bylo v Litovelském Pomoraví vysazeno celkem 20 bobrů evropských ze severovýchodního Polska, ke kterým v roce 1996 přibyl jeden pár bobrů z Litvy.

"Bobři se tak po mnoha letech vrátili do původního domova, ale jejich počty od té doby výrazně narostly, což je jistě důvodem k zamyšlení nad regulací početních stavů na základě výsledků prací odborníků," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí na olomouckém magistrátu Petr Loyka.

Z pěti tisíc amurů zbyly dva kusy. Rybáře na Přerovsku trápí vydří predátoři

Tisíce zmizelých malých línů a amurů, taková je bilance výlovu chovných vod v Předmostí na Přerovsku. Místní rybáři řeší trable s vydrou říční. Obrana proti chráněnému vodnímu predátorovi je složitá a nákladná. Podle ochranářů k přemnožení vydry...

Podle zákona jsou ovšem bobři a jejich sídla chránění. "Bobři jsou velmi vnímaví a činorodí, pokud jim technikou odstraníme hrázku, tak to hned zjistí a rychle si staví novou. Kácí přitom nové stromy i keře, což jsme zaznamenali nejen v případě Nemilanky, kde nám situaci monitoruje jeden z předních odborníků na bobry v Evropě Vlastimil Kostkan," podotkl Loyka.

Magistrát je podle Loyky připraven poradit majitelům v případě, že jim bobr způsobí škodu. "V souladu s platnou právní úpravou situaci zdokumentujeme tak, aby bylo možné získat náhradu za škodu způsobenou chráněným živočichem a samozřejmě i poradíme s dalším postupem," sdělil vedoucí odboru životního prostředí. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/Vlastimil Kostkan

Štítky bobr, škody, stromy, kácení, hráze, odškodnění, Olomouc, magistrát, řeka Morava, Polsko, Evropa, Litva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobři na Nemilance v Olomouci dělají vrásky ochranářům. Občas pokácí i nové stromy nebo keře  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.