Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Mladého táborníka zasáhl na Olomoucku blesk. Záchrana se podařila i díky defibrilátoru dobrovolných hasičů

Dramatický výjezd, při kterém šlo o život mladého chlapce, zvládli na konci července hasiči a záchranáři z Olomouckého kraje. Třináctiletého hocha na táboře u Velkého Újezdu zasáhl blesk a ke snaze o obnovení životních funkcí zraněného se velmi rychle dostali dobrovolní hasiči z nedaleké obce. Právě laická první pomoc podpořená automatickým defibrilátorem byla rozhodující.

V pondělí 24. července krátce po půl osmé večer přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru v Olomouckém kraji informaci, že na tábořišti U pěti smrků poblíž Velkého Újezdu zasáhl chlapce blesk. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou a jednotka dobrovolných hasičů z Velkého Újezdu.

Tělesná teplota 24 stupňů a zástava srdce. Specialisté z Olomouce muže přivedli zpět k životu

Výrazné podchlazení, zástava srdce a dlouhé desítky minut oživování. Osmačtyřicetiletého muže přijali specialisté z Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc od záchranářů v situaci, kdy byl tragický konec skutečně blízko. Lékařům a...

Praporčík Jan Polcer, který působí v HZS Olomouckého kraje právě na operačním středisku, se tehdy zrovna vrátil ze zaměstnání a takřka ihned vyjížděl k zásahu. Ve Velkém Újezdu totiž zastává funkci velitele u dobrovolných hasičů. „Přišel jsem domů z práce a hned nás vyhoukali. Rychle jsem běžel na zbrojnici. V tu chvíli jsme z hlášení věděli, že jde o čas, takže jsem už během cesty zjišťoval podrobnosti, abychom mohli na místě co nejrychleji pomoc. Když jsme dorazili, chlapec ležel u velkého stanu a probíhala laická resuscitace. My jsme ji ihned převzali, nasadili jsme AED. Poté jsme se řídili pokyny z přístroje, střídali jsme se při resuscitaci až do příjezdu profesionální jednotky a záchranářů ZZS, které jsme v hůře přístupném terénu navigovali, aby místo nalezli co nejrychleji,“ vylíčil na webu krajských hasičů Jan Polcer. Jeho jednotka bez zaváhání využila místní znalost a poté automatický externí defibrilátor.  

Další péče o mladého pacienta se poté ujali profesionální zdravotníci a záchranářský vrtulník ho o chvíli později transportoval do Fakultní nemocnice Ostrava. „O víkendu byl hoch po desetidenní hospitalizaci bez následků propuštěn domů,“ sdělila radostnou zprávu mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Úrazů v těžce přístupném terénu přibývá. Hasiči radí, jak bezpečně zvládnout výlety v přírodě

Během července vyjížděli záchranáři v Olomouckém kraji k více než 350 případům obtíží, které se typicky pojí s letním obdobím. Podle poznatků záchranných složek se častěji dějí situace, při kterých je potřeba vydat se na pomoc lidem do těžko...

Při zásahu vysokoenergetickým elektrickým proudem dochází k zástavě dechu i krevního oběhu a popáleninovému traumatu. „Včasné zahájení dýchání z úst do úst a velmi rychlé a přesné použití externího defibrilátoru určitě mělo vliv na to, že chlapec vyvázl bez trvalých následků. Za to si všichni zasahující laici zaslouží určitě poděkování,“ ocenil pohotovost přítomných zachránců z řad personálu tábora i dobrovolných hasičů Martin Kutěj, lékař zdravotnické záchranné služby, který na místě zasahoval.

„Nedávno nás kontaktoval tatínek chlapce s poděkováním, takže jsem věděl, že zásah měl šťastný konec. Velmi nás to potěšilo. Jsem rád, že jsme spolu s kolegy mohli být součástí záchranného řetězce a pomoci,“ doplnil velitel jednotky z Velkého Újezdu. Při události byli lehce zraněni i další dva lidé, ty odvezla záchranná služba na vyšetření do nemocnice.

Zachránit život pomocí AED můžete i vy. Přístroje jsou umístěny na veřejně dostupných místech, jako jsou obchodní centra, letiště, nádraží, díky čemuž je můžete použít ještě před příjezdem posádek zdravotnické záchranné služby a značně tím zvýšit šanci postiženého na přežití a rekonvalescenci. AED navádí laika jednoduchými hlasitými pokyny, takže se nemusíte bát jej použít, i kdyby to bylo poprvé. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje a vybrané jednotky sboru dobrovolných hasičů disponují celkově 96 kusy AED. Přístroje jsou umístěny na výjezdových vozidlech. Ročně jsou v akci při desítkách událostí. Bez defibrilátorů se neobejde odborná příprava jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Automatizovaný externí defibrilátor (AED) je přístroj určený k laické resuscitaci, postiženému srdci podá elektrický výboj. AED je schopno automaticky rozlišit mezi defibrilovatelnými a nedefibrilovatelnými rytmy.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, zásah, zranění, resuscitace, záchrana života, zásah bleskem, tábor, Velký Újezd, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladého táborníka zasáhl na Olomoucku blesk. Záchrana se podařila i díky defibrilátoru dobrovolných hasičů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.