Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

Olomoucká teplárna kvůli odchodu od uhlí mění potrubí. Slibuje si menší ztráty a razantní snížení emisí

Letos v létě chce olomoucká teplárna dokončit výměnu horkovodu, která souvisí s přípravou na ukončení spalování uhlí. Nové teplárenské potrubí bude mít podstatně menší ztráty a sníží emise. Investice se pohybuje kolem půl miliardy korun.

Skupina Veolia Energie, pod kterou olomoucká teplárna spadá, dokončila první část rekonstrukce páteřního teplárenského potrubí loni v září. "Největší výměna posledních pěti let má dvě etapy. Během léta 2023 proběhla demontáž starého parovodu a stavba nového horkovodu v délce čtyři kilometry, další čtyři kilometry jsou v plánu letos v létě. Nejde jen o výměnu starého potrubí za nové, jedná se o přípravu soustavy na odchod Olomouce od spalování uhlí," sdělil ředitel Regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamil Vrbka.

Olomoucká teplárna přestane spalovat uhlí do roku 2029. Rozsáhlá rekonstrukce za více než čtyři miliardy korun zahrnuje mimo jiné přechod dvou kotlů z uhlí na zemní plyn a na palivo z odpadů a biomasy. Projekt přinese snížení emisí až o třetinu a v současné době prochází posuzováním vlivů na životní prostředí EIA. 

Navazující rekonstrukce potrubí patří mezi největší projekty v České republice. Veolia chce vyměnit 7,5 kilometru starých parních rozvodů, které místy slouží už téměř 60 let, a postaví osm kilometrů nových horkovodních rozvodů. Stavbaři většinou půjdou ve stávajících trasách rozvodů, vznikne zhruba jen půlkilometrové propojení, aby byla do soustavy zapojena vedle Teplárny Olomouc také Špičková výtopna Olomouc.

Konec uhlí v Teplárně Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce sníží do konce desetiletí emise o třetinu

Olomoucká teplárna přestane spalovat uhlí. Rozsáhlá rekonstrukce za více než 4 miliardy korun bude hotová do roku 2029, zahrnuje mimo jiné přechod dvou kotlů z uhlí na zemní plyn a na palivo z odpadů a biomasy. Projekt přinese snížení emisí o...

Nové potrubí výrazně sníží poruchy a tepelné ztráty. "Smyslem rekonstrukce je kromě obnovy také příprava teplárenských rozvodů na odchod teplárny od uhlí. Nový systém bude efektivnější, méně energeticky náročný, a tudíž se na výrobu tepla spotřebuje méně paliva. Díky novému potrubí dojde k razantnímu snížení ztrát a emise CO2 klesnou o téměř pět tisíc tun za rok, což představuje snížení o 82 procent na tomto úseku," slibuje ředitel Vrbka.

Skupina Veolia prostřednictvím společnosti OLTERM & TD Olomouc zásobuje teplem 29 tisíc domácností a řadu škol, institucí a podniků v Olomouci. Po dobu výměny potrubí odběratelům zajišťuje teplo náhradními zdroji, jako jsou mobilní kontejnerové kotelny nebo u menších odběratelů zdroje na elektřinu.

Celkové náklady rekonstrukci potrubí včetně výstavby nové výměníkové stanice ve Špičkové výtopně Olomouc se blíží částce 500 milionů korun. Část investice pokryje dotace. Životnost potrubí musí být minimálně 30 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veolia Energie/OLTERM & TD Olomouc

Štítky Olomouc, rekonstrukce, uhlí, odchod, rozvod, potrubí, emise, úspora, ztráty, Veolia, teplo, Česko, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká teplárna kvůli odchodu od uhlí mění potrubí. Slibuje si menší ztráty a razantní snížení emisí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.