Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

VIDEO: Zpět na Kavkaz. Zubřice ze Zoo Olomouc vyrazily do domoviny v Ázerbájdžánu

Na dlouhou pouť se vydaly ze Zoo Olomouc dvě samice zubra evropského, přes berlínskou zoologickou zahradu se mohutná zvířata vrátí do oblasti svého původního přirozeného výskytu v Ázerbajdžánu. Tento druh v minulosti čelil vyhubení, dlouhodobým odborným úsilím a důslednou ochranou se podařilo populaci zubrů rozšířit na více než deset tisíc jedinců.

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotíte propagaci města před prázdninami a hlavní turistickou sezonou

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Nedávno vydaná olomoucká eurobankovka se stala hitem, město získalo i zlatou minci. Zároveň se blíží prázdniny a...

Chovatelé v Zoo Olomouc zvládli v úvodu tohoto týdne přípravu dvou zubřic k transportu, který je součástí procesu repatriace či reintrodukce, tedy vysazení biologického druhu v místě původního výskytu. „Zubří samice odcestovaly do Tierparku Berlin a poté na podzim odletí do Baku k následné reintrodukci v rámci EAZA projektu ‚Re-introduction in Caucasus‘. Zubři se budou vracet do míst svého původního historického výskytu, na území Národního parku Shahdag v severovýchodním Ázerbájdžánu. Odesláním těchto zvířat zpět do volné přírody se naplní nejsložitější, ale zároveň ta nejkrásnější role zoologické zahrady,“ komentovala v tiskové zprávě zooložka olomoucké zahrady Jitka Vokurková.

První zubři zamířili do Zoo Olomouc v roce 1973 z obory ze slovenských Topoľčianek, po 13 letech ale na Hané chov největších savců Evropy ustal. „Jeho znovuvzkříšení se pojí až s rokem 2013, od té doby se narodilo 17 mláďat,“ podotkla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. Zubr evropský má dvě genetické linie – na pokraji vyhubení zakládalo takzvanou nížinnou neboli bělověžskou linii sedm čistokrevných zvířat. U zubrů nížinně-kavkazské linie koluje kavkazská krev. „Naši zubři jsou nížinněkavkazské linie, jejich repatriace je možná ve východní Evropě a v Asii,“ doplnila mluvčí olomoucké zahrady.

Před takřka 100 lety započala jednání o záchraně těchto zvířat. V té době bylo v soukromých chovech naživu přibližně 60 jedinců. Ke konci roku 2022 se díky mezinárodnímu úsilí podařilo podle ochranářské organizace Česká krajina překročit symbolickou hranici deseti tisíc zvířat. „Mezinárodní chov v oborách a zoologických zahradách vyústil v letech 1952‒1966 k návratu zubrů v rámci repatriace do Bělověžského pralesa. V té době už pro ně skýtal bezpečný domov, nikoliv hrozbu, kdy byl vyhledávanou lokalitou lovu místních panovníků. Postupně narůstal počet zvířat ve volné přírodě. Největší stáda v současnosti žijí v Polsku v části Bělověžského pralesa. Zubr evropský je nejen přísně chráněným zvířetem, ale zasloužil se i o vytvoření první Mezinárodní plemenné knihy, která eviduje čistokrevná zvířata s případným využitím pro chov. Ve vojenském prostoru v Milovicích byla také vypuštěna skupina zubrů, která se tu i rozmnožuje. Několik dalších lokalit v ČR se k vypuštění zubrů připravuje,“ shrnula Gronská.

Zubr je největším savcem Evropy, samci dosahují hmotnosti až 920 kg, samice až o polovinu méně. Samice jsou březí zhruba 9 měsíců. Za svůj život porodí cca 9 telat. V zajetí se může dožít v průměru až 26 let. Denní příjem potravy se pohybuje mezi 30‒60 kg. Potravu tvoří listí stromů a keřů (33 %), trávy a byliny (67 %). Jako ostatní velcí býložravci hraje i zubr zásadní roli v přírodních ekosystémech při udržování vysokého stupně různorodosti biotopů, a tedy biodiverzity obecně. Zubři upřednostňují pastvu na otevřených prostranstvích a podél lesních okrajů, kde do značné míry potlačují růst náletových dřevin a keřů, čímž vytvářejí jemnou mozaiku různých prostředí nezbytných pro existenci řady živočichů a rostlin vázaných na bezlesá stanoviště.
Zdroj: Zoo Olomouc

Ohodnoť článek

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, ochrana přírody, Zoo Olomouc, zubr evropský, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zpět na Kavkaz. Zubřice ze Zoo Olomouc vyrazily do domoviny v Ázerbájdžánu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.