Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Osminásobná radost u sobů. Stádo v arktickém safari Zoo Olomouc se před létem rozrostlo

V expozici safari Arktida olomoucké zoologické zahrady se v první polovině výrazně navýšil počet obyvatel, do stáda soba polárního se narodilo celkem osm mláďat. Ta se liší barvou – některá jsou bílá a jiná mají hnědé zbarvení. V zoo na Svatém Kopečku žije tento druh sudokopytníků už třicet let.

V areálu Zoo Olomouc přišlo mezi 2. a 12. květnem na svět celkem osm mláďat soba polárního. Malí sobi mají bílou či hnědou barvu srsti, do dospělosti postupně přejde jejich zbarvení do světle šedé. „Mláďata prospívají a daří se jim dobře. Tito zarytí seveřané, pocházející z arktických oblastí, čelí v zimním období ve své domovině teplotám blížícím se padesáti stupňům pod nulou,“ přiblížila v tiskové zprávě zooložka Eliška Veselá.

Na Svatém Kopečku žijí sobi polární od roku 1994, kdy chovatelé přivezli zakládající skupinu ze zoo ve švédském Kolmardenu. Současný samec i všechny samice v Zoo Olomouc pochází již z chovu na Hané, kde se narodilo už 118 mláďat.

Mise hříbata. Do stáda zeber v Zoo Olomouc přivezli chovatelé zkušeného hřebce z Liberce

Stádo zeber Chapmanových v Zoo Olomouc by se příští rok mohlo dočkat hříbat. Liberecká zoologická zahrada zapůjčila na Svatý Kopeček zkušeného hřebce, který má v novém domově zplodit potomky. V olomoucké zoo žijí zebry od roku 1987, mláďata se...

Péče o tento druh sudokopytníků není snadná, a to zejména kvůli potřebě specifického složení potravy. „Na jaře, když jsou samice březí, i v létě, kdy kojí svá mláďata a kdy samcům rychle roste paroží, se v přírodě pasou na množství rozmanitých druhů bylin a výhonků dřevin zahrnující přibližně 300 druhů, které jsou velmi výživné a obsahují množství vitamínů, minerálů a proteinů. V zimě se živí hlavně lišejníky. Jejich potrava v zoo tedy musí být rovněž bohatá. Potřebují velké množství okusu, kvalitního sena, zeleného krmení a speciálních granulí,“ popsala mluvčí olomoucké zahrady Iveta Gronská.

Je odhadováno, že na světě žije okolo 7 milionů jedinců soba polárního, z toho 3 miliony domestikovaných a 4 miliony divoce žijících zvířat. Některé poddruhy divoce žijících sobů jsou velmi vzácné a ohrožené vyhubením. Žijí všude kolem severního polárního kruhu, v Severní Americe na Aljašce, v Kanadě a Grónsku, ve Skandinávii a v severní části Ruska, v místech, kde teploty mohou klesat až k -50 °C. Jejich výskyt však lze určit třemi typy oblastí. Sobi obývající tundru na pevnině se vydávají na náročné migrační cesty mezi zimními a letními stanovišti, z nichž nejznámější je tah sobů z Aljašky, kdy přes dané místo může za den přejít až 200 000 jedinců. Parohy na rozdíl od ostatních jelenovitých mívají obě pohlaví. Samci je shazují po říji, která začíná v srpnu, samice až po porodu. V době říje samci projevují velkou agresivitu a nepřijímají potravu. Následně využijí příznivých podmínek, aby se vykrmili do kondice, která jim umožní přečkat krutou zimu. V přírodě během zimy mohou sobi přijít až o 30 procent hmotnosti a mnozí z nich i o život.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, Zoo Olomouc, sob polární, mláďata, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osminásobná radost u sobů. Stádo v arktickém safari Zoo Olomouc se před létem rozrostlo  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.