Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Němčice nad Hanou v referendu rozhodnou o rozšíření skládky. Ve hře jsou miliony a poplatky za odpady

Obyvatelé Němčic nad Hanou na Prostějovsku budou zítra v referendu rozhodovat o plánovaném rozšíření skládky komunálního odpadu poblíž města. Pokud plán společnosti Recovera ze skupiny Veolia zamítnou, radnice přijde o milionové příjmy a bude muset řešit svoz odpadů a jeho cenu. Skládka však lidi obtěžuje.

Referendum se uskuteční v sobotu 23. března od 8 do 20 hodin, lidé budou rozhodovat o tom, zda souhlasí s rozšířením stávající skládky odpadů poblíž Němčic nad Hanou do prostoru sousední staré skládky na pozemcích města. 

Současná skládka může být v provozu do roku 2025, město pak počítá s tím, že by odpadky vozilo do Přerova, kde bude od roku 2029 v provozu nová odpadová linka. Období mezi lety 2025 a 2029 by pokrylo právě rozšíření skládky. V opačném případě městu a dalším více než 120 obcím z okolí hrozí komplikace, co budou s odpadky v přechodném období dělat.

"Rozhodnutí je na lidech, je to referendum a uvidíme, jak se lidé rozhodnou. Na základě toho se město vydá cestou A, nebo cestou B. Pokud by obyvatelé rozšíření skládky zamítli, určitě by to byly komplikace. Nejenom, že bychom  přišli o nadstandardní příjmy a museli bychom utlumit nebo pozastavit některé investice, ale hlavně je tam otázka toho překlenovacího období, kam s odpadem a za kolik," objasnil situaci starosta Němčic nad Hanou Martin Ernst (ANO Němčicím).

Petici proti odpadovému centru v Prostějově už podepsalo přes tisíc lidí. Linku chce ve městě stavět FCC

Do prostějovských ulic nyní vyrazili dobrovolníci, kteří do schránek roznášejí letáky s peticí proti plánovanému odpadovému centru. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby Prostějova chce v...

Za prodloužení skládkování o čtyři roky by Němčice dostaly asi 100 milionů korun, které by město využilo na opravy silnic, stavbu chodníků, obnovu kanalizace nebo rekonstrukci veřejného osvětlení.

"Přínosem prodloužení je příjem z nájmu obecních parcel, předjednaný svoz a odstranění směsných komunálních odpadů a biologicky rozložitelných odpadů od občanů města zdarma a nezanedbatelný příjem ze zákonných poplatků," uvedla společnost Recovera, která po uzavření skládky slibuje rekultivaci celého území a výsadbu zeleně.

S rozšířením skládky však část obyvatel Němčic nad Hanou nesouhlasí. Stěžují si například na zvýšenou dopravu a zápach. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Recovera, odpady-nemcice.cz

Štítky referendum, skládka, rozšíření, odpady, doprava, zápach, Němčice nad Hanou, poplatek, investice, Recovera, Veolia, okres Prostějov, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

KOLIK dostane Měsičně každé Obyvatel na ruku ??? Hovno!, že? jako dycky! všecko vyžeró papaláši !!!

Sobota, 23. března 2024, 12:08Odpovědět

Němčice nad Hanou v referendu rozhodnou o rozšíření skládky. Ve hře jsou miliony a poplatky za odpady  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.