Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bez vybavení zabloudili přes hranice. Prochladlé polské turisty v noci vypátrali horší záchranáři

Několik hodin hledali jeseničtí horští záchranáři čtveřici polských turistů, která zabloudila při cestě z Králického Sněžníku. Prochladlé výletníky se podařilo najít až v noci. Členové horské služby jim zajistili potřebnou pomoc a zdůrazňují, že i při jarních túrách je potřeba nepodcenit přípravu a proměnlivost počasí.

Informaci o skupince zbloudilých turistů v oblasti Králického Sněžníku obdržela jesenická horská služba minulou sobotu večer. „Ukázalo se, že se jedná o polské turisty, kteří při výletu na zpáteční cestě z Králického Sněžníku na svou chatu neplánovaně překročili hranici s Českou republikou a ztratili orientaci,“ konstatoval mluvčí Horské služby České republiky Marek Fryš.

Martin vymyslel nouzové tlačítko pro seniory při prokrastinaci. Dnes zachraňuje životy

Martin Štěpnička vystudoval Vysoké učení technické v Brně, po studiu nastoupil do startupu na pozici hardwarového vývojáře. Z židle vývojáře se postupně dostal až do pozice výkonného ředitele společnosti Senzoor, která vyrábí a prodává SOS...

Horská služba disponuje možností zaslat na mobilní telefon SMS zprávu, která dopomůže s vyhledáním polohy. Tato varianta ale nefungovala, protože turisté neměli v České republice dostupné datové služby. Dispečink linky 112 tak obnovil komunikaci s hledanými lidmi a snažil se od nich získat informace, které by mohly pomoci při pátrání. Do terénu mezitím vyrazili čtyři jeseničtí horští záchranáři s terénním autem a čtyřkolkou. „Zároveň byli zalarmováni dva psovodi Horské služby a i policisté. Naštěstí nakonec nebylo potřeba, aby do akce vyrazili. Horoslužebníci skupinu mezitím na základě polohy určené dispečinkem linky 112 našli,“ sdělil Fryš.

Promočené a prochladlé výletníky, kteří s sebou neměli potřebné vybavení na horskou túru, nalezli záchranáři krátce před 23. hodinou v noci. „Všem ze skupiny zajistili tepelný komfort, transportovali je na nedalekou horskou chatu Návrší, kde je dovyšetřili a vzhledem k pokročilé noční hodině jim zajistili nocleh,“ doplnil mluvčí.

Ráno pak mohli turisté po vlastní ose vyrazit zpátky do Polska. „Ačkoliv se počasí může zdát už velmi jarní, vyrážíte-li na horskou túru nebo jen výlet, pamatujte, že jste stále na horách, počasí se tu mění z hodiny na hodinu a zbloudit můžete velmi lehce,“ apeloval závěrem na turisty zástupce Horské služby ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba České republiky

Štítky Pátrání, záchrana, hory, horská služba, Králický Sněžník, Horská služba Jeseníky, horská túra, výlet, turistika, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez vybavení zabloudili přes hranice. Prochladlé polské turisty v noci vypátrali horší záchranáři  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.