Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Investor chce po Prostějovu přes 320 milionů, v centru měl stavět obchodní galerii. Soud chce další důkazy

Prostějovský soud dnes odročil žalobu společnosti Manthellan, která po zdejší radnici požaduje odškodné 320 milionů korun. Developer měl v centru města stavět obchodní galerii za miliardu, ale z investice nakonec sešlo. Soud případ odročil, investor má přinést důkazy, že město při přípravě projektu nespolupracovalo.

Obchodní galerie měla vzniknout v centru Prostějova v místě, kde stojí starý kulturní a společenský dům. Spor o platnost smlouvy o smlouvách budoucích, která byla podepsána v roce 2010, se týká postupu radnice při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách výběrového řízení na vyžití městských pozemků byl závazek, že investice zahrne stavbu nového společenského centra, tak v uzavřené smlouvě se společností Manthellan už o tom zmínka nebyla.

Město totiž podle právního zástupce Manthellanu Radka Janečka na jaře 2010 oznámilo investorovi, že nevyužije žádnou navrhovanou variantu a projekt kulturního domu si vezme do vlastní režie. Bývalý místostarosta Prostějova Pavel Drmola u soudu řekl, že tehdy neměl informace o případných výhradách Manthellanu vůči tomuto postupu. Finální smlouvy s městem měl Manthellan podepsat do konce roku 2017, projekt proto dál připravoval, protože smlouvu z roku 2010 považoval za platnou.

Prostějov ale v roce 2018 po poradě s právníky změnil názor na platnost smlouvy z roku 2010. "Situace se radikálně změnila s příchodem nového vedení města," řekl Janeček. Radnice podle něj přestala s developerem spolupracovat, důvodem byly obavy z výsledku žaloby, ve které se firma Prior-obchodní domy domáhala zrušení smlouvy mezi městem a Manthellanem.

Radní Prostějova nedoporučili dohodu s developerem, který měl stavět obchodní galerii. Chce 40 milionů

Prostějovští radní zamítli návrh developera, který požaduje náhradu 40 milionů korun za to, že v centru Prostějova nemohla postavit obchodní centrum za miliardu. Smlouvy s městem zrušil soud. Projekt připravila skupina investorů kolem podnikatele...

Stanovisko radnice k platnosti smlouvy s Manthellanem v roce 2019 podpořil odvolací soud, který potvrdil zneplatnění smlouvy s developerem. Investor podal dovolání k Nejvyššímu soudu a neuspěl. Nejvyšší soud upozornil na to, že při uzavření smlouvy o smlouvách budoucích nebyly splněny podmínky stanovené při zveřejnění záměru, a smlouva je tudíž neplatná.

Manthellan nyní po městu požaduje 24 milionů korun jako náhradu marně vynaložených nákladů a 296 milionů činí náhrada ušlého zisku. Společnost podle právníků města zatím neprokázala, že jí vznikla škoda, kterou požaduje zaplatit. Také uváděné náklady na přípravu projektu jsou podle nich sporné, stejně jako výše ušlého zisku. "Mrzí mě, že to takto dopadlo. Je to jediný větší developerský projekt, který se nám nepodařilo dotáhnout do konce. Když pominu, že jsme tomu věnovali spoustu energie a času, tak jsme v tomto projektu utratili spoustu finančních prostředků a není správné, aby za to nikdo nenesl odpovědnost," řekl u soudu významný olomoucký developer Richard Morávek, který stojí za firmou Manthellan. Nejvíce na to podle něj doplatil Prostějov, který mohl mít dávno revitalizovanou část centra.

Soudce projednávání žaloby odročil na říjen. Manthellan má soudu předložit další důkazy, že město při přípravě projektu neposkytovalo náležitou součinnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky žaloba, investice, odškodnění, zisk, obchodní galerie, stavba, Prostějov, projekt, developer, radnice, Richard Morávek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investor chce po Prostějovu přes 320 milionů, v centru měl stavět obchodní galerii. Soud chce další důkazy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.