Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Je libo Opel Astra za dva tisíce pět set korun? Prostějov poprvé dražil vraky aut odtažených z ulic

Šest automobilů odtažených z prostějovských ulic si dnes pořídili noví majitelé na historicky první dražbě tohoto typu ve městě. Všechny nepojízdné vraky bez papírů a klíčů se prodaly od více než dvou do pěti tisíc korun. Dražby se zúčastnilo osm zájemců, hotovo bylo během pár minut.

"Vydražil jsem dvě auta, které mám na ekologickou likvidaci. Zda se to vyplatí, nebo ne, teď nemohu vědět, ale podnikání je risk. Když tam bude dobrý katalyzátor, tak vydělám, když ne, tak jsem na nule," svěřil se jeden z kupujících Jaromír Šmída, který se v Prostějově zabývá ekologickou likvidací aut. Za Opel Astra a Renault Clio dal dohromady 6,5 tisíce korun.  

Všechna vozidla měla propadlou STK a byla bez klíčů. Vyvolávací cena byla tisíc korun, zájemci museli přihodit minimálně sto korun a okamžitě po dražbě za auto v hotovosti přímo na místě zaplatit. Každé ze šesti dražebních kol trvalo jen pár minut. Úplně první auto, kterým byl Opel Astra, exekutor vydražil za 2500 korun. 

Kromě opelu a renaultu byly na prodej také Fiat Bravo, VW Golf, Škoda Felicia a Škoda Fabia.

"Podobné dražby děláme po celé republice, dnes byl zájem standardní. Pokud jsou to pojízdná vozidla, tak bývá zájem větší, ale když jsou to vraky, sejde se vždy jen pár lidí jako nyní," popsal exekutor Evžen Glac, který celou dražbu řídil.

Prostějov a Olomouc dostaly z ulic desítky vozidel. V Olomouci se budou některá dražit

V Prostějově za poslední rok a půl zmizela spousta vozidel s neplatnou technickou kontrolou, která vykazovala znaky autovraků. Radnice řešila s městskou policií přes 150 odstavených vozidel. V Olomouci řešili 130 takových přestupků.

S nepojízdnými vraky aut, které hyzdí okolí a blokují parkovací místa, začala prostějovská radnice ve větší míře bojovat loni. Během celého roku se jí podařilo dostat z ulic celkem 43 vozidel bez platné technické kontroly, které si majitelé většinou odvezli. Odtaženo bylo nakonec deset vozidel. 

"Jejich provozovatelům se s narůstajícím časem neustále zvyšují náklady, které budou muset ve finále městu zaplatit. Jde o náklady spojené s odtahem, zaparkováním, provedením dražby a ekologickou likvidací. Pokud tyto náklady nepokryje výtěžek z dražby, bude je město po provozovatelích vymáhat soudní cestou," varoval už dřív náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky dražba, vrak, odtah, radnice, Prostějov, STK, Opel Astra, Renault Clio, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je libo Opel Astra za dva tisíce pět set korun? Prostějov poprvé dražil vraky aut odtažených z ulic  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.