Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Proměna Moravy na jihu Olomouce začne na jaře. Přírodní úprava řeky se má stát lákadlem pro místní

Proměna řeky Moravy v jižní části Olomouce může začít. Státní podnik Povodí Moravy vysoutěžil v závěru října zhotovitelskou firmu pro vybudování IV. A etapy protipovodňových opatření krajského města. Na Nových Sadech se tak rozběhne příprava území pro stavbu, které nedávno musela ustoupit zahrádkářská kolonie. Úprava za 170 milionu má ochránit přes dva tisíce obyvatel Olomouce a vytvořit přírodě i místním přívětivou lokalitu.

S využitím přírodě blízkých opatření vznikl projekt IV. A etapy protipovodňových opatření v Olomouci, které přispějí k ochraně městských částí Nemilany a Nové Sady a také dalších obcí níže po toku řeky Moravy. Změny na pravém břehu a napojení levobřežního ramene za více než 140 milionů bez DPH začne od jarních měsíců provádět firma Lesostavby Frýdek-Místek. Náklady na proměnu více než kilometru řeky a jejího okolí jsou přibližně poloviční oproti předpokládané ceně, při vyhlášení tendru počítalo Povodí Moravy s částkou okolo 300 milionů.

Jak může vypadat Morava na Lazcích a v Černovíře? Olomouc vítá i nápady občanů

Novou podobu řeky Moravy v Olomouci od mostu u Bristolu proti proudu směrem na Lazce a Černovír mohou ovlivnit i místní občané. Návrh budoucí rozsáhlé úpravy vzejde z architektonické soutěže, kterou bude město vyhlašovat. Součástí podkladů pro...

„Naše řešení se opírá o princip, kdy k rozlivu dochází mimo zastavěné území. Povodňové vody nenarazí při opouštění území města na žádné překážky a volně se rozlijí do krajiny. To pozitivně ovlivní celou městskou trať v Olomouci a současně i v obcích níže po toku tak, že dojde ke zmírnění síly povodňové vlny. Úspěšně jsme dokončili výběrové řízení a vybrali zhotovitele další etapy protipovodňových opatření Olomouce. V tuto chvíli už jen čekáme na přidělení dotace, k čemuž by mělo dojít v řádu dnů až týdnů. S ohledem na zájmy ochrany přírody zahájíme práce na jaře,“ uvedl v tiskové zprávě investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Ačkoliv se blíží zimní období, je v této lokalitě potřeba přizpůsobit kácení stromů a další přípravné zásahy ochraně hnízdících netopýrů.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře se úprava na Nových Sadech zaměřuje především na revitalizaci, obnovu původní říční trasy, posílení rozlivu do nivy, vytvoření kapacitního koryta s meandrující kynetou nebo znovunapojení odstaveného ramene a vytvoření tůní. Právě obnovení průtoku Moravy okolo oblasti zvané Na Ostrově oceňuje také vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce Petr Loyka. „Revitalizace Mrtvého ramene na levém břehu je pro mě srdeční záležitostí, protože je to ukázková revitalizace říčního systému ve městě. Dolní napojení jej otevře a propojí s hlavním korytem Moravy. Na horním konci bude ‚průleh‘ na nátoku do něj. Ten bude protékaný přibližně od třicetidenní vody. Název Mrtvé rameno již nebude platit, bude živé a plné ryb. Počítám v něm s výraznou přirozenou reprodukcí těch rybích druhů, které pro rozmnožování nemají podmínky v hlavním toku,“ vítá připravovanou variantu odborník na ochranu životního prostředí.

Podle smlouvy by měla specializovaná firma dokončit rozsáhlé dílo za necelé dva roky od převzetí místa určeného k úpravě.

Riziková lokalita z vyklizené zahrádkářské osady. Olomouc řeší potíže před stavbou u řeky Moravy

V závěru minulého roku skončily pachtovní neboli nájemní smlouvy uživatelům zahrádek v kolonii u řeky Moravy na Nových Sadech a olomoucký areál se uzavřel. Místo, kde má vzniknout další část protipovodňových opatření na ochranu krajského města,...

