Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Houby nyní porostou, podle meteorologů jsou nejlepší podmínky na horách. Jeseníky jsou ideální

Houby mají nyní dobré podmínky na celém území Česka, pravděpodobnost růstu je vysoká až velmi vysoká. Vyplývá to z dat na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Nejvyšší pravděpodobnost růstu hub je na horách, například v Jeseníkách.

Podle odborníků se v posledních šesti letech houbám v Česku příliš nedařilo, především kvůli suchu. Jak to bude letos, se zatím nedá odhadnout, záleží především na počasí.

„Pro houby je dobré jít do míst, která nejsou výrazně zasažena kůrovcovou kalamitou. Na místech, kde odumřel smrkový les po kůrovci, žádné houby, které bychom sbírali, neporostou. Obecně platí, že je lepší vybrat si zdravý les, ideálně bych řekl i smíšený les, který byl v minulých letech odolný i vůči suchu a kůrovci," řekl Petr Kohout z Mikrobiologického ústavu Akademie věd.

Ideálním místem jsou například Jeseníky nebo Drahanská vrchovina. V celém Olomouckém kraji je nyní pravděpodobnost růstu hub vysoká, v některých partiích Jeseníků pak velmi vysoká. Na sociálních sítích již lidé zveřejňují svoje první úlovky. 

Houby nejlépe rostou po vydatných deštích a následném teplém počasí, nesmí ale být příliš horko. Typicky se houbám dobře daří v období od července do září. Pro sledování aktuální situace růstu hub mohou lidé využít mapu na webu ČHMÚ, která se pravidelně aktualizuje.

Původní model mapy sestavili meteorologové, letos ho vylepšili a přizvali ke spolupráci také odborníky z České mykologické společnosti. Mapa ukazuje podmínky, které jsou podstatné pro růst hub. Především sleduje vlhkost půdy a teplotu. Z těchto údajů za posledních 30 dní pak meteorologové vypočítají průměrnou pravděpodobnost růstu hub v jednotlivých lokalitách České republiky. Území je na mapě rozděleno do pěti barev. Červená značí velmi malou pravděpodobnost, naopak tmavě zelená velmi vysokou.

Houbaři mají žně. V kraji je nyní největší pravděpodobnost růstu hub na Jesenicku

Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národ houbařů. V zemi vyráží na houby až 70 procent obyvatel. Této zálibě teď přeje i počasí, o tom svědčí například aktuální příspěvky lidí na sociálních sítích, kde teď prim hrají košíky plné hub. Největší...

„Většina hub, které jsou čeští houbaři zvyklí sbírat, jsou houby mykorhizní. To jsou houby, které žijí v symbióze s kořeny stromů. Mykorhizní houby potřebují na začátku vegetační sezony získat od stromů dostatečné množství živin, aby vytvořily hodně podhoubí," řekl Kohout. Houby, které houbaři běžně sbírají, typicky rostou hlavně v srpnu a září.

Podle Kohouta má klimatická změna vliv i na posun typického růstu plodnic hub. „Růstová sezona stromů se rozšiřuje, dříve začínala být většina stromů aktivní až na konci dubna, typicky to platí pro listnaté stromy. Nyní se začínají stromy aktivovat dřív, a tím pádem začínají být dřív aktivní i jejich symbiotické houby," dodal.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky houbaření, mapa hub, růst hub, předpověď, Jeseníky, ČHMÚ, Česká mykologická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houby nyní porostou, podle meteorologů jsou nejlepší podmínky na horách. Jeseníky jsou ideální  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.