Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

U Olomouce operuje nejsilnější traktor v Česku. Díky pásovému podvozku je šetrný k půdě a umí sám zatáčet

Zemědělci na Olomoucku na podzimní práce a orbu nasadili nejsilnější traktor v Česku, který je díky pásovému podvozku nebývale šetrný k půdě. Pole tak déle udrží vodu a živiny a rostliny mají lepší podmínky k růstu. Obří Quadtrac 715 navíc zastane tolik práce, co dva až tři obyčejné traktory. Umí také sám zatáčet.

Supermoderní traktor Quadtrac 715 ze stáje CASE IH zastane tolik práce, co dva až tři obyčejné traktory. S výkonem 778 koní zvládne větší a těžší břemena, farmářům tak šetří čas a peníze, přejezdů po poli je totiž méně. Pásový podvozek tolik neudusá půdu, ta pak lépe zadržuje vodu a živiny a odolává erozi.

"Tento traktor byl stvořen pro náročné práce, jako je tahání velkých diskových kypřičů nebo těžkých kultivátorů. Díky čtyřpásovému podvozku nabízí zvýšenou trakci, lepší rozložení hmotnosti a lepší ovladatelnost i v obtížném terénu," vysvětlil produktový manažer AGRI CS AGROTEC Group Pavel Novák. Mohutný traktor připomínající stroje z filmu Transformers má téměř 28 tun, na půdu však díky pásovým podvozkům tlačí stejnou silou jako člověk o váze 90 kilogramů.

Hledá se krásný strom pro olomoucké Horní náměstí. Symbol Vánoc věnují tradičně soukromí majitelé

Olomouc dál hledá nádherně rostlý jehličnan, který by ozdobil Horní náměstí v předvánočním a vánočním období. Radnice jako tradiční dominantu vánočních trhů přijímá darem stromy, které už by mohly na pozemcích soukromých majitelů způsobovat těžkosti...

V České republice v současné době operuje asi tři stovky traktorů Quadtrac, je to nejvíce z celé Evropy. Jeden z nich nyní operuje také na Olomoucku. "Je to logické, u nás máme největší půdní bloky, kde podobné stroje najdou uplatnění. Je k půdě velmi šetrný," podotkl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček. Traktor disponuje také značnou automatikou, kromě přesného řízení umí například sám zatáčet.

Podzim je pro zemědělce klíčovým obdobím pro přípravu půdy na následující vegetační sezónu. Orba a kultivace pomáhají zlepšovat strukturu půdy a ničí škůdce a plevel. Letos navíc zemědělci sklidili nejméně řepky za posledních dvacet let, po špatné sklizni je ochrana půdy a její provzdušnění o to důležitější.

Ohodnoť článek

Foto poskytl AGROTEC

Štítky traktor, pás, podvozek, půda, živiny, absorbce, Česko, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Olomouce operuje nejsilnější traktor v Česku. Díky pásovému podvozku je šetrný k půdě a umí sám zatáčet  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.