Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Opevnění koryta Bystřice v Olomouci projde opravou. Vodohospodáři sníží i hladinu Moravy

Ve druhém červencovém týdnu by měly začít práce na obnově nábřežních zdí řeky Bystřice v Olomouci. Čtyřměsíční rekonstrukce si vyžádá také vypuštění jezové zdrže na řece Moravě, do které se Bystřice vlévá. Na největším olomouckém toku tak dojde ke snížení hladiny.

Nad soutokem Bystřice s Moravou bude v následujících měsících pracovat odborná firma, která se zaměří na opravu a přespárování opěrných zdí, zasypání výtrží, odstranění náletových dřevin, stabilizaci základů a položení nových říms. „Cílem prací je zajištění bezpečnosti při zvýšených průtocích, stabilizace koryta vodního toku a prodloužení životnosti opevnění, které je součástí protipovodňových opatření Olomouce. Pokud bychom práce neprovedli, mohla by voda při povodňových stavech narušit břehy tak, že dojde např. k podemletí těsně sousedící dopravní infrastruktury,“ vysvětlil na webu Povodí Moravy generální ředitel státního podniku Václav Gargulák.

„Práce budou probíhat na přibližně 1,2 kilometru dlouhém úseku Bystřice od lávky v ulici Bystrovanská po soutok s Moravou a nevyžádají si významná dopravní omezení,“ dodává mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Pro vytvoření bezpečného pracovního prostoru v korytu řeky bude potřeba snížit hladinu, vodohospodáři tak vypustí jezovou zdrž na řece Moravě poblíž Šantovky, která vzdouvá i část toku Bystřice. „Vše je pečlivě naplánované tak, aby hladina v jezové zdrži byla snížená pouze na nezbytně nutnou dobu. Vypouštění jezové zdrže bude velice pozvolné i s ohledem na stavební práce níže po toku v rámci IV. A etapy protipovodňových opatření Olomouce. Na konci srpna pak zahájíme kompletní plnění nadjezí na provozní hladinu,“ vysvětluje Gargulák.

Fotbalový Andrův stadion v Olomouci dostane nové moderní osvětlení, které bude vyhovovat kritériím UEFA. Práce začnou v následujících dnech a podle zástupců SK Sigma Olomouc by se měla instalace stihnout do prvního domácího zápasu nové sezony....

Realizace zakázky za 7,8 milionu korun, které financuje ze svého rozpočtu Povodí Moravy, potrvá od července do října. Samotná srážka hladiny na jezu je schválená od 8. července do 26. srpna. „Od 8. července do 5. srpna půjde o úplnou srážku, kdy bude hladina tvořena pouze přirozeným průtokem. V tomto období provede správce toku stavební práce na základech a běžně zaplavených částech zdí. Následně od 6. srpna do 26. srpna Povodí Moravy hladinu v jezové zdrži zvedne přibližně o metr,“ sdělil mluvčí Chmelař s tím, že na konci srpna se bude jezová zdrž znovu napouštět.

Při snížené hladině se vodohospodáři zaměří i na pravidelnou údržbu jezu a nadjezí a využijí také možnosti zkontrolovat běžně zatopené části v uplynulých letech vybudovaných protipovodňových opatření. „Během posledního snížení hladiny vody v nadjezí olomouckého jezu se na sociálních sítích objevily neodborné spekulace o stavu původní zdi, na které bylo postaveno nábřeží Josefa Jařaba. Stavba podléhá přísnému technickobezpečnostnímu dohledu, který se zaměřuje na bezpečnost a provozní spolehlivost vodních děl. Betonový monolit je dle diagnostického průzkumu i statického posudku v dobrém technickém stavu, pozorované vady jsou pouze estetické a nebrání bezpečnému užívání a provozu náplavky,“ upozorňuje Petr Chmelař.

Nadcházející víkend představuje do konce srpna poslední možnost prohlédnout si Olomouc z vodní hladiny při turistických plavbách. Ololodě nebudou moct plout po řece sníženou hladinou a nemohou využít ani náhradní úsek na Nových Sadech, kde od jara probíhá budování další etapy protipovodňových opatření. Kvůli poklesu stavu vody budou muset svůj režim upravit také další uživatelé řeky Moravy – sportovci z olomouckého veslařského klubu. Těm pro tréninky poslouží zkrácený úsek vodního toku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky Investice, oprava, rekonstrukce, opěrné zdi, koryto řeky, Bystřice, Morava, srážka hladiny, protipovodňová opatření, Olomouc, Povodí Moravy, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opevnění koryta Bystřice v Olomouci projde opravou. Vodohospodáři sníží i hladinu Moravy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.