Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Skřípov nesouhlasí s rozšířením kompostárny. Kapacita má vzrůst o tři tisíce tun ročně

Obec Skřípov na Prostějovsku nesouhlasí s rozšířením zdejší kompostárny. Kapacita má vzrůst o tři tisíce tun ročně, což je více než dvouapůlnásobek. Zařízení je necelých osmdesát metrů od obytných domů, lidé se bojí hlavně zápachu a také zvýšené dopravy.

V areálu bývalého zemědělského družstva ve Skřípově kompostárnu bio odpadů provozuje společnost INTEKO servis, která hodlá její provoz rozšířit. "Předkládaný záměr představuje navýšení kapacity stávající kompostárny z původních 1800 tun BRO/rok na 4800 tun BRO/rok. Dojde tedy k navýšení o 3000 tun BRO/rok. Předpokládaná roční produkce kompostu je kolem 2400 tun," stojí v oznámení EIA.

S tím obec ani obyvatelé nesouhlasí. "Nejbližší bytový dům je vzdušnou čarou osmdesát metrů. S rozšířením kapacity proto jako obec rozhodně nesouhlasíme. S provozem, který je tam teď, problém není, ale kdyby se to mělo rozšířit o takovou kapacitu, popřípadě by tam mělo být i něco navíc, že by se tam snad měly dělat kaly z čističek vod, to by byl vzhledem ke vzdálenosti k obytnému domu problém," řekl starosta Skřípova Igor Crha.

Negativní stanovisko k rozšíření kompostárny již obecní zastupitelstvo dávalo před rokem, nesouhlas a připomínky pošle opět také nyní v rámci EIA. Starosta upozorňuje na to, že další kompostárna je v areálu bývalé vojenské posádky nedaleko od obce. 

"Zastupitelstvo s rozšířením nesouhlasí. Vzhledem k blízkosti domů jsme přesvědčeni, že rozšíření není vhodné," dodal starosta. 

FOTOGALERIE: Kromě jablek má Kofola v Libině i byliny. Pragerovy sady zachránila před vykácením

Kromě jablek bude Kofola, která na přelomu roku koupila Pragerovy sady v Libině na Šumpersku, a zachránila je tak před vykácením, v podhůří Nízkého Jeseníku pěstovat také byliny. Loni zde sklidila čtyři tuny heřmánku, letos chce produkci zvýšit o...

Jednatel a majitel společnosti INTEKO Servis Milan Větr z nedalekého Budětska tvrdí, že obavy nejsou na místě. "Kompostárna už tam je, s obcí jsme jednali a zastupitele jsme vzali na jiné kompostárny, kde jsem ukazovali, že nijak nezapáchají," argumentuje Větr.

Se zastupiteli byl například u Jevíčka, kde je zařízení s podobnou kapacitou, na jakou se INTEKO hodlá dostat ve Skřípově, a poblíž jsou rovněž domy. "Kompostárny jsou normálně provozované, žádný zápach není, neplánujeme tam dělat nějaké černoty," sdělil Větr, který tvrdí, že se s obcí snažil o rozšíření kapacity vyjednávat, ale nikam to nevedlo.

Podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí má nyní veřejnost, obce nebo kraj možnost poslat své připomínky a podněty, kterými se úřad v rámci EIA musí zabývat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps

Štítky kompost, kompostárna, rozšíření, nesouhlas, kritika, zápach, doprava, Skřípov, okres Prostějov, EIA, Budětsko, Jevíčko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skřípov nesouhlasí s rozšířením kompostárny. Kapacita má vzrůst o tři tisíce tun ročně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.