Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jak sehnat strážníka? Řada menších měst v Olomouckém kraji řeší složitý rébus

Když se Staré Město na severním okraji Olomouckého kraje před časem rozhodlo, že zřídí městskou policii, nemuselo naštěstí řešit obvyklý problém podobně velkých měst a to, že nejsou lidi. Jeden z místních, který celý život pracoval u policejních složek, se chtěl vrátit domů pod Králický Sněžník, a tak se přihlásil o volné místo. Byla to ovšem ojedinělá situace. Spíše je pravidlem, že města hledají kvalitního strážníka klidně i rok.

Rázný starosta Starého Města na Šumpersku Lukáš Koreš vysvětluje, že město je takzvaně koncové. Dál už je pouze státní hranice a vrcholky Jeseníků a Králického Sněžníku. Nejbližší služebna státní policie je až v deset kilometrů vzdálených Hanušovicích, staroměstský katastr má ovšem úctyhodných 8700 hektarů a sedm místních částí. Samotné město má 1750 obyvatel, 2200 ubytovacích lůžek a 500 objektů k rodinné rekreaci. “To znamená, že v sezoně je tady nějakých šest tisíc lidí. To už je na úrovni menšího městečka. Přitom je zde nastartovaný stavební a turistický boom, v okolí se budují areály a střediska s nejmodernějšími lanovkami. S tím je spojený zvýšený příliv turistů a například kolabující doprava. To také byl jeden z důvodů, proč jsme chtěli zřídit městskou policii, byla to vůle zastupitelstva,” vysvětluje starosta. 

Po ruce má řadu dalších příkladů. Řidiči ve městě opakovaně překračují povolenou rychlost a v zimě návštěvníci hor nedodržují povinnost nasadit si na některých úsecích sněhové řetězy, čímž vznikají velké problémy. Se zvýšeným stavebních ruchem jsou zase spojené krádeže cihel a stavebního materiálu, v Hynčicích, což je dynamicky rozvíjející se místní část s lyžařským areálem, platí zákaz vjezdu nákladních aut nad 12 tun, ale každou chvíli tam podle starosty parkuje domíchávač s betonem. “A tak bych mohl pokračovat,” rozhazuje rukama Koreš. 

Prostějovské strážníky zaujala zvláštní SPZ. Řidička tvrdila, že je Fatima z oblasti Djeržava Československaja

Neobvyklá registrační značka na autě upoutala pozornost hlídky městské policie v Prostějově, při následné kontrole řidičky se strážníci od řidičky dozvěděli, že je občankou oblasti Djeržava Československaja. To se snažila prokázat také plastovou...

Také obyvatele Starého Města trápí klasické problémy, jako jsou hádky mezi lidmi třeba o tom, kde má stát plot, bezdomovectví, opilství, hlučící mládež, parkování na trávníku, volně pobíhající psi nebo psi bez náhubku a samozřejmě černé skládky. “Tyto věci chceme řešit a ideální je na to městský strážník. Měl by myslet také na prevenci a posílit bezpečnost v celém městě. Jednou bychom chtěli být na úrovni rekreačního střediska, jakým je například Karlova Studánka, kde si chcete odpočinout a relaxovat. Cestovní ruch nás bude živit, takže je potřeba začít veřejný pořádek nějakým způsobem sledovat a regulovat,” objasňuje svou vizi rozvoje města starosta.

Babičce pro oběd do školní jídelny, když je náledí

Zřídit městskou policii samozřejmě nešlo zde dne na den lusknutím prstu. Staré Město proto v první fázi uzavřelo smlouvu s Hanušovicemi, které strážníka vzalo pod sebe. “Domluvili jsme se, že strážníka si seženeme sami, vybavíme ho, vystrojíme a vyzbrojíme. To jsme rozjeli od května loňského roku, kdy jsme spadali pod Hanušovice. Šlo o jejich městskou policii s dislokovaným pracovištěm ve Starém Městě, mzdové a další náklady jsme si přefakturovávali. Během následujících měsíců jsme si vyřídili potřebnou licenci, zajistili kancelář a od října loňského roku je už strážník náš,” usmívá se Lukáš Koreš. 

Stražník má k ruce asistenta prevence kriminality, protože vedení města nechce, aby Městská policie byla pouze represivním nástrojem. Probíhají proto přednášky a besedy ve škole a ve školce, ale na programu jsou i další věci. “Když bylo v lednu náledí, než aby si babička s hůlkou šla po ledovce pro oběd do školní jídelny sama, tak asistent prevence kriminality nebo strážník byli schopni jí ten oběd donést a zároveň propojit babičku se sociální komisí. Samozřejmě se to nesmí zneužívat, ale jde nám o to vytvořit bezpečné město, kde na vás někdo myslí a nejste osamoceni,” vysvětluje starosta.

