Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Ruské bomby rodinnou firmu nezničily, povodeň ano. Ukrajinští podnikatelé z České Vsi jsou zoufalí

Úspěšnou firmu na výrobu rostlinných potravin pro vegetariány a vegany se Laryse Honske s manželem po napadení jejich země Ruskem podařilo přestěhovat z Charkova do České Vsi na Jesenicku. Putinovým bombám utekli a své podnikání na severu Moravy obnovili. Bohužel jen do té doby, než jejich firmu zničila povodeň.

"Abychom zachránili náš podnik před bombardováním, v roce 2022 jsme přišli do České Vsi, klidné a krásné vesnice na úpatí hor. Během dvou a půl roku jsme podnik obnovili a dali práci ukrajinským uprchlíkům a českým občanům. Stejně jako tisíce obyvatel regionu nás však nyní postihla hrozná katastrofa," zoufá si týden po ničivých povodních, které se přehnaly Jesenickem, Larysa Honska.

Firma je podle ní prakticky zničená. 

"Voda zaplavila celý výrobní objekt do výšky asi jednoho metru. Jsme překvapeni, jakou sílu měla. Podlahy v chladicích komorách byly utržené, některá zařízení a velké chladicí komory nebo palety se surovinami byly proudem unášeny do různých částí továrny. Voda otevřela vrata do skladiště a část věcí vynesla na dvůr a do řeky. Voda zaplavila také všechna technologická zařízení a jejich elektrické části, elektromotory, kompresory, čerpadla," popisuje zkázu Honska.

(NE)OBYČEJNÍ: Z Charkova do České Vsi. Výroba uzenin pro vegany jede dál, raduje se ukrajinská podnikatelka

Larysa Honska s manželem měli na Ukrajině úspěšnou firmu na výrobu rostlinných potravin pro vegetariány a vegany. Z Charkova je však vyhnala ruská agrese. Bezpečné útočiště našli v České Vsi na Jesenicku, kam se jim firmu podařilo přestěhovat a své...

Zničené jsou všechny zásoby i obalový materiál. "Pro náš malý výrobní podnik je to smrtelná rána. Děkujeme Bohu, že žijeme a že naše dcera je v bezpečí, protože v Charkově na její školu dopadly rakety. Ale je to velmi těžké a smutné. Zachránit výrobu před bombami a ohněm, abychom pak byli vytopení v České Vsi, to nelze pochopit," zadržuje slzy ukrajinská podnikatelka.

Pojištění bohužel firma neměla, z vody se však podařilo zachránit alespoň 1,5 tuny hotových výrobků, které jako humanitární pomoc firma poskytla hasičům a armádě. 

Zničené Hanušovice volají o pomoc. Město vyhlásilo sbírku, škody po záplavách jsou obrovské

Město Hanušovice na Šumpersku, ve kterých žije zhruba 2900 lidí, vyhlásilo na pomoc místním obyvatelům po katastrofických záplavách veřejnou sbírku. Peníze pomohou opravit i zcela zničenou městskou infrastrukturu. Škody jsou enormní a město má...

Nyní Larysa Honska spolu s manželem hledá cestu, jak dál. "Výrobu samozřejmě obnovit lze, ale vlastními silami do nedokážeme. Proto hledáme možnosti nějaké pomoci a budeme za ni nesmírně vděčni," prosí ukrajinská podnikatelka. Společnosti se přitom zrovna začalo dařit. Odstartovaly dodávky do Německa a USA, rozjetá je spolupráce s některými řetězci a funguje internetový obchod vegetus.cz.

"Naše dodávky směřují hlavně na Ukrajinu. Pokračujeme také v pomoci našim lidem na Ukrajině a v distribuci humanitární pomoci. Až válka skončí, plánujeme pracovat jak na Ukrajině, tak v České republice, kde vidíme velký potenciál pro rozvoj trhu s rostlinnými alternativami podobně jako na předních evropských trzích v Německu a ve Velké Británii," plánovala ještě nedávno Honska. Velká voda ji zatím veškeré sny vzala.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Larysa Honska

Štítky Ukrajina, firma, bomby, válka, záchrana, povodeň, škody, voda, Česká Ves, okres Jeseník, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruské bomby rodinnou firmu nezničily, povodeň ano. Ukrajinští podnikatelé z České Vsi jsou zoufalí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.