Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Nestabilní stromy, znečištěná voda. Olomoucký magistrát varuje po povodních před skrytými hrozbami

Olomoucká radnice upozorňuje na rizika spojená s pohybem v okolí vodních toků, kde může i pět týdnů po výrazném vzestupu hladiny hrozit pád stromů. V částech Litovelského Pomoraví nadále platí zákaz vstupu do lesů, který vyhlásil úřad do konce října.

Městský úřad Litovel vyhlásil v závěru září zákaz vstupu do lesních oblastí. A to na území obcí Litovel, Mladeč, Střeň, Unčovice a Pňovice. „Zákaz byl vyhlášen z důvodu poškození porostů a nepříznivé hydrologické situaci v lužních lesích po povodni z poloviny září. Hrozí vysoké riziko nekontrolvatelného pádu stromů i za bezvětří, což může vést ke škodám na majetku i lidském zdraví,“ uvádějí zástupci Správy CHKO Litovelské Pomoraví.

Také v navazujících oblastech nejen v okolí řeky Moravy dochází k vyvracení stromů v terénu, který byl součástí zaplaveného území. „Nechceme vydávat opatření obecné povahy zakazující vstup do lesa a znemožňující procházky podzimní přírodou, ale upozorňujeme, že v lokalitách ovlivněných rozsáhlým podmáčením terénu by lidé měli omezit pohyb mimo cesty a stezky,“ uvedl na webu města vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka s tím, že také nedoporučuje parkovat u vodních toků auta pod vzrostlými stromy.

Povodňová zkáza dopadla i na cestovní ruch, Jeseníky osiřely. Turistická organizace nabádá k restartu

Ničivé povodně zasáhly v polovině září na Jesenicku domy, silnice, plynovody i další infrastrukturu, škody ale sčítají také například restaurace, hotely a turistické cíle, přes které se voda neprohnala. Do regionu na severu Olomouckého kraje, který...

Problematický může být i kontakt s vodou, která splavuje škodlivé látky z oblastí, kde jsou kanalizace či čistírny odpadních vod poškozené. „Do řek se tak prostřednictvím nevyčištěné odpadní vody dostávají fekálie i nebezpečné látky,“ upozornil Loyka.

Bakteriální znečištění může být příčinou úhynu ryb i nemocí. „Při klesajícím průtoku Moravy je to viditelnější a nezastírám, že mám obavu o řeku i její největší bohatství. V Olomouci žije až dvacet osm druhů ryb, máme tu raky, škeble, velevruby, což je nenahraditelná skupina živočichů,“ zdůraznil vedoucí odboru životního prostředí.

Protipovodňová opatření v Olomouci čistírnu odpadních vod krajského města ochránila a ani při výrazném vzestupu Moravy nedošlo k přerušení provozu důležitého zařízení. „Odtékající voda vždy plnila a plní příslušné limity pro jakost vyčištěných odpadních vod, a to z hlediska chemického i biologického,“ sdělila pro web radnice mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová. „Jakost dodávané pitné vody není nijak kvalitou vody v řece Moravě ovlivněna, protože k její výrobě se používají podzemní zdroje,“ doplnila Bártová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Konečný

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, extrémní srážky, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, Litovelské Pomoraví, zákaz vstupu do lesů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nestabilní stromy, znečištěná voda. Olomoucký magistrát varuje po povodních před skrytými hrozbami  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.