Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přerov se vrátí k oslavám konce druhé světové války. Budou opět před kritizovanou sochou rudoarmějce

Přerovská radnice se po čtyřech letech vrátí k oslavám konce druhé světové války. V plánu je pietní vzpomínka, přehlídka vojenské techniky či práce policistů. Oslavy se uskuteční také před kritizovanou sochou rudoarmějce, která již dvakrát čelila pokusům o odstranění.

Oslavy konce druhé světové války byly v Přerově v roce 2020 přerušeny pandemií koronaviru a poté válkou na Ukrajině. Zástupci města uvedli, že s Ukrajinou stále soucítí, ale rozhodli se navzdory událostem vrátit ke scénáři z minulých let. "Což znamená, že kromě pietních a vzpomínkových akcí se Přerované mohou po čtyřech letech těšit i na doprovodný program, který bude zahrnovat například přehlídku vojenské techniky, ukázku práce policistů a hasičů, ale také kulturní vystoupení. Konat se bude tradičně 8. května před sochou rudoarmějce v Želatovské ulici," uvedl primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Vzpomínky na závěrečné dny druhé světové války však začnou už 2. května, kdy se v Olomouci-Lazcích uskuteční pietní akt věnovaný památce obětí Přerovského povstání, které začalo 1. května 1945, kdy se ve městě rozšířila nepravdivá informace o kapitulaci německých vojsk. Vzpoura, která Němci záhy potlačili, si vyžádala smrt 54 lidí, z nichž 21 bylo popraveno na lazecké střelnici, kde se pieta uskuteční.

Součástí oslav konce války 8. května bude pietní vzpomínka na čtyřech místech ve městě. Posledním vzpomínkovým místem bude od 11:00 pomník před školou v Želatovské ulici, kde se naposledy oslavy konaly v roce 2019. Tam bude doprovodný program včetně ukázky práce policistů, hasičů, vojenských veteránů i policejního motoklubu.

Přerov dostane první zelenou střechu. Bude na základní škole a přijde na šest milionů korun

Přerov bude mít první zelenou střechu na městském objektu. Půjde o Základní školu U Tenisu, zelená vegetace na ní poroste v kontejnerech. Stavbaři začnou pracovat v červenci a do konce října by měla být střecha hotová. Náklady budou 6,2 milionu...

Třímetrová socha rudoarmějce, která od roku 1956 stojí před školou v Želatovské ulici, po vypuknutí války na Ukrajině kromě dvou pokusů o odstranění čelila i vandalům - neznámý pachatel na ni na konci předloňského října nastříkal červenou barvou písmeno Z a kolem něj namaloval čtverec. Písmeno Z je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.

Odstranit sochu chtěli naposledy opoziční zastupitelé. "Myslím si, že socha rudoarmějce obzvlášť v kontextu války na Ukrajině nemá v Přerově co dělat a měla by být odklizena do depozitáře. Socha se navíc stala symbolem socialistického útlaku," uvedla loni v září zastupitelka Helena Netopilová (Společně pro Přerov) a vzpomněla přitom na povinné průvody k tomuto pomníku před rokem 1989. Podle primátora Vrány by se však ve městě neměly bourat pomníky připomínající konec druhé světové války a tyto sochy by se neměly dávat do souvislosti s děním na Ukrajině.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky oslavy, konec, válka, Přerov, 1945, socha, druhá světová válka, slavnost, ruská invaze na Ukrajinu, pomník, Ukrajina, Petr Vrána, ANO 2011, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov se vrátí k oslavám konce druhé světové války. Budou opět před kritizovanou sochou rudoarmějce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.