Strážníci v Olomouci evidují vyšší počet nálezů injekčních stříkaček. Případy zapisují i do online mapy

V úvodních měsících letošního roku výrazněji zaměstnávají olomouckou městskou policii výjezdy k nálezům injekčních stříkaček. V meziročním srovnání došlo k nárůstu počtu případů i množství zajištěného potenciálně velmi nebezpečného materiálu.

Většina obyvatel podle něho vznik Městské policie přivítala. Koreš samozřejmě nepopírá, že zejména ze začátku si někteří lidé stěžovali, že jim třeba strážník zakázal parkovat na trávníku, nebo přišli rodiče, když pokáral děti, jak někde na ulici v patnácti kouří nebo ve skateparku nemají přilbu na hlavě.

“Snažím se lidem vysvětlil, že žijeme v civilizované zemi a není možné parkovat na trávníku na obecním pozemku. Rodičům zase říkám, ať raději strážník mládež pokárá v patnácti s cigaretou, než aby v osmnácti fetovali. Horské areály Městskou policii naopak kvitují. Když mají koncert nebo nějaký kulturní program, drakiádu, byly Velikonoce na Paprsku, tak jsou rádi, že se tam strážník v uniformě objeví. Vždycky se může stát nějaký incident třeba kvůli alkoholu. Strážník se mihne také na dětském dni, je před školou, a tak řidiči ví, že mají přibrzdit, i pejskaři se uklidnili,” mne si spokojeně ruce starosta.

Peníze na městskou policii se už začaly vracet 

Na místním sídlišti, které je oficiálně evidované jako sociálně vyloučená lokalita, zase strážník musí řešit opilství, výtržnictví, porušování domovního řádu nebo nočního klidu a další přestupky. Podle starosty se později mohou stát jedním z argumentů, proč nepřizpůsobivým lidem neprodloužit nájem.

Staré Město zaplatí za Městskou policii asi půl milionu korun ročně. Peníze se však díky strážníkovi už začaly vracet. Starosta vypočítal, že v roce 2021 mělo město 610 tun komunálního odpadu, v roce 2022 to bylo 590 tun a loni už pouze 370 tun, což je úspora zhruba 1,2 milionu korun. “Není to jenom o tom, že se komunální odpad nemá válet po příkopech. Strážník ve spolupráci s úředníky také kontroluje zneužívání obecního systému odpadového hospodářství ze strany ubytovatelů, kteří odpadky házeli do veřejných nádob. Nyní se dělají kontroly, a pokud podnikatel ubytovává, tak má mít nádoby na odpad a třídit. Takže strážník si vlastně sám na sebe vydělává,” říká starosta. 

Podle něho však Staré Město mělo velké štěstí, že svého strážníka sehnalo. Šlo o člověka, který odtud pochází a celý život pracoval u policejních složek, v 90. letech v Praze, pak se vrátil do Zábřehu a nyní už se mu nechtělo dojíždět. “Na maloměstě tuto práci nikdo moc dělat nechce. Ve větších městech je to částečně anonymní, tady se všichni znají a lidově řečeno, vidí si až do talíře. Strážník na to musí mít žaludek, aby dokázal pokárat i souseda, že něco dělá špatně. Každopádně to bylo ideálně načasované, chtěl se vrátit domů, a tak se na místo přihlásil. Je to místní kluk, má znalost poměrů a vztahů. Kdybychom ho nesehnali, byl by to velký problém. V rámci výběrového řízení byl jediný,” přiznává starosta.

V restauraci v Moravském Berouně mladík pokousal strážníka, předtím se popral. Skončil na záchytce

Strážníci a policie museli o víkendu zasahovat v restauraci v Moravském Berouně na Olomoucku, kde tropil výtržnosti jednadvacetiletý mladík. Nejprve se popral a jednoho z přivolaných strážníků pak kousl do ruky, nakonec skončil na záchytce. Nyní...

Loštice hledají strážníka už celý rok

Personální nouzi potvrzuje také starostka Loštic na Šumpersku Šárka Havelková Seifertová, která strážníka pro budovanou Městskou policie hledá už rok. Město nyní muselo vypsat již třetí kolo výběrového řízení.

“U nás je to dané tím, že jsem v regionu Mohelnicko, kde je velmi malá nezaměstnanost, takže lidé na trhu práce prostě nejsou. Zároveň jsme menší sídlo a nejsme schopni nabídnout takové finanční ohodnocení jako na větších městech. V neposlední řadě je povolání strážníka obtížné a nemá dostatečnou vážnost,” soudí starostka. Podle ní by bylo lepší, kdyby strážník v daném místě, kde pracuje, nebydlel. “Není lehké v těch problémech žít každý den pořád dokola, kdy jste stále ve víru, pořád s lidmi a kdy neustále dochází ke střetům,” vysvětluje starostka s tím, že roli také samozřejmě hraje schopnost umět prosadit zákon u svých sousedů nebo známých. 

