Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

S plánováním výletů v Jeseníkách turistům pomohou chytré meteostanice. Počasí sledují online

Turisté, kteří plánují výlety do Jeseníků, si mohou od nynějška zkontrolovat počasí na hřebenech pomocí několika chytrých meteostanic. Údaje o rychlosti, nárazech nebo směru větru, teplotě a srážkách jsou dostupné online. Stanice jsou na třech místech hlavního hřebene mezi vrcholy Pecný a Vysoká hole.

Chytré meteostanice v Jeseníkách budou sledovat také dopady klimatických změn na okolní přírodu. Na projektu se podílí český start-up Agdata Smart.

Meteostanice na hřebenech měří rychlost, nárazy a směr větru, teplotu, tlak, vlhkost vzduchu a srážky. "Jejich výhodou vzhledem k umístění v hůře dostupném terénu je, že jsou prakticky bezúdržbové a stačí v nich jednou za čtyři roky vyměnit baterii," řekl technický ředitel Agdata Smart Jiří Jirásko. Naměřená data stanice odesílá v reálném čase a aktualizují se každých deset minut.

"Data získaná měřením nám pomohou nejen odhalit přesné důvody odumírání porostů a dalších změn ve vysokohorské krajině, ale i vytvořit retrospektivní a predikční model vývoje, který usnadní nalezení vhodných protiopatření, jež pomohou ke zmírnění dopadů globální klimatické změny a v prioritizaci ochrany přírody," uvedl Jakub Houška z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, který je součástí projektu.

Meteostanice jsou na třech místech hlavního hřebene Hrubého Jeseníku v lokalitách mezi vrcholy Pecný a Vysoká hole. Díky výškovému rozdílu mají dobré podmínky pro získávání dat, které poslouží k budoucímu modelování místního klimatu.

Bleskové povodně přinesly zkázu na Přerovsko. Obce žádají o pomoc ve finanční sbírce

Finanční sbírku na pomoc lidem zasaženým v závěru června sérií bleskových povodní vyhlásil Dobrovolný svazek obcí Moravská Brána. Mimořádně intenzivní deště přinesly zkázu do sedmi obcí na Přerovsku a to hned dvakrát za sebou ve čtvrtek a v...

"V této oblasti došlo v posledních letech již třikrát k odumírání rozsáhlých ploch subalpínských trávníků. Svůj podíl na tom má změna globálního klimatu a pravděpodobně situace, kdy po dlouhodobém suchu přichází vlny extrémního horka," řekl Houška. Podotkl však, že důvodů je více, například přemnožení spárkaté zvěře a dlouhodobě chybějící tradiční obhospodařování těchto luk pomocí pastvy a sečení.

Zájemci najdou přes QR kód na webu nebo v informačním středisku CHKO Jeseníky v Karlově Studánce výsledky měření a stav počasí na Velkém Máji. "Tam si turisté mohou okamžitě zjistit, jaké je nahoře aktuální počasí, a sami si vyhodnotit, jestli do této lokality vůbec vyrazit nebo přehodnotit výstup při zhoršujícím se počasí," uvedl vedoucí správy CHKO Jeseníky z Agentury ochrany přírody a krajiny Vít Slezák.

Sběr dat se bude konat do roku 2028. S výsledky a doporučeními pak bude pracovat také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která o území pečuje. Data budou dostupná také pro další vědce zkoumající dopady globální klimatické změny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Martin Thoř

Štítky meteostanice, počasí, online, věda, turistika, klima, Jeseníky, výlet, klimatická změna, plánování, CHKO Jeseníky, Pecny, Vysoká hole, projekt, Hrubý Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S plánováním výletů v Jeseníkách turistům pomohou chytré meteostanice. Počasí sledují online  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.