Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Přerov vytvořil nová místa pro velkoobjemové kontejnery. Proti jedné z lokalit vznikla petice

Přerovská radnice pokračuje v obměně standardních kontejnerů v ulicích za velkokapacitní nádoby. V některých ulicích bylo pro umístění objemnějších odpadových nádob potřeba provést také stavební úpravy. Město čerpalo na pořízení nového vybavení výraznou dotační podporu a vyzdvihuje jednodušší logistiku svozu odpadu. Část občanů má se zaváděnou změnou problém, v jedné z ulic vznikla i petice.

Stovky objemnějších kontejnerů rozmístilo postupně od podzimu 2021 v ulicích město Přerov, k otevření nových nádob slouží nožní pedál, víko se po uvolnění ovládacího prvku samo uzavře. V hůře dostupných místech, která bylo nejprve potřeba stavebně upravit, probíhá instalace kontejnerů od konce aktuálního týdne.

Nová místa pod dohledem ručního radaru. Kde mohou strážníci v Olomouci měřit rychlost vozidel?

Rozsáhlý seznam pěti desítek míst, kde mohou olomoučtí strážníci měřit rychlost projíždějících vozidel, se rozšířil o dalších jedenáct lokalit. Městská policie využívá v ulicích ruční laserový rychloměr už takřka dva roky. Radnice také buduje...

 

„Nová separační hnízda jsou situována do míst, která jsou lépe přístupná pro svozovou techniku, a tudíž je zajištěna i lepší logistika svozu. Plochy byly nákladem 815 tisíc korun vybudovány například v ulicích Dvořákova, Vaňkova, Jilemnického, Na Odpoledni, Alšova, nábřeží PFB, či třída 17. listopadu,“ informoval na webu města Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Za čtyři až pět nádob o objemu 1100 litrů je do kontejnerového stání přistavena jedna nádoba o objemu 3200 litrů. „Staré nádoby, které se svážejí ze svých původních stanovišť do areálu Technických služeb města Přerova, jsou pak používány jako zdroje náhradních dílů či jako rezervy pro potřeby v lokalitách, kde není možné dát větší novou nádobu,“ objasnila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Jaký typ kontejnerů preferujete?

Celkem hlasovalo208 čtenářů

Pro obsluhu nových kontejnerů pořídilo město dvě nová svozová vozidla za 17,6 milionu, 2,5 milionu získalo pro nákup z dotací. Finanční podpory ze Státního fondu životního prostředí využil Přerov i při samotném pořízení 226 kontejnerů, kdy dotace kryla 85 procent z jedenáctimilionových nákladů.

„Vozidlo je vybaveno bočním výsypem, takže není potřeba další obsluhy, která by s nádobami manipulovala. Ve voze je pouze řidič, který z kabiny obsluhuje robotizovanou ruku,“ popsal výhodu svozu už dříve ředitel Technických služeb města Přerova Tomáš Lolek

Budování nových separačních míst pro komunální odpad, papír, plast a sklo podle mluvčí Chalupové registrují i občané Přerova. Lidé z Bratrské ulice v centru města se ohradili proti místu vybranému pro kontejnerové stání formou petice, kterou začátkem měsíce adresovali vedení radnice. „Ve svém protestu uvádějí, že nové kontejnerové stání významně zasahuje do komfortu jejich bydlení – a požadují jeho odstranění,“ doplnila Chalupová.

„S petenty jsme se ve středu 24. července sešli přímo na místě, kde jsme si vyslechli jejich názory – a zároveň jim sdělili informace, které vysvětlovaly vznik tohoto separačního místa. Závěr jednání prozatím není a hledáme řešení,“ dodal Petr Školoud.  

Ohodnoť článek

Foto Město Přerov

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, recyklace, třídění odpadu, kontejnery, kontejnerová stání, velkoobjemové kontejnery, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov vytvořil nová místa pro velkoobjemové kontejnery. Proti jedné z lokalit vznikla petice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.