Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Chystáte se do Jeseníků? Aplikace Záchranka má nový modul lavinové prevence. Ode dneška platí třetí stupeň

Zejména skialpinistům, ale i běžkařům a další turistům, kteří se v zimě vydávají do Jeseníků, pomůže nový mezinárodní modul lavinové prevence v aplikaci Záchranka. Zájemci zde najdou speciální piktogramy a detailní popis jednotlivých lokalit přímo od členů Horské služby. Zrovna dnes začal v Jeseníkách platit třetí lavinový stupeň.

V aplikaci Záchranka nyní uživatelé najdou nový lavinový modul. "Lavinový modul je určený uživatelům, kteří se vydávají do oblastí, kde hrozí nebezpečí lavin, například skialpinistům, kteří mají alespoň základní znalost lavinové prevence. Rádi bychom nyní problematiku lavinové prevence přiblížili i široké veřejnosti," vysvětlil ředitel aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Lavinové předpovědi jsou v Česku klíčové především v Krkonoších a Jeseníkách, kde specialisté z Horské služby provádí měření a každý den aktualizují reporty a předpovědi. "Výsledky měření a vydávání lavinových stupňů je prezentováno na webových stránkách a v médiích, ale poskytnutí ucelené informace pro širokou veřejnost prostřednictvím aplikace Záchranka, která je v současné době jednou z nejrozšířenějších, zvýší povědomost o lavinové problematice i u turistů,“ doufá mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Aktuální lavinovou situaci si uživatelé mohou zobrazit jak pro oblast Krkonoš a Jeseníků, tak pro všechny slovenské a rakouské hory.

Základem modulu je lavinová výstraha, na ni navazují piktogramy zobrazující tendenci nebezpečí a pozorované lavinové jevy. Součástí je takzvaná růžice určující zeměpisnou orientaci nebezpečí, vše je doplněno komentářem a doporučením členů Horské služby. Data pocházejí přímo od lavinových preventistů příslušných pohoří v Česku a v zahraničí, součástí je odkaz na webové stránky. Tam uživatelé najdou další podrobné informace včetně sněhových profilů.

"V Jeseníkách leží do 70 centimetrů sněhu. Na ledovou krustu základní vrstvy připadlo za 48 hodin 25 centimetrů nového prachového sněhu. Díky působení západního větru je velké množství sněhu uloženo na závětrných svazích. Na strmých svazích může dojít k uvolnění lavin již při malém dodatečném zatížení z nového a větrem převátého sněhu," varoval Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. Ode dneška zde platí třetí stupeň z pětibodové škály.

Sto kilometrů tras navíc. Nové stopy pro běžkaře v Jeseníkách udržují speciální čtyřkolky

Součástí novinek, které čekají letos v Olomouckém kraji na příznivce zimních radovánek či turistiky, je také výrazné rozšíření portfolia upravených tratí pro běžkaře. Těch letos přibylo okolo sta kilometrů. Díky novým čtyřkolkám je možné...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Běžky na Pradědu

Štítky prevence, laviny, Záchranka, aplikace, Jeseníky, horská služba, zdravotnická záchranná služba, Krkonoše, Česko

Chystáte se do Jeseníků? Aplikace Záchranka má nový modul lavinové prevence. Ode dneška platí třetí stupeň  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.