Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

V zoo na Svatém Kopečku se narodila dvojčata lemurů tmavých. Po osmileté pauze

Návštěvníci Zoo Olomouc mohou pozorovat nové přírůstky ve výběhu lemurů tmavých, po osmileté pauze přišla na svět dvojčata. Olomoucká zoologická zahrada neměla v předchozích letech doporučení k odchovu, nyní už samice nosí na svém těle mláďata. Díky výrazné pohlavní dvojtvárnosti tohoto druhu polooopic odborníci v zoo brzy věděli, že se narodil samec a samička.

„První dny se matka s mláďaty, které nosí ve slabinách, zdržovala v boudičce v horní části výběhu a ani otec nesměl být příliš blízko. Zhruba po deseti dnech se ale osmělila a mláďata předvádí návštěvníkům i přímo u skla,“ vypráví zooložka Jitka Vokurková. Upozornila, že většině madagaskarských poloopic kvůli kácení deštných pralesů rychle ubývá životní prostor a stávají se nejohroženější skupinou primátů na světě.

VIDEO: Maňásek servíruje natrávené myši. Zoo Olomouc ukázala krmení mláděte vzácného kondora

Jak vypadá péče o cenný přírůstek do ptačí říše v Zoo Olomouc ukázali zástupci zoologické zahrady na videoklipu z krmení. Po 14 letech se i díky pomoci odborníků z liberecké zahrady těší na Svatém Kopečku z malé samičky kondora královského, jejíž...

Olomoucká zoologická zahrada chová lemury tmavé od roku 1995, kdy je získala z francouzské zoo. Od té doby se na Svatém Kopečku narodilo 32 mláďat. „Zajímavostí je, že se mláďata na severní polokouli, tedy i v naší zoo, rodí v jinou roční dobu než na Madagaskaru. Zatímco u nás se vždy rodí na jaře, tak na Madagaskaru je to na podzim. V tuto dobu tam začíná období dešťů a pro lemury se naskýtá větší pestrost a množství potravy,“ zmínila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Na Madagaskaru tento druh poloopic obývá pralesy na severozápadě ostrova. Typický pro lemura tmavého je i výrazný pohlavní dimorfismus, samci jsou sytě černě zbarvení, zatímco samice jsou hnědavé s bílým břichem a hlavou. Samice jsou vůči samcům výrazně dominantní. Lemuři tmaví jsou nejaktivnější časně ráno a pak až v podvečer. V poledne spí ve stínu stromů, v olomoucké zoo odpočívají v boudičce. „U tohoto druhu bylo opakovaně pozorováno, že využívají toxický sekret mnohonožek k vtírání do srsti. Předpokládá se, že toxiny mají insekticidní účinky, což je pro lemura prospěšné,“ doplnila pozoruhodnou skutečnost o chování lemurů mluvčí Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, Zoo Olomouc, lemur tmavý, mládě, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo na Svatém Kopečku se narodila dvojčata lemurů tmavých. Po osmileté pauze  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.