Projekt se potýkal s nelibostí lidí, kteří hospodařili v zahrádkářské kolonii Morava nedaleko olomoucké čistírny odpadních vod. Představitelé města nicméně dlouhodobě upozorňovali, že lokalita byla už desítky let určená k úpravě a evidovaná jako záplavová oblast. Přesto zde postupem času vznikla řada rekreačních staveb, chatek či kůlen. Zahrádkáři neuspěli s námitkami a museli místo opustit, olomoucké technické služby pak zajistily likvidaci staveb, které po určitý čas využívali lidé bez domova a nepřizpůsobivé osoby.

„Na pravém břehu byla odstraněna zahrádkářská kolonie uvnitř záplavového území mezi protipovodňovou hrází a řekou. Ponechání chatek, přístřešků, skleníků, plotů nebo i studní, je v rozporu s protipovodňovou funkcí. Naposledy byly zahrádky i se stavbami zaplaveny při dvouleté povodni v říjnu 2020, při pětileté povodni zde protéká voda o hloubce 1,5 m. I zde tak může stavba úspěšně začít. Pokud připustíme diskusi o snížení protipovodňové ochrany, znamenalo by to, že jižní část Olomouce může mít nižší ochranu před povodněmi než části města výše po toku, a to je opravdu velká hloupost,“ komentoval Petr Loyka.

Protipovodňovky v Olomouci stavbou roku. Domy v okolí budou ještě tři roky pod dohledem

Loni dokončená etapa budování protipovodňových opatření v Olomouci získala ve své kategorii ocenění Vodohospodářská stavba roku 2022. Dílo za více než 650 milionů vznikalo 55 měsíců a proměnilo podobu okolí řeky Moravy. Při plnění primárního cíle...

Podle mluvčího Chmelaře se okolí řeky Moravy může v budoucnu ještě dál přirozeně rozvíjet a stát se i s ohledem na množství ekologických prvků stát velkým lákadlem pro obyvatele Olomouce. „Jako místní to vnímám intenzivněji, zejména lidé, co si nyní pořizují na jihu města bydlení, se na protipovodňovou ochranu ptají. Žádná z etap zatím neměla takovou podporu lidí, jako má nyní ta čtvrtá. Je fajn dojít za krátkou dobu k řece a mít možnost se jí dotknout. Ale přiznejme si, je to dáno i tím, že zde nemáme nábřeží s domy, nebouráme a nestavíme lidem pod okny mosty, nekomplikujeme dopravu a stavbou lidem život. Často se mě místní ptají, jak to bude s komáry. Vyžírací tlak ryb i obojživelníků eliminuje komáry, přesněji řečeno komáří larvy, takže z tohoto strach opravdu nemám,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Loyka.

V přípravné fázi je také navazující etapa IV. B. Ta by měla řešit levý břeh Moravy na Nových Sadech a zahrnuje například vybudování zemního valu u Nového Světa či takzvaného inundačního mostu pod železnicí. Kvůli složité majetkoprávní přípravě se uskutečnění této akce plánuje v období mezi lety 2024 až 2028. Chystá se také III. etapa, která má proměnit řeku Moravu od mostu u Bristolu přes Lazce a Černovír až k Trusovickému potoku, tomuto projektu má předcházet i architektonická soutěž. Po dokončení této části by měla být protipovodňová ochrana Olomouce kompletní a měla by tak převést průtoky na úrovni téměř čtyřsetleté povodně.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Folta

Štítky Morava, řeka, protipovodňová opatření, Olomouc, zahrádky, zahrádkářská kolonie, kolonie Morava, stavba, životní prostředí, mrtvé rameno, Povodí Moravy, Nové Sady, Nemilany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna Moravy na jihu Olomouce začne na jaře. Přírodní úprava řeky se má stát lákadlem pro místní  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.