Ve třetím kole se na místo strážníka do Hanušovic konečně přihlásil první nadějný uchazeč, se kterým bude nyní město jednat. “Budeme si držet pěsti, abychom mohli zahájit činnost. Pak bychom třeba měli vyšší šanci sehnat i druhého strážníka. V našem regionu je problémem to, že Městskou policii nemá Mohelnice. V Olomouckém kraji je jedinou obcí s rozšířenou působností, která strážníky nemá. Standardně si pak obce v okolí tuto službu nakupují. Zkoušeli jsme jednat s Litovlí a Zábřehem, ale jsme od nich příliš daleko,” vysvětlila specifickou situaci starostka Loštic Havelková Seifertová.

Na parkovací kotouče si někteří řidiči stále nezvykli. Prostějovští strážníci denně řeší přestupky u nemocnice

Dopravní značka s označením IP 13b – Parkoviště s parkovacím kotoučem již běžně na řadě míst přikazuje řidičům použití pomůcky pro vyjádření času odstavení vozidla. Například v Prostějově se ale strážníci nadále setkávají se znatelným počtem...

Problémy, se kterými se vedení města potýká, jsou podle ní podobné, jako v ostatních menších městech a obcích. Jde například o špatné parkování, bezpečnost u škol, drobné prohřešky, excesy mladistvých, černé skládky nebo psi bez náhubku. “Myslím, že nevybočujeme,” řekla starostka.

V Hanušovicích jdou peníze z vybraných pokut dětem

Stejná situace s nedostatkem kvalitních lidí je také v Hanušovicích. Městská policie zde vznikla už v roce 2014 a má dva strážníky. Ze čtyř míst asistentů prevence kriminality jsou však obsazené pouze tři. “Je to dlouhodobý stav. Sehnat strážníka nebo asistenta a zaplatit je, aby to chtěli dělat, je problémem. Nejde zrovna o moc populární povolání, když musíte vymáhat zákon, protože pravidla platí pro všechny,” potvrzuje vedoucí strážník Městské policie v Hanušovicích Ivana Vlachovská.

Práce strážníků a asistentů je podobná jako jinde. Řeší problémy s alkoholem, narušováním veřejného pořádku, občanské konflikty, drobné krádeže, záškoláctví, bezdomovectví, strážníci také provádí dozor u místních ubytoven a dohlížejí na vydávání dávek na úřadu práce nebo na rozdávání potravinové pomoci v Charitě. Směny mají nepravidelné, někdy je potřeba dozor u víkendových akcí nebo například v pátek kvůli zvýšené dopravě.

Nedávno však Hanušovice přišly s ojedinělou novinkou. Peníze, které Městská policie vybere na pokutách v dopravě a na dalších přestupcích, půjdou dětem. Radní města rozhodli, že tyto finance Hanušovice použijí na vzdělávací a sportovní aktivity v základní a mateřské škole. Ročně jde o více než 130 tisíc korun.

Přerov v hledáčku investorů. Město se chystá na příchod nových obyvatel a tisícovek zaměstnanců

S dostavbou posledního chybějícího úseku dálnice D1 se naplno projevuje výhodná strategická poloha Přerova uprostřed Moravy. Zájem investorů rapidně roste. V Přerově vznikají nové průmyslové zóny, tisíce pracovních míst a stovky bytů. Město se už...

“Řidiči, kteří jezdí Hanušovicemi rychle nebo páchají jiné přestupky, často nejvíc ohrožují chodce a zejména děti. Proto nám přišlo fér použít takto vybrané peníze a pokuty z dalších přestupků právě pro naši základní školu a školku,” vysvětluje starosta Hanušovic Marek Kostka. Už nyní hanušovická radnice školákům pravidelně přispívá například na lyžařské kurzy a hodlá investovat také do modernizace obou školních budov.

V loňském roce na pokutách za přestupky strážníci v Hanušovicích a okolních obcích vybrali více než 130 tisíc korun. Nešlo pouze o rychlou jízdu, strážníci dohlíželi a pokutovali také porušování obecně závažných vyhlášek, mezi které patří například vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na vybraných veřejných místech, volném pobíhání psů či narušování veřejného pořádku.

“Kromě dohledu nad pořádkem v Hanušovicích zajišťují naši strážníci také dohled v okolních obcích. Konkrétně máme podepsanou smlouvu s Kopřivnou, Jindřichovem a Rudou nad Moravou. Loni jsme pomáhali i ve Starém Městě, kde už ale teď mají vlastní městskou policii,” dodala velitelka strážníků Ivana Vlachovská.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky strážník, nedostatek, Olomoucký kraj, obecní policie, Hanušovice, okres Šumperk, Staré Město, peníze, Loštice, doprava, trávník, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak sehnat strážníka? Řada menších měst v Olomouckém kraji řeší složitý rébus  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.