Počasí dnes32 °C, zítra31 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Rakušan se zastal ženy z Prostějova, která jde za kritiku vlády ke komisi. Na sítích opěvuje i okupaci z roku 1968

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se zastal ženy z Prostějova, která jde za kritiku vlády k přestupkové komisi. Podle něho nesmí být nikdo za své názory stíhán. Jakých výroků se předvolání týká, v tuto chvíli není jasné, na sociálních sítích žena mimo jiné opěvuje okupaci z roku 1968 a vyzývá k odchodu z EU.

"Internetem koluje dopis, který vzbudil velké pozdvižení. Oprávněně. Jistá paní z Prostějova je v něm vyzývána k podání vysvětlení kvůli negativnímu příspěvku vůči vládě ČR na sociální síti. Nikdo v naší zemi nesmí být stíhán za svůj názor na vládu nebo komentář vůči vládě, pokud jím neporušuje zákon. Ačkoli do záležitosti nemůžu přímo zasahovat, mám za to, že za takový projev, i když s jeho vyzněním zásadně nesouhlasím, by nikdo neměl být předvoláván. Možnost kritizovat vládu je stěžejním prvkem demokracie," uvedl na platformě X ministr vnitra Vít Rakušan.

Předvolání k přestupkové komisi do Prostějova zveřejnila Marie Šabinská z Prostějova. Je podezřelá z přestupku z občanského soužití. 

"V přesně nezjištěný den a z přesně nezjištěného místa prostřednictvím sociální sítě Facebook na profilu s názvem Mája Šabinská zveřejnila příspěvky, fotografie s texty s negativním obsahem vůči vládě ČR. Tím měla úmyslně narušit občanské soužití tak, že se měla vůči jinému dopustit jiného hrubého násilí," stojí v předvolání k podání vysvětlení do Prostějova.

Jaké příspěvky bude Šabinská vysvětlovat, z předvolání není jasné. Komunikace na sítích naznačuje, že na Šabinskou někdo zřejmě podal trestní oznámení, žena už byla na policii, která žádný trestný čin nezjistila, a případ proto předala přestupkové komisi. Na sítích Šabinská mimo jiné vyzývá k odchodu z EU a opěvuje okupaci Československa z roku 1968.

Prostějovské strážníky zaujala zvláštní SPZ. Řidička tvrdila, že je Fatima z oblasti Djeržava Československaja

Neobvyklá registrační značka na autě upoutala pozornost hlídky městské policie v Prostějově, při následné kontrole řidičky se strážníci od řidičky dozvěděli, že je občankou oblasti Djeržava Československaja. To se snažila prokázat také plastovou...

Vedení prostějovské radnice vysvětlilo, že do projednávání celé věci nemůže nijak zasahovat. "Tento případ předala přestupkovému oddělení magistrátu Policie České republiky a magistrát je povinen jej projednat. Ukládá mu to příslušný zákon. Proto zaměstnanci přestupkového oddělení paní pozvali k takzvanému podání vysvětlení. Teprve poté může být rozhodnuto, zda přestupkové řízení bude zahájeno, nebo nikoliv. Tento proces nijak nespadá do rozhodování samosprávy," uvedla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Šabinská, kterou podpořily stovky lidí, celou věc považuje za zastrašování. "Svoboda je jen slovo, Ústava čr je cár papíru a Demokracie neexistuje. Ať žije svoboda slova a zastrašování pravdy," uvedla.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Ministerstvo vnitra

Štítky dezolát, vláda, kritika, přestupek, žena, Prostějov, komise, vojenská okupace, Česko, sociální síť, Evropská unie, radnice, ministr vnitra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakušan se zastal ženy z Prostějova, která jde za kritiku vlády ke komisi. Na sítích opěvuje i okupaci z roku 1968  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.