Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VIDEO: Rozbouřený živel nebezpečně naklonil trafostanici na Jesenicku. Hasiči budovu zdemolovali

Šikmá trafostanice v Bělé pod Pradědem se stala při povodních nevyžádanou alternativou světově proslulé věže z italského města Pisa. Nakloněný objekt na Jesenicku na rozdíl od slavnější stavby hrozil zřícením, po konzultaci se statikem a stavebním úřadem přikročili specialisté ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky k demolici. Verdikt určující stavby ke zbourání bohužel zazněl v oblasti zasažené katastrofálními povodněmi ve více případech.

Dravý proud rozvodněné řeky Bělá na Jesenicku způsobil v polovině září obrovské škody, odstraňování následků povodní nadále pokračuje i například v Bělé pod Pradědem. Mezi nasazenými složkami jsou také hasiči z celorepublikového záchranného útvaru z Hlučína, kteří disponují speciální technikou. Podle mluvčí Jany Urbancové se síly a prostředky záchranného útvaru zapojují do činností nebezpečných stavů u objektů, u kterých statik rozhodl o jejich stržení. Jde tedy o stavby, které jsou po povodních ve stavu, kterým by mohly následně způsobit výrazné škody a ohrožovat zdraví a život lidí v okolí.

„Jedním z takto stržených objektů, který po povodních ohrožoval okolní budovy a znesnadňoval pohyb po místní komunikaci, se stala trafostanice v Bělé pod Pradědem, která svým náklonem už připomínala spíše světově známou Šikmou věž v Pise. Prostřednictvím pásového rypadla byla budova trafostanice postupně rozebírána, až do doby, než došlo k jejímu komplexnímu stržení. I toto je bohužel součástí naší práce,“ konstatovala mluvčí ZÚ HZS ČR Jana Urbancová.

Náročný úklid zdaleka nekončí. Oblasti zdevastované povodněmi dál potřebují pomoc dobrovolníků

V oblasti zasažené ničivými povodněmi na severu Olomouckého kraje pracovalo v průběhu uplynulého víkendu mnoho stovek dobrovolníků a přispěli k prvotnímu odklízení následků živelné pohromy. Pomoc při obnově Šumperska a Jesenicka je ale stále...

V oblasti vodních toků Bělá, Staříč či Vidnávka provádějí kontroly domů a dalších staveb odborné týmy statiků, hasičů a pracovníků stavebního úřadu, podle vyhlášeného stavu nebezpečí mohou bezodkladně rozhodnout o odstranění staveb za účelem zmírnění či odvrácení nebezpečí. Demolice se týkala v úvodu tohoto týdne přibližně dvaceti objektů, konkrétní počty se ale budou ještě při probíhajících prohlídkách upravovat.

„V těchto dnech na Jesenicku úzce spolupracujeme se Záchranným útvarem HZS ČR a jejich hasičskými speciály a odborníky. Naším cílem je nejen likvidovat následky povodní, ale také v místě zajistit bezpečí a minimalizovat rizika spojená s narušenými konstrukcemi různých typů staveb. Reagujeme na rozhodnutí statika a stavebního úřadu a úzce s nimi spolupracujeme tak, aby vše proběhlo pod odborným dohledem a technicky správně,“ doplnila mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

V úvodu týdne zdemolovaná trafostanice je jednou ze součástí infrastruktury, která je po záplavách v severní oblasti Olomouckého kraje silně poničena. Alternativně se musí řešit na řadě míst nejen zásobování elektřinou, ale i pitnou vodou, která se vozí v cisternách nebo balená. Podle mluvčí hejtmanství Aleny Minxové stále více než sedm tisíc domácností není připojeno na plyn, vážnou komplikací jsou také poškozené či zcela zničené silnice a mosty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, elektřina, trafostanice, demolice, demolice trafostanice, hasiči, záchranný útvar, HZS Olomouckého kraje, extrémní srážky, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rozbouřený živel nebezpečně naklonil trafostanici na Jesenicku. Hasiči budovu zdemolovali  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.