Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

VIDEO: Na Jesenicku šly k zemi první podmáčené domy. Branná a Krupá dosahují průtoků pětisetleté vody

, aktualizováno před 7 hodinami

Na Jesenicku se zřítily první domy, které podmáčela voda a poškodil silný proud z rozvodněných potoků a řek. První zprávy hovoří o zřícených obydlích v Jeseníku, Mikulovicích, Bělé pod Pradědem a České Vsi. Snímky popadaných domů se objevily na sociálních sítích.

V Mikulovicích voda vzala kusy břehu a s ním i stavby. Jak uvedl iDNES, na místě jsou minimálně čtyři domy, které jsou z poloviny zbořené. V obci voda zbořila i kapličku a odnesla ji neznámo kam. Poničené a nepřístupné jsou také mosty přes řeku Bělou.

Na Jesenicku probíhá evakuace, zasahují zde hasiči a vrtulník. 

"Řešíme teď i plyn, protože uniká na několika místech, teď zrovna jsem odběhla z jednání. Volali mi také lidé, že jim spadl dům," popsala pro Deník N starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Během noci se situace na Jesenicku zdramatizovala. Řeka Bělá od Bělé pod Pradědem, přes Jeseník, Českou Ves až po Mikulovice se vylila z koryta a je jednou velkou řekou bez regulace. Problémy jsou také na Šumpersku a Zábřežsku. Vodní toky Branná a Krupá dosahují průtoků 500leté vody. Obrovskou pomocí bylo upuštění vody v Dolní nádrži elektrárny Dlouhé stráně, podařilo se tak vytvořit volnou kapacitu o velikosti 1,5 milionu kubíků vody.

Záchranné složky opět vyzývají obyvatele, aby poslouchali výzvy úřadů. "Hasiči se potýkají s problémy a neochotou lidí opustit svoje domovy. Včera hasiči řešili případ v Jeseníku, kdy zachraňovali dvě osoby ze střechy domu, či z Rapotína, kdy osmdesátiletý muž odmítl opustit svůj domov, a poté, když již sám nebyl schopen z domu odejít, visel na plotě a čekal na záchranu hasičů na člunu. V těchto případech nejsou ohroženy jen životy občanů, ale zejména zasahujících příslušníků složek integrovaného záchranného systému," varovala mluvčí olomouckého hejtmanství Alena Minxová.   

Velké komplikce jsou v dopravě. Silnice I/44 od obce Bělá pod Pradědem na Jeseník, Českou Ves, Písečnou a Mikulovice je uzavřena. Komunikace je zatopená a na některých místech podemletá. Situace na silnicích I. třídy ve zbytku Olomouckého kraje je zatím bez vážných problémů.

V Hanušovicích na Šumpersku se utrhl břeh řeky a zahradil koryto, voda pak během deseti minut zaplavila město. Většina lidí zůstala doma a nestihla se evakuovat. Na celém severu kraje hasiči a policie zatím evakuovali stovky lidí, situace je...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Jaroslav Procházka

Štítky povodně, dům, zřícení, voda, hasiči, okres Jeseník, Krupá, Jeseník, Mikulovice, Bělá pod Pradědem, okres Šumperk, Česká Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Jesenicku šly k zemi první podmáčené domy. Branná a Krupá dosahují průtoků pětisetleté vody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.