Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Stížností na pohozené koloběžky přibývá. Pro nevidomé a invalidy jsou pohromou

V Olomouci a Prostějově přibývá stížností na špatně zaparkované nebo pohozené koloběžky, zejména pro nevidomé a invalidy jsou pohromou. Města a provozovatelé koloběžek tvrdí, že hledají řešení, jak podobným problémům předcházet.

"Koloběžky jsou rozhodně velkým problémem. Když jde nevidomý člověk s holí a koloběžka spadne do pravého úhlu, těžko se pak může zorientovat. Cítí překážku, ale neví, jak ji má obejít. Často mi lidé volají, a to jsou už skutečně hodně naštvaní. Když děláme besedu, každý má s touto věci nějakou špatnou zkušenost," potvrzuje Zuzana Znojilová, která se v rámci olomouckého Tyflocentra zabývá odstraňováním bariér ve veřejném prostoru.

Pohozenou koloběžku hůlkou nezachytíte

Velký problém mají také lidé upoutaní na vozík. "Vozíčkáři koloběžku pohozenou na chodníku neobjedou. Nemohou z chodníku sjet dolů a pak se vrátit a pokračovat," popsala Znojilová.

Přivítala by, kdyby se vypůjčené koloběžky vracely do připravených stojanů.

"V některých městech to mají řešené tak, že musíte dojet na vytyčená stanoviště a jízda se započítá, až dáte koloběžku do stojanu. Koloběžky jsou děs, taky mi to se zrakovým hendikepem působí potíže. To prostě hůlkou nezachytíte," komentoval na sociálních sítích jednu z fotografií z olomouckých ulic například Karel Geibisch.

Olomouc sezonu koloběžek vyhodnotí

Tyflocentrum se již snaží celou věc řešit s radnicemi v Olomouci a Prostějově.

Vedení olomoucké radnice hodlá podle náměstka primátora Matouše Pelikána (KDU-ČSL) celou sezonu na konci roku vyhodnotit a pak se rozhodnout, co dál v příštím roce. "Stává se, že elektrokoloběžky jsou odložené někde na trávě nebo uprostřed cesty, problematická je i jízda po chodníku," přiznal před časem Pelikán.

Vedení radnice podle něho dalo pokyn strážníkům městské policie, aby se na elektrokoloběžky zaměřili, a apeluje rovněž na provozovatele. 

Čtvrtina přestupků na kontě koloběžkářů. Strážníci hlídali styl jízdy

Odstavování koloběžek na nevhodných místech, ale také nebezpečný způsob jízdy i ve více lidech. Problematické chování uživatelů elektrokoloběžek stále řeší strážnici městské policie nejen v Olomouci. Na poučení lidí, kteří si oblíbili tento...

Za přestupky uživatele blokujeme

Jeden z nejznámějších provozovatelů sdílených koloběžek Bolt, který operuje v Olomouci i Prostějově, ujišťuje, že podniká veškeré možné kroky, aby lidé koloběžky odkládali tam, kam mají. 

"Náš systém je nastaven tak, že uživatel koloběžky nemůže jízdu ukončit, pokud ji neodstaví na vyhrazené místo a nepošle fotodokumentaci. Tímto způsobem se snažíme o to, aby koloběžky byly řádně zaparkované a nikde nepřekážely. Pokud uživatel poruší pravidla třikrát, je pokutován a po vícero přestupcích jej blokujeme," ubezpečil Martin Zajíc, manažer pro elektrokola a koloběžky Bolt v ČR.

Upozornil zároveň, že na pohozené koloběžky, které překážejí, mohou lidé upozornit přes aplikaci nebo e-mailem. "Náš tým je následně vyzvedne a dá tam, kam patří," slíbil Zajíc.

Sdílení kol a koloběžek přináší problémy. Plné stojany, nebezpečná jízda, odhozené koloběžky

Překotný rozvoj sdílených elektrických koloběžek a kol v některých městech v kraji přináší první problémy. Cyklisté si stěžují, že například u nákupních center často nejsou volné stojany pro normální kola, a lidé také upozorňují na to, že...

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Olomoučáci, Milujeme Olomouc

Štítky koloběžka, sdílení, parkování, nevidomí, překážka, Olomouc, Prostějov, chodník, radnice, KDU-ČSL, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stížností na pohozené koloběžky přibývá. Pro nevidomé a invalidy jsou pohromou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.