Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Místo osmi deset drah. Prostějov ustupuje kritikům, délka nového bazénu však zůstane stejná

Po nesouhlasu a kritice přichází vedení města Prostějova s plánem vybudovat větší plavecký bazén, než původně zamýšlelo. Délka by zůstala stejná, počet drah by se rozšířil z osmi na deset. Prostějovští plavci a opozice by však raději chtěli padesátimetrový bazén a lidé již začali podepisovat petici za vyvolání referenda.

Radní města Prostějova se na své posledním zasedání shodli, že zastupitelstvu navrhnou, aby měl připravovaný nový bazén délku 25 metrů a šířku místo osmi deset drah. Návrh je kompromisem a radnice uvedla, že vychází z jednání mezi primátorem Františkem Jurou (ANO) a šéftrenérem plaveckého oddílu Lukášem Kousalem. "Snažíme se sportovnímu oddílu vyjít maximálně vstříc," konstatoval Jura.

Trenér Kousal potvrdil, že deset drah podpořil. "Na sportovní komisi i na jednání s panem primátorem jsem souhlasil s deseti drahami, protože v rámci pětadvacetimetrové varianty je to znatelný posun, ale v žádném případě se nevzdáváme ani možnosti padesátimetrového bazénu a pokračujeme ve sbírání podpisů pro vyhlášení referenda," vysvětlil Kousal.

Nový plavecký areál vyroste u akvaparku v Koupelkách, kromě velkého bazénu počítá také s výukovým bazénem doplněným o vodní atrakce, brouzdalištěm pro děti, toboganem, whirpoolem a parní saunou. V prvním patře by pak mělo vyrůst šest saun, ochlazovací bazének, ledová jeskyně, odpočívárna a občerstvení, součástí je i fitness. "Jedná se o variantu odpovídající potřebám počtu obyvatel města a okresu. Zásadní je výše provozních nákladů," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO) odpovědný za investice.

Kritika sílí. Prostějovští plavci chtějí prosadit referendum o padesátimetrovém bazénu

Prostějovští plavci kritizují plán zdejší postavit bazén s pětadvacetimetrovou délkou, ačkoliv studie podle nich doporučila dvojnásobnou délku. Tělovýchovná jednota Prostějov proto chce prosadit referendum o délce bazénu, padesátimetrový areál si...

Radní argumentují také zkušenostmi z jiných měst a finančními možnostmi radnice. Stavba přijde na více než půl miliardy korun. "Podporuji bazén s deseti drahami, protože ten umožní, aby se vedle sebe vešli rekreační plavci i členové místního plaveckého klubu, který má v Prostějově dobrou tradici," podotkla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS).

Prostějovští plavci však plán kritizují, zdejší Tělovýchovná jednota chce proto prosadit referendum o padesátimetrovém bazénu. 

"Prostějov se chystá provést největší investici za poslední desítky let. Plánovaný bazén je pouze o dvě dráhy větší. Neřeší tedy ani kapacitní, ani sportovně-technické potřeby veřejnosti," je přesvědčen Jakub Jílek z plaveckého oddílu TJ Prostějov. Padesátimetrový bazén je dnes podle něho normou pro závodní plavání.

Město podle Jílka nedalo veřejnosti prostor se k celé investici vyjádřit a ke všemu zatajilo studii, která jednoznačně doporučuje výstavbu bazénu s deseti drahami o délce 50 metrů namísto 25. "Vzhledem k těmto okolnostem se TJ Prostějov pokusí zvrátit snahu města o vybudování poddimenzovaného sportoviště. V referendu bude chtít TJ Prostějov jménem hlasu lidu zavázat město k výstavbě bazénu doporučeného odbornou studií," vysvětlil Jílek.

Padesátimetrový bazén podporuje také opozice v zastupitelstvu.

Prostějov chce nový krytý bazén o délce 25 metrů začít stavět už příští rok. Město vyspalo tendr na projekt

Prostějov i přes protesty opozice a části obyvatel začal připravovat stavbu nového krytého bazénu o délce 25 metrů, variantu padesátimetrového bazénu odmítl. Radní nyní schválili výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace. Stavbu za 550...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky plavecký bazén, délka, kritika, kompromis, Prostějov, primátor, referendum, investice, František Jura, ANO 2011, plavec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo osmi deset drah. Prostějov ustupuje kritikům, délka nového bazénu však zůstane stejná  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.