Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Ministryně obrany vyloučila, že by za výbuchem na Libavé byla sabotáž. Zranění jsou mimo ohrožení života

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyloučila, že by za dnešním výbuchem munice ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku byla sabotáž. Při explozi zemřel jeden voják, další byli zraněni. Jde o tragickou událost, která se podle ní stala ve chvíli, kdy vojáci munici likvidovali.

"V tuto chvíli by si veřejnost zasloužila jednu informaci, a to, že v těch prvotních momentech vyšetřování není žádné podezření, že by se jednalo o nějakou sabotáž nebo o něco, co by souviselo s mezinárodní situací. Opravdu se jedná o velmi tragickou událost. Šlo o jednotku našich pyrotechniků a jednalo se o standardní cvičení u delaborační jámy, kde dochází k likvidaci munice. Nebylo tedy dotčeno ani žádné město, ani obydlí," uvedla ministryně obrany Jana Černochová, která dnes odpoledne přijela na místo výbuchu a zraněné vojáky navštívila ve Vojenské nemocnici Olomouc a ve Fakultní nemocnici Olomouc. 

V současné době probíhá vyšetřování Vojenské policie. Po uzavření případu je podle Černochové na místě také revize bezpečnostních předpisů a postupů a případně jejich zpřísnění.

Žádný ze zraněných vojáků není podle ministryně obrany v bezprostředním ohrožení života. Černochová ve Vojenské nemocnici mluvila se dvěma zraněnými vojáky, třetí podle ní v době její návštěvy podstupoval operaci. Podle primáře chirurgie Miroslava Najdekra zranění vojáci utrpěli střepinová poranění. V olomoucké fakultní nemocnici jsou hospitalizováni dva vojáci, které tam přepravil vrtulník. Podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera jsou jejich zranění středně těžká. Tři vojáci již byli propuštěni do domácí péče.

Munice ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku vybuchla dnes před polednem. Jeden voják zemřel, na místě bylo dalších sedm vojáků a jeden civilní zaměstnanec zraněných.

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku dnes před polednem vybuchla munice. Jeden voják zemřel. Na místě bylo dalších sedm vojáků a jeden civilní zaměstnanec zraněných, mají lehká a středně těžká zranění. Na Libavou jede ministryně...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Jana Černochová

Štítky Libavá, ministr obrany, sabotáž, munice, výbuch, zranění, Jana Černochová, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj, Vojenská nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministryně obrany vyloučila, že by za výbuchem v Libavé byla sabotáž. Zranění jsou mimo ohrožení života  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.